Borgmester sender opfordring til landspolitikere om at tage sig af radioaktivt affald

Nyt værft i Frederikshavn overholder miljøkrav, men det er statens ansvar at tage sig af radioaktivt affald på depoter andre steder i landet, lyder det fra borgmester Birgit S. Hansen (Soc.Dem.).

Når det nye værft MARS i Frederikshavn om kort tid begynder nedbrydning af boreplatforme, er der taget de miljømæssige forholdsregler, der skal tages i forhold til den mulige forurening af radioaktivt affald.

Det fastslår Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (Soc.Dem.)

- Vi er produktionsdanmark, så vi er vant til at håndtere miljølovgivning og materialer, og vi er rigtig gode til at passe på miljøet, i al beskedenhed. Det er jo rigtigt vigtigt, at ophugningen ikke sker på en strand i Indien. Nu må vi rydde op efter os selv.  Så det er godt, det kommer til at ske i Frederikshavn, hvor vi er gode til at passe på miljøet, siger hun.

Til gengæld anerkender hun, at der er brug for et råb landspolitikerne, der har ansvar for det radioaktive affald fra værftet, når det har forladt Frederikshavn og ligger på depot i for eksempel Esbjerg eller Nyborg.

For det er ikke et kommunalt ansvar, slår Birgit S. Hansen fast.

- Det er et statsligt ansvar, og det vil jeg også gerne være med til at rejse det spørgsmål over for - vi håndterer det korrekt fra havet til Frederikshavn og videre til Esbjerg eller Nyborg. Så kære stat, hvad har I tænkt jer derefter? Og det vil jeg jo gerne være med til at spørge Folketinget om, men det er ikke et kommunalt spørgsmål. Vi gør det, som proceduren foreskriver, og så er bolden ligesom givet videre, siger Birgit S. Hansen.

Mens de fester på havnen i Frederikshavn i dag, så er de andre steder mere bekymrede for det nye genindvindingsværft. Når en boreplatform, som den vi ser her, skal hugges op, kan der nemlig sidde rester fra havbunden tilbage på indersiden af stolperne. Det materiale kan være lavradioaktivt, og derfor skal der tages særlige forholdsregler, når materialet skal skaffes af vejen.

Hun mener ikke, at borgerne i Frederikshavn behøver være bekymrede for, at byen netop officielt har indviet verdens første specialbyggede recyclingværft på Frederikshavn Havn. Et værft der blandt andet skal ophugge borerigge til genanvendelse, borerigge der kan indeholde radioaktivt affald. 

Er der styr på det radioaktive affald ?

- Ja, nu er der styr på det. Det her er starten på et område, et erhvervsprojekt,  hvor der slet ikke var lovgivning, så det har vi været med til at påvirke. Og nu er der fuldstændig styr på håndtering af det radioaktive affald, der kan være på benene af boreplatformene og også i luften, og vi er fuldt optaget af at passe på miljøet, understreger Birgit S. Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland