Det store videnskabsakademi i Frederikshavn


Skinnet bedrager hos Aalborg Academy of Science.

En 12 etagers stor bygning på havnen i Frederikshavn er omdrejningspunktet.

Foran den står en ældre mand i mørkt jakkesæt, blå skjorte og lilla slips. Han gestikulerer roligt, mens han på arabisk fortæller om den 12 etagers grå bygning, han står foran. Manden hedder Talal Al-Nadawy. Han er præsident for det nordjyske videnskabsakademi Aalborg Academy of Science, han er flygtet til Danmark fra Irak og har en uddannelse inden for statskundskab, som han tog i Irak. Han er også ifølge akademiet både doktor og professor.

Han peger op på indgangsparitet til bygningen, hvor der er påklistret et logo - Aalborg Academy og Science står der. På den vindstille junidag blafrer akademiets flag ikke meget i flagstængerne foran bygningen. Talal Al-Nadawy taler i lang tid og med autoritet i stemmen, mens han kigger ind i kameraet og stolt viser de fine faciliteter frem med flere hundrede parkeringspladser og en moderne bygning med både udkig udover Frederikshavn by til den ene side og Kattegat til den anden side.

Talal Al-Nadawy viser siloen og parkeringspladsen frem i en video på YouTube som et modsvar til anklagerne mod akademiet.

Seancen stammer fra en fjorten og et halvt minutter lang video, Talal Al-Nadawy lagde på YouTube i juni måned i år. Videoen er lavet som et modsvar til kritiske artikler i aviser i Mellemøsten. Aviserne anklager akademiet for at sælge falske doktorgrader, uddele ubrugelige uddannelsesbeviser og give medaljer til arabiske embedsfolk og ministre.

Det irakiske medie Baghdad Post har dokumenteret, at både en tidligere irakisk indenrigsminister og ministeren for ungdom og sport bestod deres ph.d. ved akademiet efter succesfulde afhandlinger. Mediet og flere andre medier fra Mellemøsten mener at vide, at uddannelsesbeviser fra Aalborg Academy of Science er ubrugelige.

quote Den succes, vi har fået gennem tiden, har skabt misundelse og hatere.

- Zaid Al-Nadawy, Ejer, Aalborg Academy of Science.

Det er de beskyldninger Talal Al-Nadawy prøver at skyde ned i sin video på YouTube. Men allerede nu florer mange artikler i Mellemøsten rundt, hvor Talal Al-Nadawy anklages for at sælge falske uddannelsespapirer fra Danmark til Mellemøsten, og når embedsfolk og politikere bliver beriget med doktorgrader, så det blot for at blåstemple akademiet som en godkendt og anerkendt uddannelse, lyder anklagen.

Derfor tager Talal Al-Nadawy til genmæle i videoen. Han står stadig foran den store bygning på havnen i Frederikshavn. Han fortæller stolt, at bygningen er akademiets og stedet, de bruger til deres uddannelser. Parkeringspladsen foran bygningen har masser plads til de studerende, hvis de kommer i bil. Bygning er ny, topmoderne og indeholde unikke faciliteter, forklarer Talal Al-Nadawy i videoen til alle, der har betvivlet ham.

- Den succes, vi har fået gennem tiden, har skabt misundelse og hatere, forklarer Zaid Al-Nadawy, der er ejer af Aalborg Academy of Science, som han har stiftet sammen med sin far Talal Al-Nadawy.

Zaid Al-Nadawy svarer på de anklager, der er kommet mod Aalborg Academy of Science fra medier i Mellemøsten.

I følge akademiets hjemmeside, har de uddannet 630 studerende fra Aalborg Academy of Science. Selv siger de dog, at det tal er tættere på 2.000. Akademiet har 116 godkendte professorer, og de tilbyder 74 forskellige studieprogrammer på 13 forskellige fakulteter.

De studerende kommer ifølge akademiets hjemmeside fortrinsvis fra Mellemøsten. Akademiet skriver, at de kommer fra Irak, Jordan, Ægypten, Saudi Arabien, UAE, Qatar, Kuwait og Algeriet.

Aalborg Academy of Science beviser selv glædeligt på deres hjemmeside og YouTube-kanal, at de uddeler mange diplomer og uddannelsesbeviser. Det fremgår også på en irakisk hjemmeside, hvor mange bachelor-, kandidat- og doktorudnævnelser er dokumenteret.

quote De lejer et mindre lokale.

- Martin Pedersen, Direktør, Kattegat Siloen.

Ceremonierne foregår dog oftest i Irak og Tyrkiet og langt væk fra hovedkvarteret i Frederikshavn, som Talal Al-Nadawy er på vej ind i videoen på YouTube.

De automatiske skydedøre går op, da Talal Al-Nadawy kører sin brik hen over kodeboksen til bygningen, han har udpeget som akademiets. Lige inden for døren står et hvidt og sort banner med akademiets logo, som bevis på at akademiet hører til i bygningen.

Bygning Talal Al-Nadawy er på vej ind i er Kattegat Siloen på havnen i Frederikshavn.

Talal Al-Nadawy viser rundt inde i siloen.

Talal Al-Nadawy er nu kommet ind i bygningen og viser receptionen frem. Her er der igen tydelige markeringer af, at det er Aalborg Academy of Science, som er i bygningen.

- Det er vores reception, siger Talal Al-Nadawy i videoen og viser akademiets flag med logo flankeret af det danske og amerikanske flag stående i receptionen.

Aalborg Academy of Science hører rigtig nok til i Kattegat Siloen i Frederikshavn.

- De lejer et mindre lokale, siger Martin Pedersen, der er direktør i Kattegat Siloen, som han beskriver som et kontorfællesskab, hvor der i øjeblikket er 55 forskellige lejere.

quote Det er ikke noget, de har talt med mig om.

- Martin Pedersen, Direktør, Kattegat Siloen.

I videoen går akademiets præsident videre rundt inde i de 11.500 kvadratmeter og viser rundt. Han forklarer, at Aalborg Academy of Science har lokaler på alle etager, men at han kun vil vise nogle af faciliteterne frem i videoen. Først viser han et stort lokale, som han forklarer, er stedet, hvor eleverne bliver undervist. Han viser også lokalet ved siden af. Det er lokalet, hvor akademiets lærere og professorer holder til.

Han peger på overheadprojektorer og andre ting i lokalet, og han forklarer om, hvor fantastiske ting det videnskabelige akademi råder over i deres bygning.

- Det er ikke noget, de har talt med mig om, så det er selvfølgelig lidt forkert, siger Martin Pedersen.

Direktøren for Kattegat Siloen fortæller, om Aalborg Academy of Science må klistre logoer på indgangen af siloen.

Han viser en gang og et stort lokale, inden han ender i et mindre lokale. Det er det lokale, hvor Aalborg Acacemy of Science officielt har adresse i kontorhotellet Kattegat Siloen.

Talal Al-Nadawy slutter sin video med en tur i siloens restaurant. Her hævder han, at institutionen har plads til 300 spisende elever. Optagelserne fra restauranten er dog ikke nye. De stammer fra 2018, og kan ses i en anden video på youtube, som akademiet også har lagt op.

quote Laver man det om, så det ligner, at jeg ejer hele Kattegat Siloen, hvordan vil det se ud for folk?

- Zaid Al-Nadawy, Ejer, Aalborg Academy of Science.

Aalborg Academy of Science har siden 2017 haft kontor på 2. sal. Her holder flere mindre virksomheder til i et såkaldt kontorhotel, hvor de kan leje sig ind fra måned til måned. Parkeringspladsen, som Talal Al-Nadawy fremhævede med pladser til alle studerende, tilhører siloen, og lejerne kan få deres egen parkeringsplads. Lokalerne, Talal Al-Nadawy viser rundt i, er konferencelokaler, som alle lejere i Kattegat Siloen kan booke.

Men videoen skal slet ikke forstås sådan det er beskrevet, siger ejeren af Aalborg Academy of Science Zaid Al-Nadawy til TV2 Nord.

- Man fortæller, at vi har kontor på anden sal midtfor, laver man det om, så det ligner, at jeg ejer hele Kattegat Siloen, hvordan vil det se ud for folk? Så tænker de: hvor mange milliarder har du givet for det her? Det ville se lidt sort ud, siger Zaid Al-Nadawy.

Hør Zaid Al-Nadawy fortælle om mening med videoen på YouTube med Talal Al-Nadawy, der viser siloen frem.

 

Det forbudte ord


Ét ord har akademiet fået at vide er forbudt. Alligevel kan de ikke dy sig.

I 2017 var foyeren i Kattegat Siloen fyldt op med mænd i sorte kapper med lange røde striber løbende fra skulderen og ned til bunden af kappen. Sammen med dem står en ung mand i sort jakkesæt og en grøn skjorte, det er Zaid Al-Nadawy og på sin venstre side har han sin far og præsident i Aalborg Academy of Science Talal Al-Nadawy. Foran dem er en lang råd rød snor spændt ud og til venstre for Zaid Al-Nadawy står Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit Hansen (S) med en saks i hånden klar til at indvie akademiet. Det er dagen, hvor Aalborg Academy of Science officielt åbner deres videnskabsakademi i Frederikshavn.

Stille og roligt lukker Birgit Hansen sin hånd om saksen, så den klipper den røde snor over til klapsalver fra mændene i de sorte og røde kapper.

Akademiet er nu endelig åbnet, men allerede i 2003 blev akademiet grundlagt. På sin hjemmeside skriver Aalborg Academy of Science, at akademiet for over ti år siden opnåede officielle dokumenter fra de danske myndigheder.

Her i 2017 er akademiet altså klar til at slå dørene op for studerende, der vil læse en bachelor-, kandidat- og ph.d.-uddannelse i Frederikshavn. Akademiet har dog ikke, som de selv skriver, fået godkendelse fra det danske Uddannelses- og Forskningsministerium til at være en akkrediteret uddannelse i Danmark. Aalborg Academy of Science har rigtig nok fået et brev fra det danske ministerie, men her godkender ministeriet blot, at akademiet må kalde sig Aalborg Academy of Science. Akademiet er en privat uddannelse og derfor ser ministeriet ikke noget problem i, at akademiet kalder sig Aalborg Academy of Science, men de fremhæver én vigtig ting overfor akademiet.

Ordet universitet er forbudt.

Borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen, klipper snoren til åbningen af akademiet.

Brugen af ordet universitet er beskyttet af den danske universitetslov. Det er således en beskyttet titel, som kun uddannelsesinstitutioner, der er godkendt og akkrediteret af det Uddannelses- og Forskningsministeriet, må bruge. Det er også kun disse uddannelser, som har særlige krav, de skal leve op til for at kunne være en godkendt og akkrediteret uddannelse.

Aalborg Academy of Science er ikke et universitet, og de er ikke godkendt og akkrediteret af de danske myndigheder. Det fremgår af en aktindsigt, som TV2 Nord har fået. Ligeledes er akademiet heller ikke akkrediteret som et universitet i Irak, fortæller en kilde ved den irakiske ambassade i Danmark til TV2 Nord.

For uddannelser som Aalborg Academy of Science er der som udgangspunkt ingen kvalitetsmæssige krav, fordi akademiet er en privat uddannelse. Derfor hører de heller ikke under Uddannelses- og Forskningsministeriets tilsyn med uddannelser.

quote Indtil videre har der slet ikke været nogen negative bemærkninger

- Zaid Al-Nadawy, Ejer, Aalborg Academy of Science.

Lignende uddannelsesinstitutioner er dukket op i Norge, Holland og England, og der findes ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet også flere lignende uddannelser i Danmark.

Fælles for institutionerne er, at de opererer i Europa uden godkendelse og ordentlige akkrediteringer. De udsteder eksamensbeviser, doktor- og kandidatgrader, som myndighederne ikke vil anerkende på lige fod med statslige uddannelsesinstitutioner.

Det eneste, ministeriet kan slå ned på, er, hvis private uddannelser som Aalborg Academy of Science kalder sig universitet. En opgave ministeriet skal vise sig at bruge meget tid på med Aalborg Academy of Science.

- Indtil videre har der slet ikke været nogen negative bemærkninger om, hvordan arbejdet foregår, siger Zaid Al-Nadawy.

Af en aktindsigt, som TV2 Nord har fået, fremgår det imidlertid, at Uddannelses- og Forskningsministeriet adskillige gange har bedt akademiet fjerne ordet universitet fra deres hjemmeside. I 2015 påtalte Uddannelses- og Forskningsministeriet første gang over for Aalborg Academy of Science, at de ikke må kalde sig for universitet. I juli måned i år måtte ministeriet endnu gang hive fat i Aalborg Academy of Science.

quote Lige nu betragtes det som universitetsniveau.

- Zaid Al-Nadawy, Ejer, Aalborg Academy of Science.

Aalborg Academy of Sciences hjemmeside er på både arabisk og engelsk. På den engelske side optræder ordet universitet ikke længere. Det gør det til gengæld på arabisk.

Her skriver akademiet, at de anerkendt som et af de største universiteter i Danmark.

- Lige nu betragtes det som universitetsniveau, lyder det fra Zaid Al-Nadawy.

Flere gange har Aalborg Academy of Science fået at vide, at de ikke må kalde sig universitet. Det respekterer de, siger Zaid Al-Nadawy.

I Uddannelses- og Forskningsministeriet sidder de tilbage i juli måned på kontoret og indser, at de bliver nødt til at skrive til Aalborg Academy of Science igen. Det er slet ikke første gang, at ministeriet har skrevet til Aalborg Academy of Science, fordi reglerne ikke har været fulgt. Denne gang drejer ministeriets henvendelse sig om et fem år gammelt brev, som ministeriet selv har sendt til Aalborg Academy of Science. Akademiet gengiver brevet fra Institution for Uddannelsesstøtte på sin hjemmeside på en sådan måde, at det fremstår som om, at akademiet har fået godkendelse af de danske myndigheder. Det har de som bekendt ikke, og brevet fremgår nu ikke længere på akademiets hjemmeside.

Nogle måneder tidligere havde ministeriet også fat i Aalborg Academy of Science. Ministeriet må påpege, at det som akademiet klarest har fået at vide, at de ikke må, gør de – kalder sig universitet. Her skriver ministeriet, at de ikke må bruge ordet ”independent University institution” på deres hjemmeside.

- Vi skal derfor oplyse jer om, at det af universitetslovens § 33 a, fremgår, at betegnelsen universitet eller tilsvarende betegnelse på andre sprog samt forkortelser heraf som forretningskendetegn og lignende i forbindelse med udøvelsen af uddannelses- og universitetsvirksomhed kun må anvendes af universiteter omfattet af universitetsloven, skriver ministeriet til akademiet.

quote Vi beder dem pille det af, og så gør de det, og så popper det op andre steder.

- Ane Halsboe-Jørgensen Uddannelses- og forskningsminister, Socialdemokratiet.

Akademiet beklager fejlen og retter formuleringen på deres hjemmeside, og den metode med at begå fejlen og så rette til, når det bliver opdaget, er en model, som akademiet bruger, hver gang ministeriet skriver til dem. Det viser en aktindsigt TV2 Nord har fået med korrespondancen mellem akademiet og de danske ministerier.

- Hvis det ikke har virket, og det har det jo tydeligvis ikke, at vi beder dem pille det af, og så gør de det, og så popper det op andre steder, så må vi gå videre og tage fat i nogle af andre instanser, siger Uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S).

I november 2015 søger akademiet Frederikshavn Kommune om støtte til lokaler. Frederikshavn Kommune retter henvendelse til ministeriet for at høre, om virksomheden er en virksomhed med tolkning, eller om de er et godkendt universitet. Ministeriet svarer kommunen, at akademiet ikke er godkendt som universitet.

Et halvt år tidligere i maj måned sender Talal Al-Nadawy selv et brev til daværende Uddannelses- og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen. Han skriver, at han er professor i politisk samfund og statskundskab, og at der på akademiet vil blive undervist i dansk kultur og historie, og formålet med akademiet er, at give resten af verden i viden om Danmark.

quote I sidste ende så er vi ude at må se på et fogedforbud.

- Ane Halsboe-Jørgensen Uddannelses- og forskningsminister, Socialdemokratiet.

I november 2017 henvender Zaid Al-Nadawy sig til ministeriet for at få uddannelserne i akademiet gjort SU-berettiget.

Den godkendelse får man heller ikke med den begrundelse, at der skal være tale om mindst tre sammenhængende måneders uddannelse, som er erhvervsrettet for at blive godkendt til SU.

Ministeriet får også henvendelse fra officielle instanser i både Irak og Sverige, der vil høre, om Aalborg Academy of Science er en godkendt uddannelse. Noget begge lande får at vide, at akademiet ikke er. Samtidig fremgår det af aktindsigten, at ministeriet er opmærksomme på Aalborg Academy of Science. Ministeriet skriver selv, at det nok ikke er det sidste man hører fra dem.

- I sidste ende så er vi ude at må se på et fogedforbud og se på, hvad der er af mulighed for af påbud og bøder, siger Ane Halsboe-Jørgensen til TV2 Nord.

Uddannelses- og forskningsministeren vil have styr på Aalborg Academy of Science efter flere års kamp.

Opgaven, at løfte Aalborg Academy of Science op på et niveau, hvor nærmer sig det niveau, de danske universiteter opererer under, er der ifølge akademiets hjemmeside ellers mange hænder til. Listen af professorer og supervisors er lang inde på akademiets hjemmeside og særligt ét navn har fanget medierne i Mellemøstens øjne – Dr. Alaa Hussein Bashir.

Dr. Alaa Hussein Bashir er bedst kendt for at have været personlig læge for Iraks tidligere diktator Saddam Hussein. Efterfølgende er han flyttet til London, men optræder altså også på det nordjyske videnskabsakademiets hjemmeside. Her står han beskrevet som værende redaktionel redaktør for Aalborg Academy Journal of Medical Sciences. Dr. Alaa Hussein Bashir har dog overfor flere medier benægtet at have tilknytning til Aalborg Academy of Science.

Derimod kan man på akademiets hjemmeside se, at Aalborg Academy of Science samarbejder med flere anerkendte universiteter. Ifølge akademiet har de således et samarbejde med tre store universiteter i Irak: University of Baghdad, University of Babylon og Al-Mustansiriya University.

Endnu vigtigere for akademiet er en aftale, de laver det det amerikanske universitet Kansas State University. I 2017 underskriver det amerikanske universitet en aftale med Aalborg Academy of Science, som i følge akademiet selv betød, at de sluttede sig "i rækken af de højeste videnskabelige universiteter".

Et væld af løgne


quote - Det er løgn. Løgn og latin.

Karsten Lauritzen, Gruppeformand, Venstre

På et kontor i Frederikshavn sidder Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen. Han sidder i en hvid skjorte med mørk blazer udover. På næsen sidder hans karakteristiske runde briller lige foran øjnene, som kigger ind i en computer, der afspiller en af Aalborg Academy of Sciences videoer.

På skærmen bliver en af akademiets eksamener afspillet, mens Karsten Lauritzen nøje følger med. Han er forundret over det, han ser og siger et par gange, at det var da lige godt utroligt. Videoen med Talal Al-Nadawy, der viser rundt udenfor og indeni Kattegat Siloen ruller også hen over skærmen på kontoret i Frederikshavn.

- Man er efterladt med det indtryk, at de ejer hele bygningen, siger Karsten Lauritzen (V).

Karsten Lauritzen (V) ser flere af akademiets YouTube-videoer, som kommer meget bag på Venstres gruppeformand.

Billedet på skærmen foran Karsten Lauritzen står nu mere stille. I stedet for en video er det nu Aalborg Academy of Sciences hjemmeside, der vises til gruppeformanden. Teksten foran ham er på arabisk, men på TV2 Nord har vi, af flere forskellige kilder fået det oversat. Akademiet er et af et af største universiteter i Danmark står der på arabisk til stor overraskelse for Karsten Lauritzen.

- Det er løgn. Løgn og latin. Svindel og humbuk, lyder den barske reaktion fra Karsten Lauritzen.

Akademiet bruger ofte Danmark på sin hjemmeside og gør meget ud af at fortælle, at de hører til i kongeriget Danmark. Derfor er navnet på akademiet i sin fulde længde også Aalborg Academy of Science in Denmark.

quote Her fra Frederikshavn sælger man såkaldte universitets ph.d.-uddannelser under helt falske forudsætninger.

- Karsten Lauritzen, Gruppeformand, Venstre.

TV2 Nord har været i kontakt med den irakiske ambassade i Danmark. Her fortæller en kilde, at man i Mellemøsten tror, at blot uddannelsesinstitutionen kommer fra Skandinavien eller andre vesteuropæiske lande, så er den godkendt og med de rigtige akkrediteringer.

- Jeg synes, at det er et problem, hvis man her fra Frederikshavn sælger såkaldte universitets ph.d.-uddannelser under helt falske forudsætninger og giver indtryk af, at man er førende universitet, når man intet har med de danske universiteter at gøre. Så har vi et problem. Det er misbrug af Danmarks navn, siger Karsten Lauritzen (V).

Karsten Lauritzen (V) er ikke i tvivl. Aalborg Academy of Science lyver op til flere gange.

 

Fra EUD til ph.d.


Fortællingen om ejeren af Aalborg Academy of Science Zaid Al-Nadawy.

I et af konferencelokalerne i Kattegat Siloen sidder Zaid Al-Nadawy i år 2017 i en lang sort kåbe med grønne bånd, der løber ned af kåbe. På hovedet har han en sort hat med et grønt bånd rundt om. Hatten ligner dem, amerikanere får, når de er færdige med high school eller college. Foran sig har han et ringbind, som han bladrer frem og tilbage i. I lokalet sidder der flere mænd i sorte kåber med røde bånd. Zaid Al-Nadawy har forklaret, at de røde bånd kun er for professorer, mens de grønne bånd er til masterstuderende.

Zaid Al-Nadawy er den eneste i lokalet, der har en mikrofon på. Det er nemlig ham resten af lokalet skal høre på i dag. Det store ringbind med papirer udgør nemlig akademiets ejers ph.d.-afhandling, som han er i gang med at forsvare her i år 2017, det fremgår af en video Zaid Al-Nadawy selv har lagt på Youube. Afhandlingen, handler om engelsk litteratur, og ifølge Zaid Al-Nadawys personlige Facebook profil, er han startet på sin ph.d. to år før på Kansas State University samtidig med, at han åbner Aalborg Academy of Science. Han siger dog nu, at han har fået sin ph.d. fra Aalborg Academy of Science.

En video på YouTube viser bider af Zaid Al-Nadawys ph.d.-afhandling.

Før Zaid Al-Nadawy når til at blive ph.d. har hans karriere ikke peget i den akademiske retning. Godt nok har han altid været en hårdtarbejdende mand, der allerede som 19-årig startede sit første firma. Her åbnede han pizzeriaet Al-Basha Pizzaria på Havnegade i Frederikshavn. I 2014 skifter han mel og dej ud med ord og bogstaver, da han ændrer branche og åbner Zaid Tolkeservice. Nu har han endnu en gang valgt at gå nye veje som ejer at en akademisk uddannelsesinstitution.

Inden han begynder at læse sin ph.d., har Zaid Al-Nadawy gået på EUD på Frederikshavn Handelsskole. I december 2017 kan Zaid Al-Nadawy kalde sig doktor Zaid Al-Nadawy, da han i Kattegat Siloen forsvarer sin ph.d.-afhandling i engelsk litteratur. Det fremgår af en video, som den irakiske tv-kanal Alssaham TV med adresse i Brønshøj, har lavet fra ph.d.-forsvaret, der omhandler Ahmad Ibn Fadhlan, the Arabic Ideologsit and Philosopher.

Zaid Al-Nadawy forklarer, at han ikke er kommet sovende til sin ph.d.

Mens Zaid Al-Nadawy beretter om, hvad han har forsket sig frem til i sin ph.d., sidder fire mænd ved et bord omgivet af logoer fra Aalborg Academy of Science. Det er fire mænd i sorte kapper med røde båd, der skal eksaminere Zaid Al-Nadawy. Det fremgår af videoen at to af de fire mænd er fra Kansas State Universitet. De to er Ike Ehie, professor ved Institut for Erhverv og Ledelse, og Imad Khamis, en matematikforedragsholder.

quote Jeg repræsenterede ikke Kansas State University.

- Imad Khamis, Professor, Kansas State University.

De to mænd fra Kansas State University er taget til Danmark på invitation fra Aalborg Academy of Sciences præsident Talal Al-Nadawy. Talal Al-Nadawy har selv betalt flybilletterne for de to universitetsansatte, der siger ja til invitationen. Ifølge den ene af de to universitetsansatte, Imad Khamis, har de fået at vide, at de skal se på Aalborg Academy of Science og give feedback på akademiet, og desuden er de blevet inviteret privat uden for arbejdstid.

- Nej, nej, nej jeg repræsenterede ikke Kansas State University. Vi tog bare afsted, fordi vi blev inviteret, siger Imad Khamis til TV2 Nord.

Imad Khamis var på besøg i Frederikshavn i 2017. I en telefonsamtale siger han, at han ikke er involveret i Zaid Al-Nadawys ph.d.-afhandling.

På engelsk fremlægger Zaid Al-Nadawy videre for den større forsamling og de fire eksaminatorer. To af eksaminatorerne ved dog på forhånd intet om den ph.d.-afhandling, de skal høre om. Mændene fra Kansas State University er på intet tidspunkt blevet orienteret om, at de skal være eksaminatorer under deres besøg i Frederikshavn. De får op til afhandlingen besked på, at de kan være en del af en testkomite af eksaminationen til trods for, at de aldrig har hørt om ph.d.-afhandlingen før.

quote Jeg er ikke involveret i ph.d.-afhandlingen.

- Imad Khamis, Professor, Kansas State University.

Ifølge Imad Khamis havde turen intet med eksamination, karakterer eller ph.d.-afhandling at gøre. Turen var derimod et venskabeligt besøg, hvor de to universitetsansatte skulle bruge deres viden om universiteter til at hjælpe akademiet mod at blive en bedre uddannelsesinstitution. De havde på forhånd fået vist billeder af akademiet, som Talal Al-Nadaway stolt havde sendt til dem. Her så de billeder og videoer af studerende, der gik rundt på gangene og fyldte undervisningslokaler, men da de kom de til Frederikshavn, var det et helt andet syn, der mødte dem. Intet de så havde med et universitet at gøre, siger Imad Khamis om sit besøg på akademiet.

Ph.d.-afhandlingen var altså ikke en aftalt del af besøget og derfor kom deres involvering i ph.d.-afhandlingen bag på de to universitetsansatte.

- Jeg er ikke involveret i ph.d.-afhandlingen, jeg kiggede bare på. Det der det, siger Imad Khamis.

HVAD ER EN PH.D.?

Det tager normalt tre år at blive ph.d. ved et universitet eller som erhvervs-ph.d. i samarbejde med en virksomhed. Mens man er i gang med uddannelsen, kan man kalde sig ph.d.-stipendiat.

I Bekendtgørelsen om ph.d.-uddannelsen ved universiteterne står der:

"Ph.d.-uddannelsen er en forskeruddannelse, der på internationalt niveau kvalificerer den ph.d.-studerende til selvstændigt at varetage forsknings-, udviklings- og undervisningsopgaver i den private og offentlige sektor, hvor der forudsættes et bredt kendskab til forskning."

Ph.d.-uddannelsen afsluttes med en afhandling, der inden for de humanistiske fag ofte er en lang artikel på over 200 sider, eller en sammenfatning af flere videnskabelige artikler, når det gælder for eksempel naturvidenskabelige ph.d.'er.

Afhandlingen skal derefter igennem et såkaldt ph.d.-forsvar, hvor forskeren skal fremlægge sine resultater og svare på spørgsmål fra en række censorer.

Ph.d.-afhandlingen slutter med, at Zaid Al-Nadawy lykønskes af de fire mænd. Ph.d.-forsvaret var vellykket. Akademiet skriver selv på sin hjemmeside, at Zaid Al-Nadawy fik ph.d.-titlen med karakteren meget god.

Zaid Al-Nadawys doktorgrad kommer ifølge akademiet som den foreløbige kulmination på en periode udover det sædvanlige for akademiet. Kort før har akademiet indgået en aftale med det amerikanske universitet Kansas State University – ifølge Aalborg Academy of Science et rent og skært partnerskab.

Er det samarbejde vigtigt for jer?

- Ja, lyder svaret fra præsidenten i Aalborg Academy of Science Talal Al-Nadawy.

Samarbejdet med Kansas State University er vigtigt for Aalborg Academy of Science.

På den anden side af Atlanten har de dog en lidt anden opfattelse af den aftale, der er indgået mellem Kansas State University og Aalborg Academy of Science. Amerikanerne ser blot aftalen som en venskabsaftale, der ikke udgør nogen form for bindende samarbejde eller lovning på partnerskab.

- Vi diskuterede det med dem, at det her ikke er et partnerskab, det er en MOU (Memorandum of Understanding, red.), det kan man lave med hvilket som helst universitet, siger Imad Khamis.

Fra universitets officielle kanaler har det ikke været muligt at få en direkte kommentar fra præsidenten på det samarbejde, der er mellem Kansas State University og Aalborg Academy of Science. Præsidenten fra Kansas State University har ikke selv vendt tilbage, men det har lektor for universitets internationale uddannelser Grant Chapman på vegne af Kansas State University og præsidenten Richard Myers i en kort besked.

- Vi underskrev vores meget grundlæggende Memorandum of Understanding med Aalborg Academy for flere år siden. Vi havde et par fakulteter, der ønskede at konsultere akademiet. Memorandum of Understanding var vores meget grundlæggende udformning af idémemorandum uden juridisk binding, skriver Grant Chapman.

KANSAS STATE UNIVERSITY

Grundlagt: 1863

Det 3. største universitet i staten Kansas.

Universitetet er et offentligt forskningsuniversitet med hovedcampus i Manhattan.

Det forkortes oftest til K-State

I 2014 havde det en rekordhøj tilmelding på 24.766 studerende.

Universitetet er klassificeret blandt "R1: Doctoral Universities - Very high research activity".

Det har ni colleges, herunder College of Veterinary Medicine og College of Technology and Aviation i Salina.

Studerende kan vælge mellem 65 kandidatuddannelser og 45 doktorgrader.

 

Kilde: Kansas State University

Over telefon har vi snakket med en af professorerne fra Kansas State University, der var til stede under Zaid Al-Nadawys ph.d.-forsvar. Det er Imad Khamis, der fortæller, at der ikke har været samarbejde mellem Kansas State University og Aalborg Academy of Science. Det samme bekræfter Grant Chapman i sit svar til os.

- Vi forfulgte ikke yderligere samarbejde med akademiet efter drøftelser i Kansas State og med akademiet. Vi har ikke yderligere aftaler eller partnerskaber med akademiet på nuværende tidspunkt, slutter han sin mail til TV2 Nord.

quote Lige nu bruger vi dem ikke, så vi har ligesom fjernet dem.

- Talal Al-Nadawy, Præsident, Aalborg Academy of Science.

Anderledes ser de på det i videnskabsakademiet i Frederikshavn. Da vi nævner overfor akademiets præsident Talal Al-Nadawy, at vi kan forstå, at der ikke længere er et samarbejde mellem Aalborg Academy of Science og Kansas State University, bryder Zaid Al-Nadawy ind for at høre, hvem der siger det. Da vi forklarer ham, hvem vi har hørt det fra, kan de pludselig godt nikke genkendende til det.

- Vi lavede tidligere kontrakt mellem Aalborg Academy of Science og Kansas State University, men lige nu bruger vi dem ikke, så vi har ligesom fjernet dem, lyder det nu fra Talal Al-Nadawy.

Da vi fortæller til Aalborg Academy of Science, at vi kan forstå, at samarbejdet med Kansas er brudt sammen, skaber det forvirring hos akademiet.

 

Præsidenten med alle forbindelserne


Ingen minister slipper forbi præsidenten for Aalborg Academy of Science Talal Al-Nadawy.

Det er sommer i 2012. Vejret er som, når en dansk sommer viser sig fra sin mere kedelige side. Solen kan ikke rigtig finde vej gennem skyerne, men der er heller ikke noget, der tyder på regn. Ikke lige det perfekte vejr til et udendørs sommermøde, men det er, hvad Socialdemokratiet skal holde på Bisnapgård Efterskole ved Hals. Med til sommermødet er daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt. Hun hilser glædeligt på de fremmødte i Hals, og i en af de få solstråler, der finder vej gennem skyerne i løber af dagen, støder hun ind i en velklædt ældre arabisk mand. Han er en af de få, der er mødt op i slips, og så er han en af de første til at byde statsministeren velkommen til Nordjylland. Manden er Talal Al-Nadawy, præsidenten for Aalborg Academy of Science.

quote Jeg fik det indtryk, at han gerne ville i tale med Helle.

- Mogens Vestergård Pedersen, Regionsformand, Socialdemokratiet, Nordjylland.

Talal Al-Nadawy er medlem af Socialdemokratiet. Han er ikke meget mere end et menigt medlem, men i Hals, tager han imod Helle Thorning-Schmidt som om, han er vært for arrangementet. Alt sammen bliver foreviget i billedsekvenser i en YouTube-video, hvor Talal Al-Nadawy flere gange ses sammen med den daværende statsminister. Videoen bliver lagt ud på nettet ledsaget af en arabisk tekst, hvor der står:

”Dr. Talal Al-Nadawy modtager premierministeren og højtstående embedsmænd i den danske regering.”

Talal Al-Nadawy er hele tiden tæt på Helle Thorning-Schmidt under hendes besøg i Hals i 2012.

På videoen ses også en anden mand, som optræder meget sammen med Helle Thorning-Schmidt. Det er der dog en mere logisk forklaring på. Manden er Mogens Vestergård Pedersen, han er regionsformand for Socialdemokratiet i Nordjylland, og op til sommermøder er han blevet kontaktet af Talal Al-Nadawy, der gerne vil i kontakt med den danske statsminister.

- Jeg fik det indtryk, at han gerne ville i tale med Helle (Thorning-Schmidt, red.) i forhold til, at han tidligere havde haft en prominent titel i det styre, som kom efter Saddam Hussein. Måske havde han været viceminister, og derfor havde han ting, som kunne være en fordel i forhold til forholdet mellem Danmark og Irak. Han havde i hvert fald indflydelsesrige venner, siger Mogens Vestergård Pedersen.

Mogens Vestergård Pedersen er regionsformand i Nordjylland for Socialdemokratiet, og selvom Talal Al-Nadawy er medlem af Socialdemokratiet – eller som han skriver det på sin Facebook-side – medlem af regeringspartiet i Danmark, så kender Mogens Vestergård Pedersen ikke meget til manden. Det manglende omdømme vil Talal Al-Nadawy lave om på, så han skriver flere gange med Mogens Vestergård Pedersen inden Helle Thorning-Schmidts besøg og inviterer Mogens Vestergård Pedersen på besøg i sit hjem i Frederikshavn.

quote Så vidt jeg husker det, så fik han en kort samtale.

- Mogens Vestergård Pedersen, Regionsformand, Socialdemokratiet, Nordjylland.

- Her mødte jeg en meget sympatisk og venlig mand. Han fortalte om nogle af de ting, som havde bedrevet i Irak, og jeg hilste på hans familie, og som jeg husker det, så var der en søn, en datter og en ægtefælle, siger Mogens Vestergård Pedersen.

Talal Al-Nadawy fortæller til Mogens Vestergård Pedersen, at han gerne vil møde statsministeren. Umiddelbart et svært ønske at opfylde, men Mogens Vestergård Pedersen siger til Talal Al-Nadawy, at han kan komme med til sommermødet i Hals, hvor han måske kan komme til at udveksle et par ord med statsministeren.

Fra videoen på YouTube ses det tydeligt, at det lykkedes Talal Al-Nadawy at komme tæt på statsministeren. Talal Al-Nadawy står således lige ved siden af, da Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen møder statsministeren, og han følger også med den lille gruppe af mennesker med rundt, og det lykkes også for ham, at komme på tomandshånd med Helle Thorning Schmidt.

- Så vidt jeg husker det, så fik han en kort samtale. Der var lidt på tale om olie, men jeg ved ikke, hvad de talte om, siger Mogens Vestergård Pedersen.

Mogens Vestergård Pedersen har ikke tidligere hørt om Talal Al-Nadawy, men pludselig er han helt tæt på landets statsminister.

I 2014 må daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt flytte sin 1. maj tale fra Fælledparken. Det år vælger hun at tage til Holstebro og Frederikshavn for at holde tale til arbejdernes internationale kampdag. Endnu en gang er en velklædt irakisk mand til stede blandt tilhørerne til statsministeren besøg denne gang i Metalhuset i Frederikshavn. I et lyst jakkesæt med en blå skjorte sidder an ved et langbord sammen med de andre tilhørerne. Talal Al-Nadawy har endnu en mulighed for at komme tæt på landets statsminister, og endnu en gang lader han ikke den mulighed glippe. Med sig har han nemlig medbragt en gave til statsministeren. Et portrætbillede af Helle Thorning-Schmidt.

quote Jeg skulle opbevare billedet, da Helle ikke havde plads til det.

- Bjarne Laustsen, Folketingsmedlem, Socialdemokratiet.

Talal Al-Nadawy formår endnu en gang at komme helt tæt på statsministeren. Med de røde flag i baggrunden ses han oppe ved talerstolen, hvor han overrækker portrætbilledet til statsministeren foran alle fotograferne og gæsterne. Han sørger også selv for at få det dokumenteret. Efter arrangementet offentliggør han på YouTube en video, hvor han igen ses sammen med Helle Thorning Schmidt.

Helle Thorning Schmidt har i dag ikke selv portrættet. Det står derimod på den nordjyske folketingspolitiker Bjarne Laustsens kontor på Christiansborg.

- Jeg har ikke selv mødt manden, og kender ham ikke, men jeg skulle opbevare billedet, da Helle ikke havde plads til det på turen hjem i bilen fra 1. maj, og hun har ikke villet have det siden, så det står på mit kontor, siger Bjarne Laustsen.

Talal Al-Nadawy giver Helle Thorning-Schmidt et portræt til 1. maj i 2014.

Det er endnu en gang festdag i Metalhuset for Socialdemokratiet i Frederikshavn. Lokalet er fyldt op med klapsalver og blitzene kameraer. Dagens midtpunkt er Birgit Hansen, der her i 2012 netop har vundet det socialdemokratiske kampvalg om at blive partiets borgmesterkandidat i Frederikshavn. Da Birgit Hansen bliver udråbt som vinder af kampvalget blive hun modtaget med blomster og lige efter, hun har fået overrakt blomster og står med buketten armen, kommer en arabiskmand i sort jakkesæt hen for at trykke hendes hånd og lykønske hende med valget. Det er endnu en gang Talal Al-Nadawy, der også den her gang dokumenterer det hele og ligger det på YouTube med en tekst på arabisk, der siger:

”Talals deltagelse i valget af minister til lokalregeringen til den Europæiske Union.”

Birgit Hansen siger i dag, at hun ikke husker manden fra Irak, og vil ikke bidrage yderligere til sagen om ham og Aalborg Academy of Science.

Den første til at kramme Birgit Hansen, efter sejren om borgmesterkandidat titlen, er Talal Al-Nadawy.

Talal Al-Nadawy flyver herefter under radaren i nogle år, men i 2017 træder han ind på scenen igen. Nu er han præsident for Aalborg Academy of Science i Frederikshavn, og han er ikke bare præsident. Han er også både professor og doktor.

Men de gode forbindelser har han ikke glemt at holde varme. De indflydelsesrige mennesker er dog ikke længere danske, men nu i stedet højtstående embedsmænd og politikere fra hjemlandet Irak. I 2019 skriver Aalborg Academy of Science således en nyhed om, at akademiets præsident har været i Irak. Her er han mødtes med den irakiske minister for videregående uddannelse, der ifølge akademiet har lovet, at det irakiske ministerium for videregående uddannelse vil give alle mulige kapaciteter til akkreditering af akademiet som en videnskabelig institution akkrediteret af irakiske videregående uddannelser.

Talal Al-Nadawy har mange venner i Irak.

 

Denne webdok er udarbejdet af Simon Mølgaard & Jesper Christiansen