02:15

1 af 2

Uenige folketingskandidater: Skal man føre valgkamp i grundlovstalen?

Skal man være politisk neutral i sin grundlovstale? Det er der delte meninger om hos de nordjyske folketingskandidater. For på den ene side skal man hylde forkæmperne for demokratiet, men samtidig ligger der jo et folketingsvalg og venter lige rundt om hjørnet.

Der er ingen tvivl hos folketingskandidat fra Venstre, Preben Bang Henriksen. Han vil absolut ikke blande valgkampen ind i hans årlige grundlovstale.

- Jeg holder nøjagtigt den samme tale, som jeg ville holde, hvis der ikke var valgkamp. Det kan godt være, at de tre sidste linjer bliver lidt anderledes, men 98 procent af talen er identisk. Vi prøver at holde tingene adskilt så godt som muligt, siger Preben Bang Henriksen.

Sådan griber folketingskandidat fra Dansk Folkeparti, Morten Marinus, langt fra sin tale an.

- Selvfølgelig skal man ikke holde sig politisk neutral på en dag som i dag. Grundlovsdagen er også en nationaldag, og hvis man ikke skal kunne sige noget politisk på sådan en dag - specielt i en valgkamp - så ved jeg ikke, hvornår man skulle, siger Morten Marinus.

Han får opbakning fra Radikale Venstres Giajenthiran Velmurugan, der for første gang stiller op til folketingsvalget.

- Jeg tror også, at mange forventer, at når en folketingskandidat går op på talerstolen, vil man have, at de fortæller noget om, hvad de kæmper for, siger Giajenthiran Velmurugan.

Preben Bang Henriksen holder stadig fast - han nægter at føre valgkamp gennem sin grundlovstale.

- Det kunne være fristende, men det bliver ikke tilfældet i dag. Det er grundlovsmøde, slutter han.