02:10

Video: Jesper Christiansen

Fanget på perronen: Charlotte sidder i kørestol og kan ikke få hjælp til at komme med toget

Charlotte Mosen kan ikke få sig selv og sin kørestol ombord på Nordjyske Jernbaners tog i Aalbæk. Det skal NT's handicapservice hjælpe med, men når hun bestiller, får hun afslag.

Charlotte Mosen er kørestolsbruger. Hun bor i Aalbæk mellem Skagen og Frederikshavn, og hun har brug for at komme med toget, når hun skal noget. Et mellemrum mellem toget og perronen på 20 centimeter forhindrer hende nemlig i selv at komme ombord.

Hvis hun skal med toget, så er det nødvendigt at hun får hjælp. Heldigvis har Nordjyllands Trafikselskab handicapservice til alle, som skal med tog og bus. Alligevel fik Charlotte Mosen for nylig afslag på hjælp, da hun ville med toget.

- Jeg synes, at det er trist, at jeg får den oplevelse, at jeg ikke har samme mulighed, som før jeg brugte kørestol, siger Charlotte Mosen.

Hun har klaget til Nordjyllands Trafikselskab over, at kun ikke kan få handicapassistance på strækningen mellem Skagen og Frederikshavn.

I et svar på mail til hende skriver Nordjyllands Trafikselskab, at der ikke er niveauforskel mellem toget og perronen på stationer mellem Skagen og Frederikshavn, så skal hun ved egen hjælp kunne komme på toget i Aalbæk.

Tør ikke køre videre

Charlotte Mosen afviser, at det er muligt at køre ind i toget i kørestolen, da hjulene vil sidde fast i det 20 centimeter store mellemrum, der er mellem toget og perronen.

- Den (kørestolen red.) vejer jo 150 kilo, og det er jo ikke sådan, at man bare kan løfte den op igen, hvis den sætter sig fast, siger hun.

Der er 20 centimeter mellemrum mellem perronen og toget. Kørestolen vil vælte eller sætte sig fast, hvis hun kører videre. Foto: Jesper Christiansen

Fredag formiddag forsøger hun - mens TV2 Nord er med - at komme med toget fra Aalbæk til Frederikshavn ved egen hjælp, men hun kommer kun til kanten af perronen. Mellemrummet er for stort.

- Det tør jeg godt nok ikke. Jeg vil jo falde ned i revnen. Den er jo stor, siger hun.

Charlotte Mosen må blive holdende på perronen i Aalbæk, mens toget kører videre mod Frederikshavn. Det er ikke muligt for hende at komme med toget med egen hjælp. 

Trafikselskab lægger sig fladt ned: Vi har lavet en fejl

TV2 Nord kontakter derfor Nordjyllands Trafikselskab for at høre, hvordan de mener, at Charlotte Mosen skal komme over det 20 centimeter bredde mellemrum mellem toget og perronen, og her erkender man nu, at det var en klar fejl, at der ikke blev sendt hjælp til hende.

- Vi skulle selvfølgelig ikke have sagt, at der ikke var handicapservice, for det er der på alle vores strækninger, siger Mette Henriksen, chef for Kunder og Salg i Nordjyllands Trafikselskab.

Der er 20 centimeter mellem perronen og toget. Foto: Jesper Christiansen

Charlotte Mosen skulle derfor ligesom alle andre, som ikke selv kan komme ind og ud af toget have haft mulighed for at bestille handicapservice, så hun kan få hjælp til at få lagt en rampe ud, så kørestolen kan køre ind i toget.

- Det er helt klart os, som har lavet en fejl. Hun skal kunne komme med toget ligesom alle mulige andre. Det må jeg bare tage på mig. Vi har lavet en fejl, siger Mette Henriksen.

Når Charlotte Mosen næste gang skal med toget, så kommer hjælpen, når hun blot bestiller den 12 timer før, at hun skal med toget.