Købmands elregning tredobles: Vi lukker, hvis ikke der sker noget nu

Skal Øster Hornums Dagli' Brugs fortsat holde åbent, kræver det politisk handling. Derfor var erhvervsminister Simon Kollerup i dag mødt op.

Mandag morgen kunne Dagli' Brugsen i Øster Hornum atter åbne sine døre for butikkens kunder. Hvor længe det kan fortsætte, er dog uvist. 

Butikkens elregning er steget fra 11.000 kroner til 37.000 kroner om måneden. Samtidig har de en igangværende ombygning, de aldrig var startet på, hvis de havde vidst, hvilke enorme prisstigninger der ville komme. 

Findes der ikke snart en politisk løsning på det voksende problem, må Dagli’ Brugsen dreje nøglen om.

At øge priserne på butikkens varer er udelukket.

- Det kommer ikke kunderne til gode. Så kan de hurtigt søge andre steder. Discountsegmentet er jo blevet større under krisen og vækster hver dag, så at hæve priserne løser det ikke, siger Anders Svensson Hjort, brugsuddeler i Dagli' Brugsen i Øster Hornum, og tilføjer:

- Priserne er allerede steget gevaldigt. Skulle vi hæve dem endnu mere, skræmmer vi folk væk.

Besparelser koster penge

Også erhvervsminister, Simon Kollerup (S), der startede sin karriere i Dagli’ Brugsen i Frøslev, er kunde i butikken i dag. Han besøger butikken for at høre om dens udfordringer og, til købmændenes håb, at komme dem til livs. 

- Nu har vi lavet indefrysningsordenen (vinterhjælpen, red.), hvor vi skærer toppen af energiregningen. Så er spørgsmålet om, man kan lave en yderligere hjælp, der mere direkte kan gøre, at vi ikke mister den sidste brugsforening eller købmand i byen. Det er noget af det, vi sidder og arbejder på nu. Hvordan ser sådan en model ud, og hvor skal vi finde finansiering til den henne? 

Det er spørgsmålet, som Simon Kollerup og de øvrige politikere lige nu forsøger at finde svar på, efter de i fredags kunne præsentere 'vinterhjælpen', der blandt andet lød, at elafgiften skulle sænkes til EU's minimumssats på 0,8 øre per kilowatt-time de første seks måneder af 2023.

Men med mere end tre måneders ventetid, og butikkens ukendte levetid, er det svært ikke at forholde sig skeptisk, mener Anders Svensson Hjort. Det bliver derfor et kapløb mod tiden, som Dagli' Brugsen står overfor. 

I tilstræbelsen på at yde en større hjælp, beskriver erhvervsminister Simon Kollerup finansieringen som det mest tidskrævende:

- I modsætning til hjælpepakkerne under coronapandemien, så skal hver eneste hjælpepakke, vi laver her, finansieres, siger han og fortsætter:

- Finansierer man dem ikke, risikerer vi, at skubbe priserne på energi og varer endnu højere op. Så har brugsforeningen og den enkelte nordjyde eller dansker tabt. Så det er meget vigtigt, at det er økonomisk ansvarligt det, som politikerne laver lige nu. 


Seneste nyt

fra Nordjylland