Stigning i blanke stemmer "er et signal til politikerne"
Til valget i Nordjylland var der en lille stigning i stemmeprocenten. Men antallet af blanke stemmer steg samtidig næsten med 60 procent.
Ved valget tirsdag blev der i Nordjylland afgivet mere end 4000 blanke stemmer, og det er langt flere end ved sidste valg i 2019.
Flere nordjyske vælgere var tilsyneladende ikke tilfredse med tirsdagens udvalg på stemmesedlen.
I hver fald var antallet af blanke stemmer markant højere end ved sidste valg - her stemte 2779 nordjyder blank, mens det ved dette valg var 4373 nordjyder.
Den nordjyske stemmeprocent var på 83,9 procent.
Ifølge Ditte Shamshiri-Petersen, der er valgforsker og lektor hos Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, er det dog ikke overvældende på trods af stigningen på 57,3 procent i antallet af blanke stemmer.
- Jeg tænker, at det hænger sammen med den andel af tvivlere, vi så ved det her valg. Det er ikke utænkeligt, at en andel af dem, der er kommet i stemmeboksen ikke var helt afklarede, men stadig gerne ville tage del i valghandlingen, siger Ditte Shamshiri-Petersen.
Stemmeprocent i Nordjylland
2011: 86,58 procent
2015: 84,83 procent
2019: 83,18 procent
2022: 83,90 procent
Sender et signal
Det er ikke kun i Nordjylland, at der er sket en stigning i de blanke stemmer. Det er den samme tendens i resten af landet.
I de andre regioner er de blanke stemme altså også steget med omkring 57 procent, og det kan være et signal om utilfredshed hos borgerne, lyder det fra Ditte Shamshiri-Petersen.
- Det, at man går ned og stemmer blankt, er et signal til politikerne om, at der er noget, man ikke er helt tilfreds med, eller at man ikke har kunnet se sig selv i nogle af de politiske alternativer, der er, siger hun.
En blank stemme er bedre end ingen stemme
Ved folketingsvalget i år har der også været et højt antal tvivlere - hver syvende vælger var i tvivl om deres kryds helt op til valgdagen.
Det er dog fortsat bedre, at man bruger sin stemme, uanset om den er blank eller ej, end at man slet ikke stemmer, mener valgforskeren.
Derfor er det ikke de blanke stemmer, som politikerne skal fokusere på, men derimod dem, der slet ikke kommer afsted.
- Vi er allerede et skridt videre med dem, der stemmer blankt i forhold til dem, der ikke går ned og stemmer. Så jeg tænker, hvis der er nogle, politikerne skal prøve at mobilisere, så er det jo først og fremmest dem, som ikke kommer ned i valglokalet, siger Ditte Shamshiri-Petersen.