Foto: Per Frank Paulsen

SF kritiserer Lars Løkke og Helle Thorning-Schmidt efter TV2 Nords afsløringer

TV2 Nord kunne mandag afsløre, at mens Folketingets Energiudvalg var uvidende om, at det var skifergas, der blev givet tilladelse at bore efter tilbage i 2010, så vidste både den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) og nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt besked (Soc. dem).

Formanden for Socialistisk Folkeparti Pia Olsen Dyhr samt klima - og energipolitisk ordfører hos Socialistisk Folkeparti Steen Gade har, efter TV2 Nord kunne afsløre, at både Lars Løkke Rasmussen (Venstre) og Helle Thorning-Schmidt (Soc. dem) var velvidende om, at Staten i 2010 gav tilladelse til prøveboringer efter skifergas, sendt brev til begge.

Både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen har sagt til TV2 Nord, at de godt var klar over, at det ikke blot var 'gas', der blev givet tilladelse til, men at der rent faktisk var tale om skifergas.

- Det vidste alle. Det kunne man læse i aviserne, så det med at komme bagefter og sige, at det vidste vi ikke noget om, det forstår jeg faktisk ikke, siger Lars Løkke Rasmussen til TV2 Nord.

- Jeg har svært ved at se, at der skulle være de store overraskelser i den her sag, siger Helle Thorning-Schmidt til TV2 Nord.

Men ikke engang i partiledernes egne rækker, var man klar over, at det rent faktisk var skifergas, der skulle prøvebores efter.

De to SF'erne kritiserer dem derfor for at have tilbageholdt viden.

Til Lars Løkke Rasmussen skriver de blandt andet:

- Du var statsminister da der i 2010 blev givet tilladelse til efterforskning efter skifergas i Nordjylland og Nordsjælland og dermed overordnet ansvarlig for at folketinget fik fyldestgørende oplysninger inden tilladelsen blev givet. Det fik folketinget ikke.

Og de slutter brevet af med at stille ham følgende spørgsmål.

- Hvorfor besluttede den daværende regering at tilbageholde så væsentlige informationer for folketinget ?

Til Helle Thorning-Schmidt skrive de, at det var den daværende klima- og energiminister og i sidste ende den daværende statsminister, der havde ansvaret for at informere Folketinget om, at der var tale om skifergas. Men de stiller alligevel følgende spørgsmål:

- Folketinget kan ikke stille formelle spørgsmål til regeringen i valgkampen. Vi vil derfor spørge dig om hvornår du fik information fra den daværende regering om at der var tale om skifergas og ikke bare 'gas'?.