Én sagde nej til nyt budget: - Svage borgere blev efterladt på perronen
Frederikshavn Kommune lukkede i går aftes en budgetaftale, der kræver besparelser i socialpsykiatrien - men et lille løft til folkeskolen.
- Det vil koste liv.
Sådan lød det i sidste uge, da socialt sårbare sammen med børn fra blandt andet fritidsklubber i Frederikshavn Kommune demonstrerede, inden byrådsmedlemmer drøftede budgettet for 2024.
Men protesterne hjalp ikke.
For onsdag aften indgik Socialdemokratiet, Konservative, SF, DF og Venstre i Frederikshavn Kommune budgetaftalen for 2024-2027, hvori besparelserne bestod.
Sociale tilbud ramt af nedskæringer
Som det eneste parti valgte Nye Borgerlige at stå udenfor aftalen.
- Vi havde et rigtig godt forhandlingsgrundlag med blandt andet SF og Socialdemokratiet, og vi var meget tæt på at mødes, siger Jens Nygaard (NB), byrådsmedlem, Frederikshavn Kommune, men peger på ét specifikt område som afgørende for, at han ikke ville stemme for:
- Generelt så jeg, at psykiatrien og de svage borgere blev efterladt på perronen, lyder det fra Jens Nygaard, der fortsætter:
- Jeg ved godt, at man skal hugge en hæl og klippe en tå i sådan en forhandling, men der var bare for lidt af Nye Borgerliges fingeraftryk i det budget.
Mere specifikt nævner Jens Nygaard blandt andet frafaldelsen af Fontænehusets tilskud som afgørende.
Fontænehuset er et klubhus og en arbejdsplads for mennesker med psykiske problemer.
Men huset er nu lukningstruet, da kommunen over de næste fire år udfaser tilskuddet på 1,25 millioner kroner. Det svarer til over halvdelen af Fontænehusets samlede budget.
- Der er ikke delt gaver ud i budgettet. Det er et budget efter bedste evne med de vilkår, vi havde, erkender Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.
Kommunen manglede 38 millioner kroner i budgettet, og det hul er det kun lykkes at lukke halvt.
- Med 20 millioner stopper vi blødningen. Vi er enige om, at der skal sættes ind overfor ældre, handicappede og børn i indskolingen, lyder det fra Birgit S. Hansen.
Men det manglende hul på 18 millioner kroner gjorde, at politikerne i Frederikshavn fastholdt nedskæringerne i socialpsykiatrien og fritidsklubberne.
- Vi har ikke kunnet honorere at rulle besparelserne på Fortænehuset og klubtilbud, siger borgmesteren.
Folkeskolen prioriteres
På børne- og ungeområdet er der råd til lidt mindre næste år.
Fritidsklubberne skal stadig spare 1,5 millioner kroner, mens der til gengæld bliver fundet penge, så forældre ikke skal betale for mad i vuggestuerne - ligesom taksterne ikke stiger.
- Det er ikke ordentligt at sige til forældrene i vuggestuerne, at de skal betale 1000 kroner mere om måneden, siger Birgit S. Hansen.
Også på folkeskoleområdet er der fundet penge.
- Vi kan ikke give meget til folkeskolen, men vi sætter penge af til en indsats i indskolingen til læsning. Det er vigtigt at børnene hurtigt får lært at læse, lyder det fra borgmesteren.
En del af pengene er fundet ved at betale nogle lån ud ved at bruge af kassebeholdningen og det tilskud, som kommunen har fået fra staten fra puljen for vanskeligt stillede kommuner.
- Vi bruger penge til at betale lån og på den måde lave penge, forklarer Birgit S. Hansen.
Frederikshavn Kommune betaler lån ud for i alt 60 millioner kroner, og den øvelser betyder, at man sparer 5 millioner kroner i renteudgifter, som man så i stedet kan bruge i næste års budget.