Foto: Jesper Christiansen

Britisk EU-farvel skaber bekymring for det nordjyske fiskeri: - Det er en gyser

Storbritanniens forestående farvel til EU kan få store konsekvenser for fiskeriet i Nordjylland. Derfor sendte Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit S. Hansen onsdag en appel om, at der bliver strikket en god fiskeriaftale sammen med briterne.

Storbritannien ventes at træde ud af EU-samarbejdet senest i foråret 2019, efter briterne ved en folkeafstemning i 2016 vedtog at forlade EU. Og briternes forestående farvel til Den Europæiske Union skaber utryghed blandt de danske fiskere.

Fiskeriet er nemlig et af de områder, der ventes at blive berørt af briternes EU-farvel, som har fået titlen Brexit. Onsdag var en række politikere og repræsentanter fra fiskerierhvervet derfor samlet på Christiansborg til en høring om Brexits betydning for fiskeriet.

- Vi vil gerne have et konstruktivt samarbejde. Vi værdsætter vores forhold til Danmark og vores fælles værdier inden for bæredygtigt fiskeri, sagde Dominic Schroeder, Storbritanniens ambassadør i Danmark, indledende.

Lad danske fiskere komme til

Der kunne fra salen stilles spørgsmål til panelet og fiskeriminister Karen Ellemann (Venstre), og en af dem, der udtrykte sin bekymring for Brexits betydning for fiskeriet, var det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen.

Læs også Fisker fra Hanstholm frygter Brexit

- Briterne må være interesserede i stadig at kunne sælge til det europæiske marked, men Storbritannien må ikke få adgang til at sælge på det europæiske marked og så kunne afvise, at de danske fiskere kan fiske i britisk farvand, lød det fra Bjarne Laustsen (Socialdemokratiet).

Som situationen er i dag, hvor Storbritannien er en del af EU, kommer en række britiske ind i de store danske fiskerihavne med deres fangst, men Bjarne Laustsen er bekymret for, at fiskerne fremover bliver opfordret til eksempelvis at lande deres fisk i Skotland i stedet for at gøre det i Skagen.

- Britiske fiskere lander en del fisk i Danmark, men påtænker man at pålægge dem afgifter, som gør det mindre sandsynligt, at de lander og får forarbejdet deres fisk i Danmark?, spurgte Bjarne Lausten den britiske ambassadør, som ikke ønskede at kommentere på detaljer i de forhandlinger, der i øjeblikket er i gang mellem Storbritannien og EU.

Brexit er gyser

Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit S. Hansen var en af dem, der var inviteret til at komme med et indlæg. Hun repræsenterer en kommune med 100 kilometer kyststrækning, som har store erhvervshavne i Skagen, Strandby og Frederikshavn.

Brexit er en gyser. Fiskeriet i vores kommune er ikke under pres nu, men Brexit kan have en bekymring for, at vi kommer det.

Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune

- Brexit er en gyser. Fiskeriet i vores kommune er ikke under pres nu, men Brexit kan have en bekymring for, at vi kommer det, sagde Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet) fra talerstolen.

Mange udenlandske fartøjer - heriblandt britiske - lander deres fisk i Skagen. Op mod 60 procent af de fisk, der bliver landet i Skagen, kommer ind med udenlandske fartøjer, og derfor kan det have stor betydning for Danmarks nordligste havn, hvis briterne vender den ryggen.

- Kommunens økonomi er afhængig af havnene. Vi lever af, med og ved havet i Frederikshavn Kommune, lød det fra Birgit S. Hansen.

Læs også Nordjysk folketingsmedlem: Brexit truer stor fiskeindustri i Nordjylland

Skagen Havn er Danmarks største fiskerihavn og beskæftiger omkring 3000 mennesker. I den privatejede Strandby Havn er cirka 300 beskæftiget, så fiskeriet afføder mange af Frederikshavn Kommunes 27.000 arbejdspladser. Borgmesteren fremhævede også Karstensens Skibsværft i Skagen, som med op til 400 ansatte og 39 lærlinge er en af de virksomheder, der er afhængige af fiskeriet. Værftet har mange britiske kunder i kartoteket.

- Vi håber, at vores virksomheder kan blive ved med at samarbejde med vores gode venner i Storbritannien. Det er faktisk ikke bare et håb, men et krav fra vores side i de forestående forhandlinger, lød appellen fra Birgit S. Hansen, som håber, at fiskeriet bliver prioriteret højt i Brexit-forhandlingerne mellem Storbritannien og EU.

Storbritannien har vedtaget, at afskeden med EU skal finde sted senest 29. marts 2019.

Læs også Brexit bekymrer fiskerne