Foto: Annette Bjerregaard Andersen / TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Får 12 millioner - nu går borgmester på jagt efter pædagoger

Millioner fra staten skal være med til at sikre, at Frederikshavn Kommune kommer på omgangshøjde med de øvrige nordjyske kommuner i forhold til minimumsnormeringer.

Der er for få pædagoger i Frederikshavn og Hjørring Kommune, der halter efter de øvrige nordjyske kommuner. 

Ifølge tal fra Danmarks Statistik lever de to kommuner nemlig ikke op til minimumsnormeringerne i vuggestuer og børnehaver. 

Det er ikke sådan, vi kan sige, der er mælk og honning her

Birgit S. Hansen (S), borgmester, Frederikshavn Kommune

Men nu kan begge kommuner dog se frem til en hjælpende hånd fra Christiansborg. 

Der er nemlig en stor millionindsprøjtning på vej, efter et flertal i Folketinget afsatte omkring 1,3 milliarder kroner til at sende flere pædagoger ind i børnehaverne og vuggestuerne.

Pengene luner

Snart dumper pengene ned i kommunekasserne, og der tilfalder Frederikshavn Kommune 12,22 millioner kroner.

Video: - Det luner, lyder det fra borgmester Birgit S. Hansen (S)

- Det er ikke sådan, vi kan sige, der er mælk og honning her. Vores udgangspunkt i forhold til hvor mange hænder, skuldre og knæ vi har i dagtilbud, var ikke så godt, så det luner. Det er klart, at når staten mener noget om, hvordan vi skal bemande vores dagtilbud, så skal de også sende nogle penge, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S).

Vil opfylde krav

Frederikshavn Kommune har allerede af to omgange prioriteret at sende flere penge til dagtilbuddene, trods det har de endnu ikke nået regeringens målsætning for minimumsnomeringer.

Før de er i mål, skal kommunen sikre, at der minimum er én pædagogisk medarbejder til tre børn i vuggestuerne, mens der i børnehaver skal være mindst én til seks børn.

Kravet skal indfries inden 1. januar 2024, og ifølge borgmesteren kommer kommunen til at opfylde kriterierne.

- Vi kommer aldrig til at gå under minimumsnormeringen, for det er der lov for, og det er heller ikke ordentligt, siger hun og fortsætter:

- Det vigtigste er, at børnene er trygge, og at de ansatte har gode arbejdsforhold. Det er dog ikke beregningsmodeller, der tæller. Det er virkeligheden, der tæller.


Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Forrygende anden halvleg sikrer Aalborg CL-sejr

Aalborg Håndbold startede onsdag deres kampagne i Champions League.

I sidste sæson var Aalborg Håndbold det næstbedste hold i den største europæiske håndboldturnering for klubhold, da klubben blev nummer to i Champions League efter at være blevet besejret af mægtige Barcelona med 31-30 i finalen.

Onsdag startede den lange kamp mod at tage det sidste skridt i Champions League, da Nantes fra Frankrig kom på besøg i Sparekassen Danmark Arena i Gigantium i Aalborg.

Op til opgøret måtte Aalborg Håndbold desværre meddele, at den store målmandsprofil Niklas Landin står foran en skadespause op til en måned.

Derfor havde Aalborg Håndbold blandt andet en 19-årig målmand i Tobias Bugge med i truppen til dagens opgør foruden de mange store stjerner, der også er i truppen.

I en totalt udsolgt Sparekassen Danmark Arena med fantastisk opbakning fra det trofaste og modne publikum startede Aalborg Håndbolds stjerner ikke som lyn og torden.

De to hold fulgtes dog pænt ad, men to Aalborg-udvisninger kostede, og med fem minutter igen af første halvleg kom gæsterne foran med 15-12.

Aalborg kom dog tilbage og Thomas Arnoldsen sluttede første halvleg med at score på direkte frikast til vild jubel fra hjemmeholdets tilskuere.

Og så var Aalborg kun bagud med 16-17 efter de første 30 minutter.

Fabian Norsten i Aalborg-målet havde blandt andet flere store redninger i første halvleg i Niklas Landins fravær, men i den anden misbrugte Aalborg-spillerne alt for mange åbne målchancer.

Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Fremragende anden halvleg

I anden halvleg levede Aalborg Håndbold i den grad op til favoritværdigheden, hvor holdet hurtigt bragte sig foran med to mål.

Den føring blev øget til 29-23 efter 14 minutter. Fabian Norsten blev ved med at tage sig af de franske skytter, og det lignede afgørelsen.

Aalborg Håndbold manglede profilerne Møllgaard, Landin og Hoxer, og hvis man havde bekymringer på grund af det som fan, så blev de gjort til skamme.

Andre tog bare over.

Især en stærkt spillende Thomas Arnoldsen blev kåret til kampens spiller og topscorer med 11 mål, hvor han også bidrog godt i forsvaret.

Svenske Jack Thurin fulgte også godt op med seks mål, og så selvfølgelig Fabian Norsten stod en fremragende kamp i Aalborg-målet.

En stærk anden halvleg sikrede en flot første sejr i gruppespillet over de franske vicemestre fra Nantes, og sejren lød på hele 38-31.

Den 19-årige målmand Tobias Bugge fik ikke debut, og det er ikke sikkert, at han får lov til at være andenmålmand så længe endnu.

Tidligere på dagen sagde Aalborg Håndbolds direktør Jan Larsen til TV2 Nord, at klubben muligvis er på udkig efter en målmand med Niklas Landins skade i baghovedet, og der er blevet hvisket lidt i krogene om en vis herre ved navn Mikael Aggefors, der tidligere har vogtet Aalborg-målet.

Han er pensioneret, men mon ikke at det er en mulighed, Aalborg trods alt overvejer.


Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Bænket Superliga-profil inspireres af Lewandowski og Ronaldo

- Jeg har virkelig kæmpet med at finde mig til rette, siden jeg kom tilbage, lyder det ærligt.

AaB har scoret lige nøjagtig nul mål i de seneste tre opgør i Superligaen.

Men på bænken har de en tidligere Superliga-topscorer.

Han scorede to mål på kunstgræsset på Fyn, da AaB i en landskampsdecimeret udgave bankede Morud 7-0 i pokalturneringen.

Nicklas Helenius skriger på muligheden og mener selv, han er klar, når AaB fredag har et tidligt nøgleopgør mod Lyngby, der har et point færre end de nordjyske oprykkere.

- Til træning viser jeg, hvad jeg kan. Det føler jeg sgu næsten altid, jeg har gjort i min karriere. Jeg er ikke i tvivl om, jeg stadig kan levere, lyder det fra 33-årige Helenius.

Fra bænk til bane har oftest været vejen for Helenius denne sæson. Foto: Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix

Bagerst i køen

Svenstrup-drengen siger, at han har kæmpet med at finde sig til rette, siden han forrige vinter startede sit tredje AaB-ophold.

Dengang blev han hentet som redningsmand til Nordens Paris sammen med Rasmus Thelander.

Operationen mislykkedes. I dag er Thelander og flere andre væk. Helenius er der stadig, men hidtil har John Iredale stået foran.

Mål har australieren dog ikke scoret, og i øjeblikket er han fraværende, fordi han så sent som tirsdag var på bænken for Australiens landshold mod Indonesien, men om det åbner døren for Helenius, tør han ikke sige:

- Som du siger, har vi haft svært ved at score de sidste tre kampe. Jeg er klar til det, når de er klar. Imens vil jeg gøre alt, hvad jeg kan for at støtte dem omkring mig og vise dem tillid, og at de kan stole på mig. Andet kan jeg ikke gøre, pointerer angriberen.

Ny mening

Han har brugt tiden på bænken på at komme i fuld vigør, efter foråret blev spoleret af skader. Samtidig har den tidligere Aston Villa-angriber fundet et ny mening med fodboldtilværelsen, siger han.

- Jeg bruger mere tid på mine holdkammerater end mig selv, og det har faktisk givet mig noget mere frihed. Jeg vil nyde det. Jeg ved godt, jeg ikke har mange år tilbage, understreger den 33-årige.

Selvom der under stort postyr blev ændret i anfører-sammensætningen før sæsonen, hvor unge og relativt nytilkomne Mathias Jørgensen og Melker Widell blev anfører og viceanfører, føler Helenius sig med egne ord ”vellidt og respekteret” blandt holdkammeraterne.

- Og det vil jeg gerne give tilbage.

Sjælden race

Han smiler selv, da han bliver forholdt spørgsmålet, om han ikke som den sjældne race af fuldblodsangribere altid mener, han er klar til at bombe.

Men Nicklas Helenius tror på Nicklas Helenius:

- Der er masser af fodboldspillere rundt omkring i verden, der motiverer mig. Når man kigger på Lewandowski. Benzema. Ronaldo. Der er mange, der spiller på topniveau, siger angriberen til dem, der dømmer ham ude.

Han giver heller ikke meget for, at han ikke skulle passe ind i Det Nye AaB med højt pres og mange sprint.

Passer ind?

Helenius lignede en spiller på vej ud af bagvejen, som kollegaen Rasmus Thelander, der efter en del træninger som periferi-spiller, når der blev spillet 11 mod 11, fik ophævet sin kontrakt og tog til Silkeborg.

- Jeg er jo ikke en højt pres-spiller. Men det var jeg jo heller ikke, da jeg var 22, siger Nicklas Helenius med et grin og understreger, at speed også er oppe i hovedet.

Bedømt på træningen ligner det dog – trods jetlag og sen ankomst for John Iredale – stadig ikke en startplads til AaB's nummer 9.

Nummer 9 er han også på listen over AaB-mål i historien. To styk efter Erik Bo Andersen, den ’Røde Romario’, der nåede 67 AaB-mål.

AaBs John Iredale er i øjeblikket afsted med det australske landshold. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

- Så er det ikke mig der skal spille for AaB

I stedet lignede det, at Oliver Ross skulle indtage rollen som falsk 9’er i Menno van Dams 4-3-3 forud for det tidlige skæbneopgør mod Lyngby fredag.

Og selvom AaB-stilen nu er højt pres, understreger den erfarne bomber dog stadig:

- Hvis vi skal spille fodbold kun ved at presse, og det er det angribere skal bedømmes på, så er det ikke mig, der skal spille for AaB.

AaB tager imod Lyngby fredag aften klokken 19. Følg kampen og få reaktioner på sport.tv2.dk.


Lissy kæmper hver eneste dag: Savner hjælp fra bundskrabende kommune

Det kniber med besøgstiden fra hjemmeplejen i Morsø Kommune.

Det står generelt skidt til i Region Nordjylland, og Morsø Kommune er den kommune af de 98 i landet, hvor der er færrest besøgstimer til borgerne fra hjemmeplejen.

Og det går blandt andet ud over 58-årige Lissy Juliane Mikkelsen fra Nykøbing Mors, der er syg i lunger, i hjertet og har slidgigt.

- Jeg har ondt i mine fingre, og det har jeg det meste af tiden.

Hun kan derfor ikke selv ordne huslige pligter.

- Jeg får gjort toilettet rent og rundt om toilettet, får jeg vasket gulv. Jeg får hjælp til at skifte sengetøj.

Hver tredje uge gør hjemmehjælpen rent hos hende, mens sengetøjet skiftes hver 14. dag.

- Det betyder, at jeg nogle gange får nogle voldsomme hosteanfald, fordi jeg har støvallergi.

Morsø Kommune har givet hende en robotstøvsuger, men det er langt fra nok, og hun har derfor efterspurgt mere hjælp.

- Det kan bare ikke lade sig gøre, så det må jeg jo leve med, og det har jeg det jo ikke godt med, for det går ud over mit helbred, forklarer Lissy.

Se hele indslaget herunder:

Ingen hjælp at hente hos kommunen

Hun er langt fra den eneste, der ønsker mere hjælp i hjemmet i Morsø Kommune, og det ved kommunen godt.

- Det er aldrig rart, når der bliver taget noget fra nogen. Det ved vi godt, at vi har gjort, og vi ved også godt, at der er nogen, der synes, at det er uretfærdigt, lyder det fra Henning Sørensen (V), der er formand for Social, Sundhed og Beskæftigelse i Morsø Kommune.

Morsø Kommune giver i gennemsnit 1,6 timers hjemmehjælp om ugen. Det er noget mindre end i for eksempel Frederikshavn Kommune, hvor borgerne får op mod 3,4 timers hjælp om ugen.

- Vi har jo ændret vores kvalitetsstandard her for et par år siden, og vi ved godt, at vores serviceniveau ikke er på samme niveau, som den var for 2-3 år siden, siger Henning Sørensen fra Morsø Kommune.

Udviklingen har Lissy også mærket, da hun har fået hjemmehjælp siden 2017, hvor timerne med hjælp kun er blevet færre.

Der er dog ikke meget hjælp at hente hos Morsø Kommune.

- Med hensyn til driften, forøger vi ikke. Det har vi simpelthen ikke økonomien til, forklarer Henning Sørensen.

Med visheden om, at hendes helbred ikke bliver bedre i fremtiden, håber Lissy Juliane Mikkelsen dog, at kommunen ændrer holdning.

- Det vil betyde alverden. Det vil betyde, at jeg ikke som menneske skal være flov over at invitere mennesker ind i mit hjem, siger hun slutteligt.


Foto: Lisbet Christensen / TV2 Nord

Per blev genoplivet tre gange på sin fødselsdag: Nu vil han hjælpe andre

Udskrevet hjertepatienter får nu muligheden for at udveksle erfaringer i ny hjertecafé.

Det var den 6. november 2018. Det var hans 53-års fødselsdag. Han var lige kommet i fitnesscenteret, men var ikke begyndt træningen endnu, men så gik Per Munchs verden i stå.

Bogstaveligt talt.

- Jeg falder om, og så ved jeg ikke helt mere, før cirka fem dage senere, lyder det fra Per Munch.

Han fik hjertestop og en blodprop i hjertet. Han fik hurtigt hjælp i fitnesscenteret, hvor der var andre til stede. Han blev genoplivet tre gange.

Efterfølgende var Per Munch fem dage i kunstig koma og i alt fjorten dage på Aalborg Sygehus, før han blev udskrevet.

Han blev afhængig af morfin, som han skulle trappes ud af, og han fik indopereret en pacemaker i 2019.

- Jeg har været heldig, siger Per Munch dog med henvisning til, at han stadig står den dag i dag.

Med den ubehagelige oplevelse i bagagen, er Per Munch klar til at hjælpe andre, hvor han vil bruge egne erfaringer.

Hjerte- og kredsløbssygdomme

68.680 nordjyder er registreret med hjerte- og kredsløbssygdomme.

Årligt falder 600 nordjyder om med hjertestop uden for sygehusene.

Kilde: Landspatientregisteret

Hjertecafé skal hjælpe patienter

Han er i dag en del af patientstøtteordningen på Aalborg Universitetshospital, hvor han som frivillig går rundt og taler med de indlagte patienter, der vil tale med ham.

- Da jeg faldt om, følte jeg mig alene. Jeg kunne godt have brugt det her tilbud, fortæller Per Munch om det nye tilbud til hjertesyge eller tidligere hjertesyge, som han er en del af.

Onsdag er der nemlig åbnet en hjertecafé i Aalborg, hvor man fremover kan få en snak med frivillige som Per Munch.

- Når man har prøvet at falde om med hjertestop, kan man godt føle sig alene og utryg. Der kan godt være ting, man ikke har lyst til at dele med sine pårørende. Man vil hellere tale med nogen, der har prøvet det selv, forklarer Per Munch.

- Det kan også være pårørende, der gerne vil tale med os om ting, som de er bange for at spørge deres syge familiemedlem om.

På sygehusene findes der allerede patientstøtteordning, hvor hjertesyge kan tale med andre hjertesyge, mens de er indlagt.

Denne nye hjertecafé adskiller sig dog på den måde, at de også har et sted at gå hen, efter de er blevet udskrevet, og det er netop patienterne, der har efterlyst den mulighed.

- De kunne godt tænke sig, at der er et sted, hvor de kan komme og få en snak. Her kan man komme helt uforpligtende i åbningstiden og få en snak med andre hjertepatienter om løst og fast, forklarer Finn Lund Nyby, der er formand for Hjerteforeningen Aalborg.

Caféen har åbent hver anden onsdag fra klokken 14-17.


Her er hunden, der skal få flere tyskere til Nordjylland. Foto:

Turisme-direktør har fundet en god undskyldning for at tage Toy med på arbejde

Pudlen Toy skal lokke turister til Nordjylland.

Nicolai Nissen og kæresten har længe drømt om at få en hund.

For nylig skete det så. De kom hjem med en toypuddel, som også har fået navnet Toy. Hunden, der nu er 11 uger, er endda købt fra samme kennel i Tornby, som Nicolai Nissens oldeforældre handlede fra, da de skulle have hund.

- Det er en lille, glad hund, og hun har en fed personlig, lyder det fra Nicolai Nissen, der er turismedirektør i Toppen af Danmark.

Det er dog ikke kun, når Nicolai Nissen er hjemme, at han har selskab af Toy. For som turismedirektøren siger, har han nemlig en god undskyldning for at tage den med på arbejde.

Tyskere med hund

Planen er, at Toy skal være ambassadør for hundeelskere i Vendsyssel og for gæster udefra. Pudlen har allerede fået sin egen Instagram-profil, og der er tilmed lagt videoer op af den på Facebook.

- Hunden i familien er ofte et af de vigtigste parametre ved planlægning af ferie- og fritidsaktiviteter. Derfor tænker jeg, at det er oplagt med en hund, der kan være med til at formidle inspiration og gode historier om gratis oplevelser for hunde og deres familier, hundeskove, hundevenlige seværdigheder samt både små og store historier vinklet på 'hund i Vendsyssel', lyder det fra turismedirektøren.

Ifølge Nicolai Nissen kommer særligt mange tyskere med hund til Nordjylland for at holde ferie. Desuden slipper de for at stige på et fly, og der er masser af natur, turisterne kan nyde.

Tiden må vise, hvor god en ambassadør Toy bliver, men turismedirektøren er forhåbningsfuld.

- Når mange tyskere skal beslutte, hvor de tager hen, så kommer hunden ofte i første række. Derefter kommer børnene, konen og så manden, siger han med et smil.

Toppen af Danmark er en medlemsejet turistforening, der samler turistaktører i Nordjylland.