De skal designe søværnets krigsskibe: - Det gør bare det hele meget federe
De studerende på skibsingeniøruddannelsen glæder sig til, at de kan følge hele processen, når skibe skal bygges i Danmark i stedet for i udlandet.
De ambitiøse planer for skibsbyggeri i Danmark vækker glæde blandt ti studerende på særlig uddannelse.
- Det er fedt, at vi kan få lov at komme ned og se dem i virkeligheden; at det ikke skal bygges i andre lande, men at vi rent faktisk kan komme ned og mærke det, nu når vi sidder og tegner og regner på dem.
Sådan siger Nikolaj Storm, der er skibsingeniørstuderende hos MARTEC i Frederikshavn. Han er en af bare ti unge, der går på uddannelsen, og det er ham og hans medstuderende, der blandt andre skal designe søværnets nye krigsskibe.
For ifølge regeringen skal der investeres 40 milliarder kroner i produktionen af 55 krigsskibe, der skal bygges her til lands. 2,4 af de milliarder skal bruges på at bygge en national skibsfabrik med en moderne industrihal på 160 meter i længden og op mod 800 ansatte.
Den nationale skibsfabrik kommer enten til at ligge på Fyn, i Skagen eller i Frederikshavn, og de planer er med til at gøre uddannelsen i Frederikshavn mere spændende, lyder det.
- Det gør uddannelsen mere interessant, og der kommer måske mere fokus på uddannelsen og måske et større behov for vi skibsingeniører bagefter, siger Nikoline Kierby, der startede på uddannelsen i august.
Medstuderende Nikolaj Storm stemmer i.
- Jeg var allerede meget hooked på uddannelsen, fordi jeg ved, hvor meget der er brug for den i branchen. Men at vi skal til at producere dem i Danmark, gør bare det hele meget federe, siger han.
Flere unge skal se lyset
Uddannelsen til skibsingeniør er ny uddannelse, der så dagens lys i august 2023. Og man kunne måske fristes til at tro, at direktør på MARTEC, Pia Ankerstjerne, ligger inde med en form for krystalkugle.
Men uddannelsen er netop lavet med tanke på erhvervslivet og deres behov.
- Vi havde sammen med erhvervslivet forberedt os på at sætte uddannelsen i søen, og det var faktisk primært for erhvervslivets skyld. Nu prøver man på at geare vores kompetencer sådan, at vi kan bygge krigsskibe også. Det kommer til at give en meget stor synergi til vores maritime erhvervsliv, som er enormt vigtigt for Danmark. Det kommer til at give nogle fordele for dansk søfart - men så sandelig også for dansk sikkerhed, siger Pia Ankerstjerne.
Men kan vi skaffe den arbejdskraft og de studerende, der skal til?
- Det er et godt spørgsmål. Lige nu er alle i konkurrence om de unge. Hvis vi kan formå at få de unge til at vælge den rigtige uddannelse, så tror jeg på, det kan lade sig gøre. Vi er dygtige til at lave og designe skibe - nu skal vi havde de unge til at tro på, at det er en fremtid for dem, siger Pia Ankerstjerne.