LIGE NU:

Faunapassage i Sæby får uventet opbakning

Den årelange strid om etablering af en fisketrappe ved vandmøllen i Sæby fortsætter. Men nu tyder det på, at en fisketrappe alligevel kan realiseres.

Lystfiskere i Nordjylland har i årevis kæmpet for at få etableret en fisketrappe, en såkaldt faunapassage, ved den mest fotograferede attraktion i Sæby - vandmøllen ved Sæby Å. 

Kommunen har stejlet og tøvet med at hive de millioner ud af kommunekassen, som vil sikre fiskene fri passage til det store å- og bæksystem, som ligger bag vandmøllens stemmeværk. 

Kommunen er pålagt at sikre fri passage for fiskene, men i årtier har sagen været et juridisk og økonomisk tovtrækkeri mellem Kulturarvs- og fiskeinteresserede nordjyder. 

Men nu har de fiskeinteresserede fået ny opbakning. Og det endda fra en af modstanderne af en faunapassage. 

- Vi har netop fået støtte fra uventet side og måske den sidste modstander af projektet, nemlig Sæby Bevaringsforening ved formand Lars-Henrik Hyttel, jubler Jesper Christensen, der er formand for Sæby Lystfisker Klub. 

- I Bevaringsforeningen er vi faktisk lidt ærgerlige over, at der ikke kunne findes et kompromis. Vi er naturligvis imod en total fjernelse af stemmeværket, men vi kan godt leve med at etablere en faunapassage mod syd. Udover at gavne fiskene, vil det give mere liv i og omkring åen, hvilket vi synes godt om, siger Lars-Henrik Hyttel. 

Og det har fået lystfiskerne til at hoppe i deres arbejdswaders og kæmpe videre for projektet, og de er ved at være i mål. 

- Politikerne og nogle bredejere er snart eneste modstander af projektet. Vi er i gang med en indsamling af 300.000 kroner, som skal skal til for- og detailprojekt, og vi er lige ved at være i mål. Vi har søgte flere fonde og penge institutter, men mangler endnu svar fra dem. Vores tid er knap, da ansøgningen til kommunen skal være indsendt senest 19. april, og Natur- og Erhvervsstyrelsen skal bruge fire uger til at lave for- og detailprojekt, siger Jesper Christensen.

Ny mulighed er billigere
Lystfiskerne har by-passet kommunen og kontaktet Orbicon, der laver faunapassager.

- Et løseligt overslag siger, at en løsning vil koste under ni milloner kroner, og så er der fri faunapassage. Det er jo et helt andet tal, end de anslåede 15 millioner kroner, som kommunen hele tiden bruger som skræmmekampagne og som de ingen belæg har for, siger Jesper Christensen

Han forventer, at indsamlingen når tæt på 200.000 kroner i denne uge. 

- Så nu kan vi sige til kommunen, at nu er pengene her, og de bare kan komme i gang, som kommunaldirektøren Michael Jentsch og borgmester Birgit Hansen, lovede os på et møde, lyder det fra Jesper Christensen.

Hvis du have hele forhistorien med, så gense de indslag, som TV2 Nord tidligere har lavet på sagen. Du finder dem øverst til venste i artiklen. 

 

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

smoerrebroed_daase.jpg

Vilsund Blue ramt af manglende råvarer og faldende priser

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

corona vaccine pfizer biontech coronavirus

Sundhedspersonale skubbes bagud i vaccinationskøen

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

smoerrebroed_daase.jpg

Vilsund Blue ramt af manglende råvarer og faldende priser

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

Til forsiden

Til forsiden