#Efterskolen: Nyt charter bekymrer efterskoleforstander
Det er dyrt at komme på efterskole. Skolerne forsøger med forskellige tiltag, at rette op på mulige sociale skævvridninger, så alle kan komme på efterskole. Men der er opstået uenighed hos efterskolerne om, hvordan man undgår netop denne sociale skævvridning blandt eleverne. På Ranum Efterskolecollege har man taget sagen i egen hånd.
Et nyt socialt charter kan gøre det svære for middelklassen at sende deres børn på efterskole, frygter forstander.
Det er bestemt ikke billigt at komme et år på efterskole, og da slet ikke to. Det er alligevel det andet år på Ranum Efterskole College i Vesthimmerland Jasmin Malmhøj er igang med, og det kan kun lade sig gøre fordi efterskolen har en pulje, der støtter de familier, der ellers ikke ville have råd til at sende deres børn på efterskole.
- Det betyder alt. Jeg kommer fra landet, og min mor og far har ikke ret mange penge, siger Jasmin Malmhøj.
Ranum Efterskole har haft puljen i flere år, men i 2016 vedtog efterskoleforeningen et officielt socialt charter, der skal være med til at hjælpe de familier, der kæmper til at få økonomien til et efterskoleophold til at hænge sammen.
Nu er der en ny udgave af charteret på vej, og det vækker bekymring hos forstanderen på Ranum Efterskole College Olav Storm.
- Det handler om at få skabt en efterskoleordning, der er for hele Danmark, og jeg ser et stort problem i at man svigter middelgruppen hvor der er to indkomster, måske og biler og høj ejendomsskat for di man bor en egen bolig. Jeg kan se, det er de familier, der har sværest ved at komme på efterskole, fortæller forstanderen.
I udspillet til det nye sociale charter lægger Efterskoleforeningen op til, at der tages tilskud fra den højtlønnede del af danskerne og gives mere til de lavtlønnede. En ordning der altså vil gå ud over de danskere der ligger midt i mellem, hvis man spørger i Ranum.
- Jeg kan godt forstå bekymringen, men jeg tror ikke, der er nogen i middelgruppen, der bliver ramt af det her forslag, lyder det dog fra Bjarne Lundager Jensen, der er direktør i Efterskoleforeningen.
Han, Olav Storm og forstanderne fra de øvrige efterskoler i Danmark skal senere på året mødes til årsmøde i Efterskoleforeningen, og her ser forstanderen fra Ranum frem til, at diskutere problemstillingen.
- Der skal vi diskutere det sociale charter ud fra de de forskellige skolers synsvinkel, og der håber jeg, der kommer en forståelse for, at man bør sigte bredt og på alle skoler lave en plan for, hvordan man kan få andre grupper ind end dem man sædvanligvis har rekruteret fra.
Til sommer er Jasmin færdig på efterskolen og derefter starter hun på gymnasium i Aalborg.
TV2 Nord sætter i denne uge fokus på efterskolen anno 2017. Det er her på hjemmesiden, på vores Facebook-side og i TV. Det hele er samlet på tv2nord.dk/efterskolen.