Seneste nyt:

Analyse: Massiv V-fremgang ved EP-valg kan få betydning for folketingsvalget

TV2 Nords valg-ekspert, vurderer, at Venstre og Socialdemokratiet har delt rovet fra DFs massive vælgerflugt i Nordjylland

- Det er jo helt vildt, at hver tredje vælger i Nordjylland har sat kryds ved Venstre til EP-valget.

TV2 Nords valgsekspert Ditte Shamsiri-Petersen, AAU, er ikke et øjeblik i tvivl om, hvad det allermest opsigtsvækkende resultat af søndagens EP-afstemning i Nordjylland er.

- En vis fremgang til Venstre var nok ventet, men at fremgangen er så voldsom, det er overraskende, siger Ditte Shamsiri-Petersen og henviser til, at det naturligvis er Søren Gade-effekten, der slår igennem – også i Nordjylland.

- Søren Gade ender jo med at blive den helt store stemmesluger ved det her valg. Det var ventet, men jeg tror, de fleste er overrasket over, at Søren Gade effekten i dén grad har sat sig igennem her i Nordjylland såvel som på landsplan.

EP-valg kan smitte af på folketingsvalget

Ifølge Ditte Shamsiri-Petersen bliver det nu særdeles spændende at se, i hvor høj grad Venstre kan føre den positive effekt fra EP-valget igennem til folketingsvalget onsdag 5. juni.

- Det plejer altid at være sådan, at tendenserne ved de sekundære valg som til Europa-Parlamentet og til kommunalvalg afspejler resultatet ved seneste folketingsvalg. Spørgsmålet er her, om resultatet fra EP-valget kommer til at smitte af på folketingsvalget, forklarer Ditte Shamsiri-Petersen, som mener, at det meget vel kan blive tilfældet.

- Den massive fremgang kan komme til at avle succes ved folketingsvalget. Det betyder noget for vælgerne, når de sætter deres kryds, at de føler, de er med på det vindende hold, og derfor er det sandsynligt, at V-fremgangen ved EP-valget kan hive flere kryds hjem til Venstre, siger Ditte Shamsiri-Petersen.

Hun tilføjer, at det er meget typisk Lars Løkke Rasmussen at hive sådan en valgspurt op af hatten.

- Der er ikke noget, der tyder på, at det kommer til at ændre det samlede udfald ved folketingsvalget, men det kan så at sige give Venstre og Løkke et tåleligt nederlag i den forstand, at Venstre som parti gjorde det godt, selv om regeringsmagten formentlig glider dem af hænde, siger Ditte Shamsiri-Petersen.

Skandaler har kostet DF dyrt

Det andet helt store opsigtsvækkende resultat ved søndagens EP-valg, er Dansk Folkepartis tilbagegang.

- Tilbagegangen var ventet, men omfanget af den er altså vild. Det er jo to ud af tre DF-vælgere, der er forsvundet, siger Ditte Shamsiri-Petersen.

Hun tilføjer, at partiet er ramt dobbelt:

- Dels er der partiets EU-skandaler siden 2016. Det har kostet, men derudover bliver partiet ramt af den generelle tendens, vi ser ved valget, at vælgerne forlader de EU-skeptiske partier til fordel for dem, der vil EU-samarbejdet. Det er helt klart Brexit-effekten, der er afgørende for den tendens. Nordjyderne – og danskerne – vil ikke risikere kaotiske tilstande, som det vi ser i Storbritannien, siger Ditte Shamsiri-Petersen.

Hun tilføjer, at indtil videre foreligger der ingen konkrete tal for, hvor DFs vælgere er gået hen.

- Men bedømt ud fra tallene ser det jo ud til, at Venstre og Socialdemokratiet har delt rovet fra DFs nedtur, siger Ditte Shamsiri-Petersen.


Media Drop 280522 2079 ampe

play Aalborg Karneval slår rekord i antal af deltagere

040321 Thy rock fra MidtVest Still

En måned før festival mangler halvdelen af de frivillige: - Det ser rigtig slemt ud

280522 Oke køres ud fra værftet

Den historiske kutter Oke er klar til en ny sæson

JHP_3214

gallery Fem anmeldelser om voldtægt til karneval i Aalborg

Media Drop 280522 2079 ampe

play Aalborg Karneval slår rekord i antal af deltagere

040321 Thy rock fra MidtVest Still

En måned før festival mangler halvdelen af de frivillige: - Det ser rigtig slemt ud

Til forsiden

Til forsiden