"Åben byggeplads” på havnen i Frederikshavn. Foto: Jesper Knud Fonvig

02:05

Vi starter i Frederikshavn, hvor byggeriet med havnen udvidelsen allerede er godt i gang. Indtil nu har byggeriet været lukket for offentligheden, men i dag inviterede havnen pressen ud på havet for at se på arbejdet med havnen.

1 af 2

Åben havn i Frederikshavn

I Frederikshavn er byggeriet med havnen udvidelsen allerede er godt i gang. Indtil nu har byggeriet været lukket for offentligheden, men søndag inviterede havnen pressen og andre nysgerrige ud på havet for at se på arbejdet med havnen.

Søndag morgen var der, det de kalder ”åben byggeplads” på havnen i Frederikshavn.

Frem mod 2018 udvides havnen i Frederikshavn betydeligt. Efter flere år med stigende aktivitet skal havnen kunne modtage større skibe og mere gods. Byggeriet er allerede godt i gang, og søndag inviterede havnen alle interesserede med ud at se på byggeriet, som indtil nu har været lukket for offentligheden.

-  I dag holder byggeriet tre timers pause for at offentligheden og byen kan komme ned og få lidt beskidte sko og se, hvad der foregår her, siger Mikkel Seedorff Sørensen, administrerende direktør i Frederikshavn Havn.

Selvom det er søndag betyder det ikke stilstand på havnen for der arbejdes konstant på udvidelsen. Og gravemaskinerne, der i øvrigt er GPS-styrede, så de ved præcis, hvor de skal smide stenene, er i fuld sving. Udvidelsen af havnen koster 571 millioner kroner, og aftalen blev hevet i land for lige godt et år siden. Når første del af havnen står færdig vil det betyde, at flere og større skibe kan ligge til kaj.

- Vi vil blive i stand til at tage cirka 80 procent af skibene i området, og før i dag kan vi kun tage cirka 40 procent. Så set i den sammenhæng fordobler vi potentialet for virksomhederne på havnen, siger Mikkel Seedorff Sørensen.

Hele udvidelsen er også indrettet sådan, at de helt store skibe kan komme forbi, fortæller havnedirektøren.

- Det er ikke tilfældigt, at kajen her bliver 600 meter lang, for så kan vi have hele to ”panamaskibe” liggende på samme tid, siger han.

Alt går som planlagt, og havnedirektøren godt tilfreds, og tror på, at projektet nok skal nå sikkert i havn.

- Vi er rigtig glade, og det hele ser rigtig fornuftigt ud. Og økonomien er der, og tidsplanen holder så vi glæder os egentlig bare til at blive færdig, siger Mikkel Seedorff Sørensen.

Hvis alt går som det skal, er det i maj 2018, at første del af havnen står klar.