LIGE NU:

En epoke er forbi: Den sidste færge er afgået

Den sidste færge forbindelse med Frederikshavn og Norge er væk efter at Stena Line har valgt at lukke ruten mellem Oslo og Frederikshavn. Det kommer til at ramme både handelslivet og turisterhvervet lyder reaktionen i dag. En epoke er forbi

Der er tomt på havnen ved Stena Lines terminal i Frederikshavn. I 40 år rederiet sejlet på ruten mellem Oslo og Frederikshavn. Nu er det slut.

- Jeg tænkte åh nej. Jeg synes, at det er så trist. Det er trist, fordi der er nogen, som mister deres job, og vi mister nogle gæster, og der sker en aktivitetsnedgang på havnen, siger Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet).

 
 
Foto: Stena Line

Stena Line har årligt haft 220.000 passagere på ruten mellem Frederikshavn og Oslo. For handels- og turisterhvervet i Frederikshavn og Nordjylland har de mange norske gæster været vigtige.

- De er jo et godt købestærkt publikum. De er altid hyggelige at have på besøg. I gennemsnit køber en nordmand tre gange så meget, som en dansk, svensk og tysk turist, så vi vil rigtig gerne have norske gæster igen, siger Frederikshavns Handelschef Dan Kobberup.

Stena Line i historisk krise

Corona-situationen har kastet Stena Line ud i en historisk krise, hvor rederiet ligesom mange andre selskaber kæmper for at overleve.

Det var udsigten til en sommer med vigende passagertal på ruten til Frederikshavn, som fik Stena Line til at tage det drastiske skridt helt at lukke ruten.

- Det er rigtig trist for rigtig mange. Der ligger forretninger tæt på terminalen, som har nydt det her. Under det toldfrie salg stod butikscheferne i kø nede ved valutaslangen efter nordmændene, siger Dan Kobberup.

En epoke er forbi

Mens en epoke på 40 år med Dansebåden til Norge nu er slut i Frederikshavn, så opretholder Stena Line ruten mellem Frederikshavn og Gøteborg.

Og nok gør corona-krisen og lukningen af rute til Norge ondt i Frederikshavn - men byen er ikke slået ud fastslår borgmesteren.

- Jeg er glad for, at havnen har så stærke forretningsområder, at vi lever videre. Vi må prøve at optimere på andre områder, så vi kan dæmme op for den afledte effekt med andre jobs og andre gæster, siger Birgit S. Hansen.

Stena Line færge
Stena Line færge
Foto: Henriette Maj Pedersen