LIGE NU:

Campingpladsejer: Jeg tør ikke holde åbent

Han må gerne - men han vil ikke. Lejrchef på Hedebo Strand Camping valgte i dag at udskyde åbningen af campingsæsonen til 13. april. Risikoen for at hans medarbejdere og campister bliver smittet med coronavirus får ham til at holde lukket.

Påsken nærmer sig og dermed også åbningen af campingsæsonen. Selv om store dele af Danmark er lukket ned på grund af covid19, så må campingpladserne stadig åbne, og det vil ske mange steder.

Hedebo Strand Camping i Sæby, som er en af Danmarks største campingpladser for fastliggere, var indtil onsdag middag en af de pladser, som ville holde åbent. I 11. time har situationen imidlertid ændret sig på Hedebo Strand Camping, som nu først åbner den 13. april, når påsken er forbi.

- Jeg kan ikke bære at holde åbent. Det har været en svær beslutning at lukke pladsen ned, men vi tør ikke af hensyn både ansatte og gæster, siger lejrchef Eric Christensen fra Hedebo Strand Camping.

På Hedebo Strand Camping var åbningen af campingpladsen sat til fredag d 27. marts. Ligesom så mange andre campingpladser ville pladsen åbne som planlagt. Dog med de restriktioner, som myndighederne har pålagt, som betyder, at blandt andet badeland, legeland, restaurant og fællesrum skal holdes lukket.

- Det vil være svært for en stor plads som vores at styre det hele, siger Eric Christensen.

Smitten kom tæt på

Selv om pladsen ikke er åbent endnu, så har man haft corona-virus tæt på. Det er nemlig ligesom på andre pladser, som ikke er åbne endnu tilladt for fastliggere at komme og stille deres vogne op.

Tirsdag aften valgte Hedebo Strand Camping at fortælle på Facebook, at konen til en mand i den netop overståede weekend var forbi og sætte sin campingvogn op var smittet med corona-virus og nu var lagt i respirator.

Lejrchef Eric Christensen skrev, at man havde besluttet at lukke for sanitet på pladsen, men ellers åbnede som planlagt på fredag.

Facebook-opslaget var onsdag morgen slettet, og beslutningen om at åbne pladsen på fredag er nu ændret. På campingpladsen hjemmeside skriver Eric Christensen følgende til sine campister:

- Statsministeren sagde: Vi vil lave fejl – og det gjorde vi så. Vi er kede af, at vi i vores iver efter at gøre alle glade, har sendt mange meddelelser ud om åbningsdato og åbning af faciliteter. Men ikke mindst oplevelsen i går, hvor vi erfarede, at en kommende campist er blevet syg og ligger i respirator, har nu endelig fået os til at træffe den afgørelse, vi har frygtet og udskudt så længe. Vi er blevet usikre på, om vi kan garantere jeres og vores personales sikkerhed, hvis vi åbner pladsen denne weekend.

DCU: Vi har ikke fortrudt lukning

Brancheorganisationen Outdoor Camping Danmark, som Hedebo Strand Camping er medlem af har endnu ikke meldt noget ud angående covid19.

Allerede i sidste uge traf Dansk Camping Union samme beslutning som Hedebo Strand Camping. De besluttede at udsætte åbningen af deres 22 campingpladser til 13. april.

- Det har vi ikke fortrudt et sekund. Det her handler om etik og moral. Der skal bare en enkelt campist til, som ikke følger retningslinjerne, så har vi smitten ude. Det er næsten umuligt at styre, siger landsformand i Dansk Camping Union Anne-Vibeke Isaksen.

Landsformand i Dansk Camping Union Anne-Vibeke Isaksen.

Dansk Camping Unions beslutning om at lukke de 22 pladser i Danmark blev truffet ud af erfaringer fra 8 vinter campingpladser. Erfaringerne herfra var, at man ikke havde kontrol over situationen.

- Der er mange faktorer, som man ikke er herre over, uanset hvor meget man gør, siger Anne-Vibeke Isaksen.

Hos DK Camp, som er sammenslutningen for 230 campingpladser i Danmark, har man ingen bemyndingelse til at komme med anbefalinger til pladserne om, hvorvidt de skal holde lukket eller åbne op, da DK Camp kun er et markedsføringssamarbejde mellem selvstændigt drevne campingpladser. Det er op til den enkelte plads at vurdere, skriver Hans Jacobsen fra DK Camp Kommunikation i dag i en mail til TV2 Nord.

En række af campingpladserne, som er med i DK Camp, skriver på deres hjemmesider og facebooksider, at de åbner 3. april.

- Det er mit klare indtryk, at langt de fleste af de campingpladser, der er medlem hos os, åbner op til sæsonen med alle de nødvendige indskrænkninger, de kan tage for mindske smittefaren med corona.

Enhver rejseaktivitet kan øge smitten i Danmark mellem de forskellige regioner, og derfor er der i øjeblikket særlig fokus på sommerhusgæster og folk, som tager på camping i påsken.

Statsminister: Rejs mindre - send et gækkebrev

Fra statsminister Mette Frederiksen har det flere gange lydt, at man ikke skal rejse med mindre det er nødvendigt. Tirsdag gentog hun på Facebook den melding.

- Hold afstand. Også i påsken. Send i stedet et gækkebrev, skrev statsminister Mette Frederiksen.

Regeringen kan være på vej med et udrejseforbud mellem regionerne, hvis danskerne ikke tager advarslen alvorligt. Det indikerede statsminister Mette Frederiksen mandag, og tirsdag slog sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke det fast.

- Det er et af de elementer, som vi vil være nødt til at tage op af værktøjskassen, alt afhængig af de sundhedsfaglige argumenter. Men det vil også afhænge af, hvor gode danskerne er til at efterleve opfordringerne fra myndighederne, sagde Magnus Heunicke, da B.T. spurgte ham på pressemødet.

Frygten er, at corona-smitten spredes mellem regionerne - særligt i påsken, hvor mange traditionelt rejser rundt i landet til familie.

Fra DK Camp lyder det i dag, at campingpladserne gør alt for at begrænse smitten.

- Jeg kan love dig for, at campingpladserne tager det rigtigt alvorligt og gør al, hvad der står i deres magt for at overholde myndighedernes retningslinjer, som gælder generelt i samfundet, skriver Hans Jacobsen fra DK Camp Kommunikation.

Forlænger sæsonen

Om det er nok, eller de næste dage byder på nye restriktioner fra regeringen, kan kun tiden vise, men budskabet fra statsministeren på Facebook tirsdag var tydeligt.

- Vi ved, at påskedagene normalt er nogle travle rejsedage, og det skal vi undgå, at de bliver i år. Ellers risikerer vi, at alle vores bestræbelser på at holde smitten nede ikke lykkes, lød det fra Mette Frederiksen.

Eric Christensen fra Hedebo Strand Camping valgte at følge statsministerens opfordring, selv om hun og regeringen ikke er kommet med et direkte krav om at holde lukket, og han har allerede besluttet at forlænge sæsonen i sensommeren.

Hos sommerhusejerne er der samme dystre udsigter til en trist påske, hvor man kan se frem, at gæsterne måske bliver tvungne til at blive hjemme. 

Regeringen overvejer et regionalt rejseforbud i påsken, og det giver store frustrationer i blandt andet Vorupør.