Drachmann-legatet uddelt
Forfatteren Kristina Stoltz modtager landets ældste forfatterlegat, Drachmann-legatet, som i dag blev uddelt på Skagens Museer.
I dag søndag den 9. oktober ville den danske nationalpoet, Holger Drachmann, være fyldt 170 år.
Drachmann kædes ofte naturligt sammen med Skagen, da han som maler brugte meget af sin tid der på blandt andet at male såvel fiskerne som havet i og omkring Skagen. Og det var da også Skagen Museer, der i dag uddelte Drachmann-legatet, et legat, der er blevet uddelt næsten uafbrudt siden 1917, og er dermed Danmarks ældste forfatterlegat.
Og det er brede skuldre dette års modtager Kristina Stoltz stiller sig på. Gennem årene er legatet blevet tildelt en perlerække af de mest betydelige danske forfattere, så som Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær, Tom Kristensen, Tove Ditlevsen, Frank Jæger, Ole Sarvig, Inger Christensen, Klaus Rifbjerg, Henrik Nordbrandt, Johannes Møllehave og Knud Sørensen for blot at nævne en håndfuld fra den hæderkronede liste over tidligere legatmodtagere. På den måde har den gamle poet som en anden stafet sendt sit anerkendende nik op gennem dansk litteraturhistorie.
Kristina Stolz modtager legatet blandt andet for "med ubestikkelig sproglig stringens trænger hendes tekster ned i følelseslivets modsigelser, samtidig med at de kaster et åbent og engageret blik på den store verden. {…} Der er noget uforfærdet og samtidig livsnært ved Kristina Stoltz’ evne til at integrere følelsesdrama og civilisationskritik eller – som i den seneste bog – skildringen af en tid og et miljø", som der står i motivationen fra legatkomitéen .
41 årige Kristina Stoltz debuterede som forfatter i 2000 med digtsamlingen Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse, og hun har siden udgivet både digte, noveller, børnebøger og romaner. Hendes seneste bog Som om udkom i foråret 2016, og er en selvbiografisk roman om skilsmisse.
- Selv om Drachmann i levende live aldrig svømmede i penge, var hans betænksomhed over for dem, der havde det hårdt, stor. Hyppigt sørgede han således ved juletid for en skærv til trængende skagboer. Efter Holger Drachmanns død blev betænksomheden videreført i ”Holger Drachmanns Legat”, som hans forlægger Hegel fra Gyldendal finansierede, fortæller lokalhistoriker Hans Nielsen om det gamle forfatterlegat.
Legatet består i år af 15.000 kroner samt et ophold på forfatterrefugiet Klitgården i Skagen.