LIGE NU:

16 gråsæler set på Grenen: - Det er jo helt vildt!

Ornitolog mener, det er en firdobling af tidligere rekord.

Selvom bestanden af gråsæler er i fremgang i Danmark, er det stadig sjældent, man ser det store rovdyr i Nordjylland. Men i mandags blev der spottet hele 16 gråsæler på Grenen. Det var ornitolog Rolf Christensen fra Grenen Fuglestationen, der observerede det sjældne syn. Han er overbevist om, det er ny rekord. Ifølge ham, er der tidligere kun set fire gråsæler samtidig på Grenen.

- Det er jo helt vildt, at der er så mange på en gang. Det er jo en firdobling af rekorden, siger Rolf Christensen.

Han har været på Grenen næsten hver dag de sidste 30 år. Sidste år blev det til 400 ture til udkigstårnet, hvor han kigger efter fugle og andre dyr.

- At se så mange gråsæler er en meget stor overraskelse heroppe i Skagen. Det er det højeste antal, der er set på en gang i Vendsyssel, da man skal til Læsø eller Agger Tange, for at finde enkelte større optællinger, fortæller Rolf Christensen.

Gråsælen bliver også kaldet for Danmarks største rovdyr, og det store pattedyr kan blive op til 300 kilo og to meter lang. Den kan altså blive mange gange større end den mere almindelige spættede sæl.

Indtil 1900-tallet var gråsæler et udbredt syn i Danmark, men hård jagt på sælen fik næsten udryddet den danske bestand.

Rolf Christensen så første gang en gråsæl ved Grenen i 1995. Han mener, at den usædvanlige observation har noget med de seneste dages kraftige blæst at gøre.

- Det er muligt, at flere af dem er drevet fra vest mod Skagen på grund af blæsevejret. Måske er de kommet helt fra Skotland, siger han.