Efterskole vil kæmpe videre trods lukkeplaner: - Vi skal nok overleve
Eleverne på Nordjyllands Idrætsefterskole Stidsholt diskuterede i dag kommissionens planer om at droppe den traditionelle 10. klasse, vi kender i dag. VIDEO: Ivan Johan Hansen
Hos Nordjyllands Idrætsefterskole Stidsholt frygter forstanderen konsekvenserne af den udmeldte reform af ungdomsuddannelserne.
Nøglen skal ikke drejes om, men konsekvenserne kan alligevel blive store.
Sådan lyder det onsdag fra forstanderen på den populære idrætsefterskole Stidsholt, efter forslaget om at afskaffe 10. klasse blev præsenteret.
- Vi kommer helt sikkert ikke til at lukke vores skole. Vi skal nok finde en vej, men vi bliver nødt til at tage det seriøst, at der vil være nogle af vores kolleger rundt omkring, som ikke kommer til at kunne drive efterskoler i fremtiden, siger Andreas Larsen.
Frygten kommer, efter regeringens reformkommission i dag meldte ud, at det fremover skal være slut med 10. klasse, som eleverne kender det i dag.
Flere skal søge erhvervsuddannelser
Mange nordjyske familier sender i disse år deres børn på en af Nordjyllands 29 efterskoler i Nordjylland. Tilsammen har de omkring 3.900 elever, som enten går i 9. eller 10. klasse.
Derfor var den potentielle lukning af netop det 10. klassetrin et af dagens helt store samtaleemner for eleverne på Nordjyllands Idrætsefterskole Stidsholt.
- Det er mærkeligt - det synes jeg ikke, man skal fjerne, siger Mikkel Krabsen, der selv går i 10. klasse.
Kommissionen vil erstatte 10. klasse med en to-årig ungdomsuddannelse, der skal få flere til at søge erhvervsuddannelser.
- Jeg synes, det er meget mærkeligt. Det kom lidt som et chok, for jeg kan slet ikke se, at det er et problem, at unge tager en 10. klasse på en efterskole, mener Marie Larsen.
Jeg tænker, det er vildt, at man vil lave om på en skoletradition, der har vist sig så god gennem rigtig mange år
Andreas Larsen, forstander, Nordjyllands Idrætsefterskole Stidsholt
Udlandet får inspiration
To ud af tre vælger i dag 10. klasse på en efterskole. Dét billede gælder både på landsplan og i Nordjylland.
Men spørger man kommisionen, skal efterskoleåret i stedet kaldes et ungdomsår og være helt uden pensum og eksaminer.
- Jeg tænker, det er vildt, at man vil lave om på en skoletradition, der har vist sig så god gennem rigtig mange år, og som udlandet i stor stil kommer og kigger på, hvad vi gør, mener idrætsefterskolens forstander Andreas Larsen.
Hvis forslaget går igennem, frygter forstanderen for efterskolernes fremtid.
Reformkommissionen
Reformkommissionen med professor Nina Smith i spidsen blev nedsat af regeringen i oktober 2020.
Den har fået opgaven at komme med løbende bud på reformer af velfærdssamfundet.
Onsdag præsenterer kommissionen en ny rapport med anbefalinger til fremtidens uddannelsessystem.
Kilde: tv2.dk
Godt med dialog
Mens efterskolen Stidsholt ser bekymret til, så mener efterskolernes formand i Nordjylland ikke, at ændringen er en decideret trussel:
- Det vil betyde, at det skal tænkes helt om. Det minder om fri fagskole. God idé at have en dialog om - et slags miniophold, siger Paw Hansen.
I den nuværende 10. klasse på Nordjyllands Idrætsefterskole Stidsholt håber Marie Larsen ikke, at forslaget bliver til virkelighed.
- Nej det gør jeg ikke. Jeg synes, det ville være ærgerligt, hvis kommende elever ikke kan tage en 10. klasse her.