Midt i energikrise: Her er 10 steder hvor lyset brænder om natten

Tre ministre stod torsdag eftermiddag på rad og række til et pressemøde om den igangværende energikrise. Med sig havde de et budskab om, at vi uanset vejret, går en kold vinter i møde.

Dekreter om at statslige arbejdspladser ikke må varme kontorerne op til mere end 19 grader og klare opfordringer til kommuner og regioner om at følge trop, var hovedbudskabet, mens en generel opfordring til alle danske borgere og virksomheder om at skære ned på varme- og elforbruget også gik klart igennem.

- Situationen er nu så alvorlig, så det er tid til at tage næste skridt, lød det blandt meget andet fra klimaminister Dan Jørgensen(S), der garanterede, at kravet om at skrue ned til 19 grader, ikke gælder private hjem. Her er der blot tale om et råd og en anbefaling, så vi kollektivt kan reducere vores energiforbrug og dermed mindske afhængigheden af russisk gas, der lige nu driver både varme- og el-prisen på himmelflugt.

Lys over land

Selvom samfundets fokus på at spare energi for klimaets skyld i mange år har været stigende, er facadebelysning, lys på kontorer, rådhuse og mange andre steder ikke blevet prioriteret at slukke. I stedet har man flere steder skiftet til energivenlige LED-lyskilder, for så at lade lyset brænde.

TV2 Nords fotograf var torsdag aften fra klokken 23 på tur rundt i Nordjylland. Her fandt han 10 større virksomheder, både offentlige og private, der i større eller mindre grad havde lyset tændt, selvom der udefra set, ikke var mennesker i bygningerne. I listen herunder kan du se, hvor lyset brændte - og få forklaringen på, hvorfor.

10 steder hvor lyset brænder om natten

Budolfi Kirke i Aalborg

Natten igennem står Budolfi Kirke midt i Aalborg rank - og badet i lys.


Menighedsrådsformand Jette Engelbreth Holm fortæller til TV2 Nord, at man på det næstkommende menighedsrådsmøde den 20. september vil diskutere om lyset på kirken fortsat skal brænde natten igennem.


- Man kan forestille sig mange måder at gøre det på og jeg vil ikke sige noget om, hvad vi ender med at gøre lige nu. Det kan for eksempel være lyset skal være tændt i kortere tidsrum end det er lige nu, fortæller hun til TV2 Nord.


Hun fortæller videre at det faktisk er Aalborg Kommune, der står for belysningen af Budolfi Kirke. Kirkens beslyning er nemlig en del af den samlede belysning på Budolfi Torv, der blev nyrenoveret for et par år siden. Her peger rådmand Jan Nymark Thaysen(V) på, at udendørs belysning, der skaber sikkerhed og tryghed, ikke skal slukkes, men at man ellers ikke har fredet nogen - og at alle steder skal have genbesøgt deres teknikker og procedurer på området.



Skansevejens Skole i Nørresundby

De lyse hoveder på Skansevejens Skole i Nørresundby, kan også blive belyst om aftenen og natten. Det viser vores rundtur i Nordjylland. Udendørs projektører, lys i et skur og i flere kontorer var noget af det, vi fangede med vores kamera.


Jan Nymark Thaysen, rådmand i Aalborg Kommune, forklarer det således:


- Jeg har jo selv siddet som skolerådmand og jeg ved at vi har nogle meget ambitiøse tekniske serviceledere som har godt styr på det. Men ligesom vi skal have genbesøgt vores kontormiljøer, så kan det også være, der er noget ude på nogle skoler, man lige skal have kigget på.


- Men igen kan det godt være, der er nogle udearealer, der skal lyses op, netop for at der ikke bliver tiltrukket uheldige episoder eller folk, der gør hærværk og så videre.

Teknisk forvaltning, Aalborg Kommune - Nørresundby

Rådmand Jan Nymark Thaysens forvaltning på Stigsborg Brygge i Nørresundby er et af de steder, hvor der er masser af lys efter lukketid. Flere kontorer havde lyset tændt, ligesom der var masser af udendørs belysning at finde.


Rådmanden er klar til at slukke noget af lyset:


- Jeg troede faktisk, at vi var længere på den front. I går var jeg der selv til klokken 19, og da jeg gik hjem lagde jeg mærke til, at vores sensorer på gangene virkede. Men jeg lagde også mærke til, at der var nogle enkelte kontorer, der var lys på, og der tænker jeg da, at det er en af de her tekniske justeringer, vi lige skal have kigget på. For det er jo nemt at spare der, siger rådmanden og fortsætter:


- Men det skal selvfølgelig være sådan, at nattevægteren skal kunne finde rundt stadigvæk, men det burde virke derovre. Men der er så noget, der tyder på, at vi lige skal have justeret nogle ting for at komme helt i mål med det.

Aalborg Universitet på Bertil Ohlinsvej i Aalboerg

På Aalborg Universitets campus på Bertil Ohlinsvej i Aalborg Øst brændte lyset i flere lokaler sent om aftenen torsdag den 8. september.


Mogens Juul Møller, campusdirektør på Aalborg Universitet, forklarer at universitetet hver dag gør - og i lang tid har gjort - en indsats for at spare på energien.


- Vi tjekker løbende op på vores energiforbrug og laver energioptimeringer, herved har vi over de seneste år reduceret det markant. Ellers havde vi været skidt stillet med de priser vi ser lige nu.

- Når I ser lys i vores bygninger om natten, kan det skyldes flere ting. Det kan ske, folk har glemt at slukke lyset - og det kan jo ske for os alle. Ellers kan det være en vægter, der går rundt i bygningen. Når de går rundt, tænder lyset via sensorer og så går der et stykke tid, inden det slukker igen. De slukker i øvrigt også det lys, folk har glemt.

- Vi har et større program og en adfærdskampagne med fokus på at spare på energien, vi skal have sat igang inden længe. Det er ikke noget, vi har fundet på siden pressemødet i går. Det har været undervejs i et stykke tid.



Nyt Aalborg Universitetshospital, Aalborg Øst

Nyt Aalborg Universitetshospital er stadig - selvom byggeriet oprindeligt skulle have været afsluttet - en stor byggeplads. Og det er en del af forklaringen på, hvorfor den nye hospitalskolos lyser op som et fyrtårn i Aalborg Øst.


- På selve byggepladsen har vi noget lys der skal være der fordi vi har vagter, der kommer 2-3 gange om aftenen og natten og tilser byggeriet, men der er en anordning der sænker lysstyrken efter klokken 20.


- Indenfor slukker lyset automatisk efter arbejdstid, men hvis håndværkerne arbejder videre, skal det tændes manuelt - og så kan det blive glemt igen.


- Vi er glade for at der kommer håndværkere og arbejder om aftenen, men vi skal have fundet nogle systemer så lyset også bliver slukket igen.


Hjørring Rådhus

Bag svingdøren på rådhuset i Hjørring brændte skarpt lys om aftenen torsdag den 8. september.


TV2 Nord har kontaktet Teknik- og Miljødirektør i Hjørring Kommune Bettina Hedeby. Hun skriver i en SMS at Hjørring Kommune er på vej med ny regulering af lys og varme i de administrative bygninger samt på skoler og lignende.

Vendsyssel Teater, Hjørring

Siden foråret har den farverige belysning på Vendsyssel Teaters facade været i Ukraines blå og gule farver, men måske bliver den snart helt mørk. Det fortæller scenemester Martin Søndergaard.


- Vi har fokus på bæredygtighed på Vensyssel Teater. Al vores belysning er LED - og vi reducerede faktisk vores elregning med 80 procent, da vi flyttede ind i det nye teater, der er proppet med energibesparende teknik. Samtidig er vores tag proppet med solcelle-paneler, så en stor del af vores energiforbrug producerer vi faktisk selv, forklarer Martin Søndergaard videre.


- Facadebelysningen skal op til overvejelse og man kan altid gøre mere. Når det er sagt er vi også et hus hvor vi af og til arbejder i døgndrift, og det kan vi desværre ikke gøre i mørke.

Lidl, Supermarked, Aalborg Øst

Supermarkedet Lidl på Tornhøjgaard i Aalborg Øst var torsdag aften - flere timer efter lukketid - lyst op så alle kunne se de gode tilbud. 


TV2 Nord har været i kontakt med Lidl Danmarks pressetjeneste hvorfra man oplyser at det tændte lys skyldtes en fejl i butikkens lysstyring. Fejlen skulle nu være udbedret.

Arden Station

På Arden Station kører der ingen tog midt om natten. Alligevel er der fuldt blus på lyset på perronen. Og det er der faktisk også om dagen.


Det er Banedanmark, der har ansvaret for alle togstationer i Danmark og herfra oplyser man at der på nogle stationer - også når det er lyst - er lys på perronen fordi lysstyringen er så gammel, at den ikke længere kan opdateres. Indenfor de kommende uger går arbejdet i gang med at opgradere lysstyringen - og når det er overstået vil lyset blive dæmpet, når der ikke er personer på perronen - og lysstyrken vil kun blive hævet i de områder hvor der er personer.


Banedanmark oplyser videre at perronbelysning er nødvendigt af sikkerheds- og tryghedsmæssige årsager. 

Støvring Bibliotek

Biblioteket i Støvring er åbent for selvbetjening til klokken 21, men flere timer efter lukketid, brændte lyset stadig.


Kommunikationskonsulent ved Rebild Kommune Allan Pinnerup fortæller til TV2 Nord, at der med stor sandsynlighed er tale om en fejl - for det er ikke meningen at lyset skal brænde på biblioteket så sent.


- Jeg kan ikke give en forklaring, der er 100 procent sikker, men det kan være, der er nogen, der er kommet til at stille på nattændingen, fortæller Allan Pinnerup, som derudover oplyser, at der er generelle overvejelser i Rebild Kommune om, hvordan man kan sænke energiforbruget.


Energikrise

Screenshot 2022-12-20 085442

Langt færre har brugt låneordning til energiregningen, end politikerne forventede

000_1m91qn-8256x5504ma

Inflation rammer nordjyske diabetikere: Over en fjerdedel fravælger altafgørende behandlinger

20161216-084925-L-4384x3137ma

Trist trend fortsætter: Mødrehjælpen sætter rekord for julehjælp

Varme

Kommunes varmeregning holdes i skak - det virker at sænke temperaturen til 19 grader

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland