LIGE NU:

Fiskekvoter til salg: - Det er trist for Skagen

Storfisker, Henning Kjeldsen, vil sælge 90 procent af sine aktiviteter. Viceborgmester i Frederikshavn Kommune sammenligner situationen med Brexit.

- Det er begrænset, hvad vi kan gøre som kommune. Han må jo sælge, til hvem han vil.

Viceborgmester i Frederikshavn Kommune, Bjarne Kvist (A), er ærgerlig over, at storfisker, Henning Kjeldsen, vil sælge store dele af sin forretning.

quote Det er lidt som med Brexit, der er en stor uvished i forhold til, hvordan det ender. Vi håber det går godt.

Viceborgmester, Frederikshavn Kommune, Bjarne Kvist (A).

- Det er trist, og det kan blive meget trist for Skagen, hvis de tal, som er fremme, holder stik, fortæller Bjarne Kvist til TV2 Nord.

Storfiskeren anslås at have fartøjer, som lander i omegnen af 70.000 tons fisk om året i Nordjylland. 

Ca. en tiendedel af alle de fisk, som hives op i de danske farvande om året, er på Henning Kjeldsens kvoter.

Nogle af kvotekongens skibe er solgt, mens andre er udlejet.

- Så må vi se, om de vil købe, men jeg er klar til at skille mig af med 90 procent af det, jeg har. Jeg beholder måske en lille båd, men hvis der kommer et godt bud på den, ja så ryger den også, sagde Henning Kjeldsen til TV2 Nord fredag.

Lidt som Brexit

FF Skagen producerer fiskemel og fiskeolie, og 25 procent af de anvendte sild kommer fra Henning Kjeldsens fartøj, Gitte Henning. 

Der er lagt op til, at kvoter og fartøjer fremover måske vil være på udenlandske hænder, og derfor er der en del uvished i forhold til, om der vil blive landet lige så mange fisk i Skagen som i dag.

- Det er lidt som med Brexit, der er en stor uvished i forhold til, hvordan det ender. Vi håber det går godt, siger Bjarne Kvist.

Og hos FF Skagen forudser man, at et salg af fartøjer til udenlandske købere vil gå ud over beskæftigelsen.

 - Vi er kede af, at så stor en leverandør vil melde sig ud, men hvis der er nogen, der ikke ønsker at være med i fiskeriet mere, så står det dem jo frit for at sælge, og så må vi jo snakke med dem, der køber, om de vil levere til os bagefter. Vi vil prøve at levere den bedste service og den bedst mulige pris, siger Jens Borup, bestyrelsesformand for FF Skagen.

Stærk forretningsmand

I følge Henning Kjeldsen vil han skille sig af med sin forretning, da han føler sig forfulgt af særligt Simon Kollerup (A) og Ib Poulsen (O). 

- Jeg er træt af at blive jagtet i fire år af to politikere. Jeg hører, at man i fiskeriudvalget har holdt møde om mig, måske burde man være lidt stolt af, at de holder møde om mig, men det er til at græde over. De har vendt hele den danske fiskeripolitik på hovedet, og det er ikke til at holde til. Nu er vi begyndt at tjene penge på fiskeriet – så må vi ikke være her mere, lyder det fra Henning Kjeldsen, der tilføjer, at han med egne ord har det "ad helvede til", for han har altid brændt for dansk fiskeri.

quote Henning Kjeldsen er en meget stærk forretningsmand, så jeg har svært ved at tro, at det er to politikere, hvoraf den ene har siddet i oppositionen de sidste fire år, der har været tungen på vægtskålen.

Viceborgmester, Frederikshavn Kommune, Bjarne Kvist (A).

Viceborgmesteren tror ikke at kvotekongens beslutning kan ændres, og han er som nævnt ærgerlig over sagens udgang.

Kommunen kan ikke gøre noget, og Bjarne Kvist tror også, at der ligger mere bag ved beslutningen om at sælge end en årelang kamp med to politikere.

- Henning Kjeldsen er en meget stærk forretningsmand, så jeg har svært ved at tro, at det er to politikere, hvoraf den ene har siddet i oppositionen de sidste fire år, der har været tungen på vægtskålen. 

Bjarne Kvist sidder også i bestyrelsen for Skagen Havn.