22.000 tons stort lærred: Tyrafeltets historie bliver vist på Tyra selv

I næste uge kan nordjyder få en helt speciel oplevelse på havnen i Frederikshavn.

På den yderste mole står det gamle tyrafelt til ophugning for enden af lukket vej uden adgang for turister og nysgerrige, men fra næste uge kan interesserede få mulighed for at komme helt tæt på det historiske olie- og gasfelt i et inferno af lys.

Selvom Tyrafeltet har udtjent sin værnepligt i Nordsøen, så kommer det på havnen i Frederikshavn igen op i gear.

Indkapslet i lys bliver Tyrafeltet på mandag igen vækket til live, når et lys- og musikdesign skal give publikum fortællingen om Danmarks største olie- og gasfelt.

- Vi vil gerne prøve at sætte publikum i en stemning, så man føler, at man forstår volumen i det, der foregår, når den her står og skaber energi til os, siger initiativtageren bag projektet Jan Michael Madsen fra Fonden Tordenskiold.

30 års olie- og gashistorie

Publikum bliver sat på en tribune med behørig afstand til hinanden, en selvom de sidder langt fra hinanden, kommer de helt tæt på det store olie- og gasfelt, som i over 30 år har leveret 97% af alt naturgas i Danmark og opvarmet 1,5 millioner danske husstande.

- Det er ikke en løftet pegefinger, vi vil ikke undervise folk, vi vil bare skabe en fortælling, der giver et indtryk, som på en eller anden måde gør, at vi bliver bragt tættere på forståelsen af, at vi har et energibehov, siger Jan Michael Madsen.

Sammen med lysinfernoet på Tyra vil både musik og indtalt fortælling skabe historien om Tyra-feltet, der lige nu er i gang med at blive ophugget på havnen i Frederikshavn, og derfor snart ikke længere vil trone på molen, så det kan ses fra motorvejen på vej ind til Frederikshavn.

- Tyrafeltet, det er noget specielt, og nu er hun efter 30 år kommet her ind og står lige her, nu kan vi se hende, det kommer formentlig ikke sådan lige til at ske igen, siger Jan Michael Madsen.

Støtter de små og store i kulturverdenen

Projektet er støttet af Slot- og Kulturstyrelsen, der med en donation på 1.035.450 har været med til at dække 65 procent af budgettet for arrangementet. Resten af pengene er fundet hos lokale og nordjyske erhverv.

Alt sammen skal pengene give publikum en anderledes og usædvanlig oplevelse, men også for lys- og lydfolkene er arrangementet tiltrængt.

- Så får vi selvfølgelig det ud af det i den sidste ende at ved at gennemføre det her projekt, så er der nogle leverandører til kulturerhvervet, der har nogle opgaver, der skal løses – det vil sige, at der er noget at lave for dem, siger Jan Michael Madsen.

Seks dage med lys på Tyra

Hen over weekenden skal teknikerne få lys- og lydbilledet til at passe perfekt sammen, så det er klar til de første publikummer på mandag.

- Jeg ved jo, hvad der er i gang med at blive programmeret lige nu i forhold til det her, jeg glæder mig helt vildt til det, siger Jan Michael Madsen.

Tyrafeltet kan ses oplyst fra den 21. december og frem til den 23. december og igen fra den 28. december til den 30. december.


Seneste nyt

fra Nordjylland