LIGE NU:

Efter bygningskollaps i Frederikshavn: To firmaer tiltalt

For snart 6 år siden styrtede dele af en treetagers boligblok på Provst Dreslers Vej 25 i Frederikshavn sammen, og to beboere blev kvæstet. Nu er der rejst tiltale i sagen mod byggeherren NCC Danmark og det rådgivende ingeniørfirma Frandsen og Søndergaard.

Sagen begynder ved retten i Hjørring på fredag med indledende retsmøde i sagen. NCC Danmark og det rådgivende ingeniørfirma er begge tiltalt for brud på arbejdsmiljøloven i forbindelse med tilrettelæggelsen af arbejdet.

TV2 Nord har fået aktindsigt i anklageskriftet, og her fremgår det, at de to firmaer er tiltalt for i forbindelse med renovering af 300 lejligheder i Mølleparken i Frederikshavn i 2014 at have undladt at sikre, at reglerne i arbejdsmiljølovgivningen kunne overholdes i projektet, idet man undlod at angive tilstrækkelig anvisning for afstivning eller sikring mod sammenstyrtning i forbindelse med nedrivning af et stuedæk og en ydermur.

De to firmaer er tiltalte for overtrædelse af arbejdsmiljøloven paragraf 82 stykke 1 nummer 1.

Understøtningen blev fjernet

I forbindelse med renoveringen fjernede nedrivningsfirmaet i oktober 2014 dækket, hvorved størstedelen af understøtningen af gavlens bagmur blev fjernet, og det var årsagen til, at bagmuren i etageejendommenkollapsede.

To beboere i ejendommen blev kvæstet ved bygningskollapset.

En rapport fra Statens Byggeforskninginstitut fastslog i 2015, at parterne burde have forudset, at bygningen ville styrte sammen. Fremgangsmåden for renoveringen var uforsvarlig, og hvis der havde været udarbejdet statiske beregninger, ville de have vist, at forholdene ikke var i orden.

Totalentreprenøren NCC tog allerede få dage efter kollapset ansvaret for uheldet. Daværende områdedirektør Henrik Krogh Holm udtalte til TV2 Nord:

- Vi har det overordnede ansvar, og vi må erkende, at vi i den her situation ikke har løftet det godt nok, sagde han.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra NCC Danmark til tiltalen.

Sagen kan ende med et forlig, inden den kommer for retten på fredag. Peter Gasberg, som er en af tre indehavere af ingeniørfirmaet Frandsen og Søndergaard oplyser, at der arbejdes på et forlig og en hurtig afgørelse, inden sagen ender i retten.

 

Aron Pálmarsson

Nu er det officielt: Aron Pálmarsson skifter til Aalborg Håndbold

snus

play Op under læben: Snusforbrug er eksploderet i gymnasiet

231118 Thisted Bryghus nybyggeri

Thisted Bryghus skal være med i verdens største online ølsmagning med op til 60.000 deltagere

def_thumb,50_percent

play Musikken spiller på vaccinationscentrene

Aron Pálmarsson

Nu er det officielt: Aron Pálmarsson skifter til Aalborg Håndbold

snus

play Op under læben: Snusforbrug er eksploderet i gymnasiet

Til forsiden

Til forsiden