02:31

Vælgermøde for skoleelever i Frederikshavn idag

Nordjyske folkeskoleelever føler sig så politisk bevidste, at de mener, valgretsalderen bør sænkes. Foto: Robert Bedsted

1 af 2

Elever vil stemme når de er 16 år

Nordjyske folkeskoleelever føler sig så politisk bevidste, at de mener, valgretsalderen bør sænkes

Den 2. februar skal 70.000 elever fra landets 8., 9. og 10. klasser stemme til det såkaldte ”Skolevalg”
Forud for valget har de politik på skoleskemaet og i Frederikshavn mødtes 250 elever mandag på Privatskolen, for at deltage i et vælgermøde med deltagelse af både borgmester, folketingsmedlemmer og en minister.

- Jeg synes, det er mega fedt, at politikerne tager sig tid til at tage ud og møde os på den her måde, for det viser, at de faktisk interesserer sig for, hvad vi tænker om politik, forklarer Anne Sofie Højmark Thorslund, som er en af de mange elever.

Især spørgsmålet om valgretsalderen blev ivrigt diskuteret. Mange af de unge er af den opfattelse, at de sagtens kan få stemmeret allerede som 16-årige mod de nuværende 18 år:

- Gruppen af ældre vokser og vokser jo, så reelt er det en gruppe meget gamle mennesker, der afgør vores lands fremtid. Jeg synes godt, at man kan begynde at stemme som 16-årig for min stemme tæller jo også, argumenterer Victor Andreassen fra Frederikshavn.

Og eleverne gav også de fire fremmødte politikere kamp til stregen.
Blandt andet ville de have svar på nedsættelsen af SU’en, om de offentlige udgifter skal stige eller falde og hvorfor ingen opdagede at milliarderne fossede ud af SKAT.

- De har godt nok forberedt sig godt, for det er jo omtrent de samme spørgsmål som jeg skal svare på, når kollegerne i Folketinget har spørgetime, griner skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre og fortsætter:

- Jeg er meget imponeret over spørgelysten og jeg er meget fortrøstningsfuld med de her unge på vej. De er bedre end unge var, da jeg gik i skole.