LIGE NU:

Færre nordjyske kandidater på stemmesedlen i år

Stemmesedlen bliver ikke så lang som tidligere, når vi senere på året skal sætte vores kryds til folketingsvalget.

Sådan er det i hvert fald i Nordjylland, hvor de lokale partiorganisationer som de første i landet er klar til et folketingsvalg.Det skriver DR Nordjylland.

I Nordjyllands Storkreds har 74 politikere valgt at stille op, hvilket er 10 færre end ved valget for fire år siden. Og dengang var der kun ni partier på stemmeseddelen - i år er der 10.

Det giver god mening, at partierne er blevet mere målrettede, mener lektor i Statskundskab fra Århus Universitet, Helene Helbo Petersen. Men det går ud over mangfoldigheden.

- Jo flere forskellige kandidater, jo større mulighed har vi som vælgere for at finde en kandidat, som vi vil stemme på, siger Helene Helbo Petersen til DR Nordjylland.

Hun kalder det samtidig positivt, at partierne har grovsorteret i kandidatfeltet inden vælgerne gør det.

- Men til sidst er det alligevel den enkelte vælger, der vurderer hvilke kandidater, der har kompetence til at sidde i Folketinget, siger Helene Helbo Petersen.

I Nordjylland har især kristendemokraterne luget ud blandt sine kandidater. I år har de kun fire opstillet.

- Det er meget for et lille parti, at holde styr på 11 kandidater, siger spidskandidat Inger Ottesen.

Hun mener sagtens, at partiet kunne finde flere kandidater, men der skal også være tale om kandidater der brænder for sagen, som hun siger til DR Nordjylland.

Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Alternativet har heller ikke kandidater klar i alle ni nordjyske valgkredse. De satser derimod målrettet på valg af deres spidskandidater.

Nordjyllands Storkreds har tidligere givet valg til tre konservative, men denne gang opstiller partiet kun fem kandidater i hele kredsen, fordi den primære målsætning er at få valgt Daniel Rugholm.