Et knæk i landsbyidyllen: - Vi har mistet den personlige kontakt
Landdistrikter og mindre byer med færre end 1000 indbyggere har siden 2010 i gennemsnit oplevet en befolkningstilbagegang på 5,3 procent. Det skal der laves om på, mener Jens Andersen (V) fra Serritslev.
Midt imellem Brønderslev og Vrå finder ligger landsbyen Serritslev.
Her bor knap 500 indbyggere i naturskønne omgivelser, tæt på Nørreådalen, og med et rigt foreningsliv, en lille lokal købmand, og masser af grønne områder.
Der er dejligt i Serritslev. Det er landsbyboerne enige om. Men der havde dog været endnu skønnere, hvis man kunne få lov til at låne penge til at slå sig ned i området.
- Vi har en udfordring, når det kommer til at låne til et hus i byen. Der har vi brug for en hjælpende hånd, lyder det fra Jens Andersen (V), som sidder i byrådet i Brønderslev Kommune.
Torsdag inviterede TV2 Nord seks folketingskandidater i studiet til valgdebat med forskellen på by og land som omdrejningspunkt.
Se hele debatten øverst i artiklen.
Regeringen vil have flere ud på landet
Jens Andersen har boet i Serritslev i 42 år og har fulgt den udvikling, der har været i den lille by på godt og ondt. Han selv er indehaver af Serritslev Maskinværksted, og desuden så engageret i byens udvikling, at han er valgt for Venstre i byrådet i Brønderslev Kommune.
- Det er blevet vanskeligere, efterhånden som bankerne har fusioneret og er blevet meget større. Mindre, lokale pengeinstitutter er mere tilbøjelige til at hjælpe, forklarer han.
Og det er en udfordring.
Også regeringen medgiver, at det er et stort problem, at bankerne i dag siger nej til at låne ud til købere, alene fordi boligen ligger i et forkert postnummer.
Land vs. by
Landdistrikter og mindre byer med færre end 1000 indbyggere har siden 2010 i gennemsnit oplevet en befolkningstilbagegang på 5,3 procent.
Til sammenligning har der i byer med over 20.000 indbyggere været en tilvækst på 12,5 procent.
Samtidig er gennemsnitsalderen i landkommunerne siden 2008 steget med 3,3 år, mens den i storbykommunerne kun er steget med 0,6 år. I landområderne er det således nu 24 procent af borgerne, der er over 65 år gamle.
Faktaboxreorderminimizedelete_outlineTitelBeskrivelseLanddistrikter og mindre byer med færre end 1000 indbyggere har siden 2010 i gennemsnit oplevet en befolkningstilbagegang på 5,3 procent.Til sammenligning har der i byer med over 20.000 indbyggere været en tilvækst på 12,5 procent.Samtidig er gennemsnitsalderen i landkommunerne siden 2008 steget med 3,3 år, mens den i storbykommunerne kun er steget med 0,6 år. I landområderne er det således nu 24 procent af borgerne, der er over 65 år gamle.
- Derfor tager vi nu endnu et stort skridt for at understøtte sammenhængskraften og fællesskabet på tværs af landet og for at give en håndsrækning til vores landdistrikter lød det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) tilbage i juni.
Derfor blev der vedtaget en ny lov, som gør det muligt at få en statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi for ejerboliger - hvis boligen vel at mærke har en kvadratmeterpris på under 8000 kroner eller ligger i et postnummer med en gennemsnitlig kvadratmeterpris under 8000 kroner.
Regeringens boligløfte blev dog heglet ned for at være urealistisk og lavet i blinde, fordi køberne faktisk kan komme til at betale mere for et boliglån, fordi de skal betale for en såkaldt garantiprovision på én procent af lånet.
- Den lov er så bureaukratisk, og ikke gennemtænkt, så den kunne de godt tage tilbage igen og lave om. Endnu har jeg ikke hørt om nogen herude, der har fået glæde af det, siger Jens Andersen.
Se Fokus Live
Følg med på TV2 Nord Salto torsdag aften fra klokken 19.45, når seks nordjyske folketingskandidater diskuterer, om der blevet for langt fra Nordjylland til Christiansborg.
Jens Andersen peger på, at man særligt har et problem som førstegangskøber, hvis man vil slå sig ned i Serritslev.
- Der er financieringsbehovet jo størst. De boliger, vi har haft til salg her i Serritslev, der har været dyrere og attraktive for børnefamilier - hvis de er førstegangskøbere og knap kan løfte det rådighedsbeløb, som pengeinstitutterne vil have, så er det et problem, siger Jens Andersen, og fortsætter:
- Særligt efter finanstilsynet har været med til at lukke alle vores lokale pengeinstitutter. Vi har mistet den personlige kontakt, hvor man vidste, at Murermester Jensens knejt, han skal nok klare sig, selvom han kun har et rådighedsbeløb på 11.000.
Tilgodese førstegangskøberne
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er ikke helt enig i, at aftalen om statsgaranteret boliglån ikke er gennemtænkt, men medgiver, at man må finde en bedre løsning, hvis det ikke fungerer:
- Jeg er stolt over, at vi har taget hånd om en problemstilling, som mange jo i årevis har påstået ikke eksisterer, men hver gang vi spørger i mindre byer som Serritslev, så siger folk, at det ved alle da er et problem. Man får ja i den store by og nej i den lille by med den samme økonomi, siger hun og fortsætter:
- Men der er folk, der har fået glæde af det her. Jeg lytter meget gerne til, hvis den kan ramme endnu mere plet.
Torsten Schack Pedersen (V) protesterer:
- Med mindre der er kommet en opgørelse de sidste dage, som er gået min næse forbi, så er der ind til videre bevilliget nul garantier. Det er en dyr ordning. Man kan få statsgaranti på 270.000 kroner af sit lån, men det koster 81.000 kroner i lånets løbetid at betale det, siger han.
- Det handler om, at førstegangskøberne får en mere rubust økonomi, lyder det.
Flere ældre, færre unge
En befolkningsprognose fra Brønderslev Kommune fra 2016 forudser, at antallet af borgere mellem 17 og 24 år i Serritslev vil falde i byen i de kommende år, mens antallet af borgere over 80 år vil stige, og det er en af de ubalancer, som generelt kan blive en trussel for landsbyerne i Nordjylalnd.
- Der har faktisk været udvikling i Serritslev igennem årene. Vi har et blomstrende foreningsliv og en friskole samt børnehave, der buldrer derudaf. Skolen er oppe på omkring 140 elever, siger Jens Andersen, som samtidig er bekymret for, hvordan det bliver sværere at lokke folk til byen, hvis de har bøvl med at lokke penge.
Og netop problemet med at få godkendt økonomien til at slå sig ned i landsbyen, har Jens Andersen tæt på livet lige nu.
Hans søn står overfor at skulle overtage virksomheden, og ønsker i den forbindelse at renovere lokalerne i maskinværkstedet ved hjælp af et lån. Det blev godkendt af banken. Men da kreditforeningen opdagede, at adressen var i Serritslev og ikke Brønderslev by, kunne sønnen pludselig låne markant færre penge, end han var blevet sat i udsigt, da han blot havde opgivet sit postnummer.
Derfor er udviklingen i oplandsområderne også et vigtigt emne for ham ved folketingsvalget, og i torsdag spurgte han politikerne direkte, hvad de vil gøre for at holde liv i landsbyerne.
Se hele debatten øverst i artiklen.