Henning Jensens første træner: - Han kunne trylle med en bold

Foto: Jesper Christiansen

93-årige Børge Christensen husker tydeligt den dag, da 8-årige Henning Jensen mødte op til sin første fodboldtræning i Nørresundby sammen med sin far.

Det var tydeligt fra første træning på banerne i Nørresudby Boldklub, at det var en dreng med særlige evner på fodboldbanen, som var begyndt i klubben. 

- Han elskede jo fodbold. Han var et stort talent lige fra starten af, mindes Børge Christensen. 

Børge Christensen er i dag 93-årig, og den første træning for 60 år siden blev startskuddet til et livsvarigt venskab. 

Han var bare god. Han var en, der kunne trylle. Han var en, der kunne holde på bolden. Han var fuld af finter.

Børge Christensen

- Det er ikke mange dage siden, jeg besøgte ham i Klokkerholm, fortæller Børge Christensen, som godt vidste, at vennen var alvorlig syg.

Kunne trylle med en bold

At det var en dreng med specielle fodboldevner, som Børge Christensen havde fået på holdet var han ikke i tvivl om.

- Han var bare god. Han var en, der kunne trylle. Han var en, der kunne holde på bolden. Han var fuld af finter. En rigtig dygtig fodboldspiller, siger Børge Christensen. 

Børge Christensen til højre sammen med Henning Jensen, som netop har skrevet kontrakt med Borussia Mönchengladbach. Foto: Jesper Christiansen

Med Børge Christensen som træner og senere holdleder tryllede Henning Jensen på banen. I 1972 debuterede han på det danske landshold uden at have spillet en eneste divisionskamp. Nørresundby spillede nemlig kun i Danmarksserien, og han tog det usædvanlige hop fra den fjerdebedste række til landsholdet. 

- Der var en gang, hvor han driblede så meget, at han først snød målmanden, så driblede han tilbage igen og sparkede bolden i kassen. Det var frækt, mindes Børge Christensen.

Fodboldenglen

Driblingerne blev opdaget i den store fodboldverden, og i 1972 skiftede Henning Jensen til den tyske storklub Borussia Mönchengladbach. Her vandt han to mesterskaber i Tyskland, men særligt et mål udødeliggjorde ham. Et hovedstødsmål på Wembley i 1973 i en kamp med to udvalgte hold. Bobby Charlton lagde fra venstre side bolden indover. Her kom Henning Jensen svævende i luften og headede bolden i mål. 

03:17

68 år gammel er Henning Jensen, der som seriespiller debuterede på det danske landshold, og siden kom til internationale storklubber, død.

Luk video

Målet er døbt Fodboldenglen, og billedet med den frit svævende Henning Jensen har dannet både forside og titel til Jørgen Nielsens roman Fodboldenglen. 

For Børge Christensen er målet dog ikke Henning Jensens allerbedste.

- Det bedste mål lavede han som ungdomsspiller, hvor han fik en knæhøj bold fra højre kant. Han lå vandret i luften og headede bolden i kassen. Det er i mine øjne det bedste mål, siger Børge Christensen. 

Læs også Fodboldlegenden Henning Jensen er død

Henning Jensen nåede at spille for både Real Madrid og Ajax Amsterdam, og han var med til at vinde mesterskabet i alle sine tre udenlandske  klubber, inden han tog hjem til dansk fodbold, hvor karrieren sluttede i 1984 med et kort ophold i barndomsklubben i Nørresundby. 

- Henning er den stille type. Han har holdt begge fødder på jorden. Han har ikke være storsnudet. Han har kunnet tåle at være god. Han har holdt kammeratskabet og klubånden hele tiden, siger Børge Christensen.

Henning Jensen blev 68 år. Han døde efter kort tids sygdom. 

Forsiden lige nu