Politiet lyttede med: Derfor blev nordjysk narkobaron afsløret
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Betjente fra Nordjyllands Politi arbejder på sagen.
En 43-årig frederikshavner troede, at han aftalte narkohandler på en sikker forbindelse, men politiet lyttede med og afslørede hans handler med mere end 700 kilo narko.
Under dæknavnet "Mortaldemon" troede den 43-årige frederikshavner, at han kommunikerede i et hemmeligt netværk på en krypteret såkaldt Encro-forbindelse, da han tilbage i april 2020 bestilte og købte 130 kilo hash til en værdi af ikke under 4,5 millioner kroner hos en anden profil på det krypterede netværk.
I retten i Hjørring erkendte den 43-årige tirsdag, at han havde haft en mobiltelefon, som var tilknyttet Encro-systemet.
- Man køber en telefon med en tilknyttet profil i et teleselskab. Man regner med, det er lukket for omverdenen. Det sådan var det så bare ikke, sagde den 43-årige frederikshavner i retten.
Den lukkede kommunikationssystem var nemlig ikke mere lukket end, at det var lykkedes fransk politi at knække koderne og komme indenfor i det omfattende internationale kriminelle netværk, og det var med til at fælde den 43-årige frederikshavner og over tusinde andre kriminelle i Europa.
Man ligger inde med det, fordi der er kunder til det
43-årig sigtet i sagen
- Man må nok sige, at i visse dele af det kriminelle miljø er man for naive i forhold til, at man troede, at de her telefoner var noget, som man ikke kunne lytte på. Jeg har ikke kendskab til, hvordan det er startet, men jeg kan da i hvert fald se, at det er gået helt galt, siger Jens Christian Christensen, som er forsvarer for den 43-årige.
I følge Ekstra Bladet kostede et halvt års abonnement i 2020 til Encro-netværket omkring 15.000 kroner og selve telefonen kunne købes for 10.000 kroner.
Ud fra chathistorikken på den 43-åriges Encro-profil kunne politiet kortlægge, hvordan han havde handlet med narko for store summer. Således havde han over fem gange mellem april og maj afleveret i alt 4,6 millioner kroner til en eller flere ukendte personer i København, som betaling for 130 kilo hash.
Tiltalt: Man stiller ingen spørgsmål
Anklager Bjørn Fogh Sørensen ville vide om, den 43-årige frederikshavner kunne genkende beløbene, som blev fremlagt i retten.
- Hvis det er dét, der er printet ud sort på hvidt, så erkender jeg det, sagde den 43-årige i retten.
Anklageren ville også vide, hvem frederikshavneren havde afleveret de mange millioner kroner til i København, og om der var tale om den samme person.
- Jeg har set mange forskellige mennesker, men jeg ved ikke, om det var store bagmænd eller stik-i-rend-drenge. Man stiller ingen spørgsmål, forklarede han.
Den frederikshavnske narkohandler blev anholdt i foråret. Det skete ved en større politiaktion i Frederikshavn 25. april, som den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) stod bag.
Her blev flere adresser tæt på gågaden i Frederikshavn ransaget, og NSK gjorde omfattende fund af narkotika.
Den 43-årige var således i besiddelse af ikke mindre end 343,6 kilo hash, 1,6 kilo skunk, 2,5 kilo amfetamin, 600 milliliter THC-olie og flere end 200.000 ulovlige cigaretter, da politiet efter lang tids overvågning slog til og anholdt ham.
Jo større mængder - jo billigere
I retten forklarede den 43-årige, at han havde handlet med hash siden 2020, og at han tjente mellem 500 og 2.000 kroner pr. kilo hash.
- Jo større mængde jo billigere pris, forklarede han. I følge den 43-årige så havde han selv købt hashen for mellem 30 og 40 kroner pr. kilo.
Frederikshavneren forklarede, at han ikke solgte narkotikaen til slut-brugeren, og at han solgte mellem 1/2 og 10 kilo hash ad gangen.
Hvis det er dét, der er printet ud sort på hvidt, så erkender jeg det
43-årig sigtet i sagen
Anklageren spurgte den 43-årige til, hvorfor han havde så store mængder narko opbevaret på adressen i Frederikshavn.
- Man ligger inde med det, fordi der er kunder til det. Det skal jo ikke ligge og blomstrer, sagde han.
Han forklarede også, at de 2,5 kilo amfetamin, som han opbevarede, da han blev anholdt, stammede fra en hash-kunde, som ikke kunne betale for hashen, så derfor havde vedkommende i stedet afregnet med 2,5 kilo amfetamin.
Den 43-årige frederikshavner har siddet varetægtsfængsel siden 26. april. Han har under sagen samarbejde med politiet og har erkendt samtlige forhold.
I retten svarede han også beredvilligt på alle anklagerens spørgsmål, om hvordan de forskellige handler var foregået, dog uden at han ville nævne navne - hverken på hvem, han havde solgt til, eller hvem han havde købt fra.
Fik kokain leveret til baggård
I forbindelse med en handel med to kilo kokain, som blev aflevereret i en baggård i Frederikshavn 18. december sidste år forklarede han, at han forud for levering havde mødtes med sælgeren i Aalborg, hvor de havde lavet aftalen.
Stofferne blev efterfølgende leveret i Frederikshavn, og den 43-årige forklarede, at afregningen skete løbende i takt med at kokainen blev solgt videre.
- Der var en, som hentede pengene, eller man afleverede dem selv, forklarede han om, hvordan handlerne fandt sted.
I visse dele af det kriminelle miljø er man for naive
Jens Christian Christensen, forsvarer
Rabat for samarbejde
Frederikshavneren forklarede, at han havde solgte de to kilo kokain videre og tjent i alt 40.000 kroner på salget.
Den 43-årige frederikshavner er tiltalt for i alt 11 forhold af omfattende narkotika-handel, ulovlig opbevaring af en skarpladt pistol og skatteunddragelse i forbindelse med, at han ikke havde betalt afgift for hele 229.860 cigaretter, som han også solgte videre.
Han erkender sig skyldig i alle forhold.
Anklager Bjørn Fogh Sørensen mener, at den 43-årige skal i dømmes mellem 13 og 14 års fængsel. I følge anklageren burde straffe være 16 års fængsel, men da den 43-årige har tilstået og samarbejdet med politiet, så samfundet dermed har sparet betydelige ressourcer på sagen, så skal han have rabat.
Derfor lander anklagerens påstand om straf på mellem 13 og 14 års fængsel.
Den 43-åriges forsvarer Jens Christian Christensen mener derimod, at straffen ikke skal så højt op. Han procederede for, at hans klient skal idømmes højst 11 års fængsel.
Der afsiges dom i sagen mandag kl. 9.30.