LIGE NU:

Denex lukker: 63 mand mister deres arbejde

Der er ikke længere penge i at destruere og producere ammunition i Elling. 335 år gammel virksomhed lukker.

Efter flere år med underskud har Denex' spanske ejere valgt at lukke for produktion af ammunition på virksomheden Denex i Elling nord for Frederikshavn.

Det betyder, at den 335 år gamle virksomhed med rødder helt tilbage til år 1676 må fyre sine 63 ansatte i det nordjyske.

- Vi fik beskeden af koncernen i går, så det var en trist nyhed at skulle overbringe til medarbejderne, fortæller administrerende direktør Peter Houlberg. 

Virksomheden, der tidligere hed Ammunitionsarsenalet, var en del af det danske forsvar indtil 2008, hvor virksomheden blev privatiseret. Siden har Denex levet af at destruere gammel ammunition og producere lav-kaliber ammunition i et såkaldt high volume-low margin marked. 

Siden privatiseringen har virksomheden været udfordret på indtjeningen.

- Destruktionen af ammunition ophørte for et par år siden og udgjorde cirka halvdelen af vores omsætning. Så selvom vi producerer syv dage om ugen og sælter alt, vi producerer, så kræver en overlevelse en stor investering og udvidelse af vores kapacitet, og det ønsker koncernledelsen i Spanien ikke at kaste penge efter - derfor er vi nødt til at lukke, siger Peter Houlberg. 

Virksomheden har lavet store underskud de sidste fem år, og det samlede underskud i perioden er over 100 millioner kroner, og ved offentliggørelsen af sidste års regnskab havde selskabet negativ egenkapital på mere end 43 millioner kroner.

Tilbage i 2017 kunne Elling-virksomheden Denex, der er en del af den spanske Expal-koncern, ellers fortælle, at man havde vundet to EU-udbud om levering af ammunition til Forsvaret, og at man derfor kunne udvide medarbejderstaben fra 65 til cirka 100. 

Nu står samtlige ansatte i Ellling - 63 i alt - altså uden arbejde.

- Det er trist, fordi vi har mange gode folk ansat. Jeg håber derfor, at nogle lokale virksomheder kan overtage dem. De er dygtige og vil kunne passe ind mange steder, siger en trist direktør.

Virksomheden lukker med udgangen af marts. 

Ammunitionsvirksomheden Denex i Elling lukker, og 63 ansatte mister deres arbejde.
Ammunitionsvirksomheden Denex i Elling lukker, og 63 ansatte mister deres arbejde.