03:38

Video: Thomas Gaardsmand

Oprør: Arven efter Skipper Clement

Nordjyderne har de sidste 500 år flere gange gjort oprør. Det er dog ikke længere så blodigt, som det var under Grevens Fejde.

Vinterferien står for døren. I denne uge 7 har det meste af landet vinterferie. Nordjyderne følger trop i uge 8. En række af de aktiviteter og oplevelser vi omtaler i denne udgave af Det sker, løber således også til langt ind i den nordjyske ferieuge.

Oprør i Nordjylland

Hvor: Nordjyllands Historiske Museum
Hvornår: 15. februar
Læs mere her.

Det handler om oprør, sammenhold og nordjydernes identitet og selvforståelse.

- Jeg tror at det på en eller anden måde ligger implicit i nordjydernes selvforståelse, at vi er langt fra magtens centrum og dermed skal kæmpe meget for vores rettigheder, siger Morten Pedersen, Museumsinspektør, Nordjyllands Historiske Museum.

Den nye udstilling på Nordjyllands Historiske Museum har kigget bagud og bevæger sig tilbage i tiden, hvor museet sætter spot på nogle af episoder i den nordjyske historie, hvor befolkningen har gjort oprør.

- Det hele startede i 1441 og kulminerede med Skipper Clements nederlag under stormen på Aalborg i 1534. Siden har man lært at holde sammen i Nordjylland. Det gælder i 2. verdenskrig, men også mindre blodige ting, som kampen for at få universitet og kampen mod udvindingen af skifergas, siger Morten Pedersen, Museumsinspektør, Nordjyllands Historiske Museum.

Se videoen om de nordjyske oprør øverst i artiklen.

Kreativitarium for børn

Hvor: Kunsten
Hvornår: Tirsdag til Torsdag i uge 7 og 8.
Læs mere her.

Kunsten i Aalborg har åbent i deres kreativitarium midt i bygningen. Her kan børn og barnlige sjæle få mulighed for at arbejde kreativt med deres idéer i mellem de mange kunstværker.

- Her på Kunsten skal man være velkommen, lige når man træder ind af døren, siger Peter Juul, Leder, Kreativitarium.

Video: En video fra Kunsten og BB Medier om oplevelser i Kreativitariet.

00:43 Luk video

Copenhagen Drummers

Hvor: Det Musiske Hus & Skråen
Hvornår: 14. & 15. februar
Læs mere her.

Det verdenskendte danske slagtøjsorkester Copenhagen Drummers giver i denne weekend koncert to steder i Nordjylland. De begynder fredag aften i Frederikshavn. Lørdag spiller bandet to koncerter på Skråen i Aalborg.

De har været nødvendigt at lave en ekstra koncert på Skråen på grund af den store efterspørgsel.

Video: Beat the fire

00:30 Luk video

Det sker også...

Onsdag den 12. februar til den 29. februar

Aalborg teater sætter verdens første krimi op som teaterstykket. Dostojevskijs Forbrydelse og straf er både voldsom og stærkt fortalt. Læs mere her.

 

Tirsdag til Fredag i uge 7 og 8.

Malerskole for børn på toppen af Danmark. Børn og unge fra 7 år kan prøve kræfter med malerier i akryl, pastel og akvarel, når Skagens Kunstmusser i vinterferien holder malerskole. Læs mere her.

 

Onsdag den 12. februar til søndag den 16. februar

Kim Larsen og Erik Ballings film fra 1984 er en af de mest sete film i Danmark nogensinde. Nu er der lavet en musicalversion, der ligger meget tæt på det oprindelige manuskript. Musicalen kan opleves i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. Læs mere her.

 

Torsdag den 13. februar.

"Hidden Life" er ugens film. Filmen er et biografisk krigsdrama om konsekvenserne ved ikke at følge Hitler i Østrig under 2. verdenskrig. Filmen er baseret på historien om Franz Jägerstätter, der i dag er et symbol for krigens samvittigheds-krigsbenægtere. Læs mere her.

 

Fredag den 14. februar til søndag den 16. februar

For 15. år i træk mødes en række kunstnere i Aars for at udstille deres kunst på udstillingen Tidens Kunst. I år er 85 forskellige kunstnere mødt frem med deres værker. Læs mere her.

 

Fredag den 14. februar 

Når Sanne Salomonsen på scenen i Musikkens Hus, bliver det med en blandet setliste bestående af store Salomonsen-hits, sange hun ikke har spillet i mange år og måske endda en sang eller to, som hun aldrig har spillet live før. Læs mere her.

 

 

13:40 Luk video