LIGE NU:

Flere slagtesvin har fået 200 i arbejde i Sæby

Da Danish Crown stod overfor at skulle slagte 10.000 flere grise om ugen, skulle der tænkes ud af boksen. Det har givet jobs til 200 på slagteriet i Sæby.

Danish Crown stod i sommeren 2017 med et kæmpe problem: Ordrerne væltede ind, men der manglede medarbejdere til at løse opgaven.

10.000 flere slagtesvin skulle igennem slagteriet i Sæby - hver uge, og derfor var der akut brug for flere hænder, og derfor måtte man tænke alternativt for at finde de folk, der manglede. I dag halvandet år senere er der ansat 200 flere medarbejdere, hvoraf halvdelen er integrationsborgere. 

-  Det er en god blanding af dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og integrationsborgere, hvoraf de fleste kommer fra Afrika og i år fra Eritrea i særdeleshed, siger teamkoordinator ved Jobcenterets Virksomhedsservice i Frederikshavn, Steffen Larsen.

I alt 97 integrationsborgere har fået job ved Danish Crown i Sæby. Det er personer, som har boet i Danmark i under fem år, og for de flestes vedkommende er det første gang, de har et fuldtidsjob i Danmark.

- Nogle af dem har måske haft sæsonjobs i rengøring eller lignende, men det er første gang, de er fastansat i et fuldtidsarbejde. Jeg synes, at Danish Crown har taget et kæmpestort socialt ansvar i alt det her. De har ansat mange ledige som har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, siger Steffen Larsen.

I løbet af det seneste år har Danish Crown i samarbejde med jobcentret i Frederikshavn Kommune afholdt fire introdage for interesserede – og interesserede var der rigeligt af. I alt mødte mere end 300 personer op i Sæby til en virksomhedsintroduktion og individuel samtale.

- Interessen har simpelthen været overvældende. Der kom mange, mange flere end forventet, og de fleste var bare ivrige efter at komme i gang, siger Charlotte Vollmer Lange, HR Koordinator ved Danish Crown Sæby.

-  Noget af det gode ved integrationsborgerne har været, at de har haft en fantastisk tilgang til det at få et job. Har vi fortalt om introdagene til fem personer, så dukker der typisk 30 op på dagen. Mailen på jobcenteret eksploderede med henvendelser, siger Steffen Larsen.

Efter samtalerne fulgte et seks ugers opkvalificeringsforløb på slagteriet, som sluttede med, at næsten alle blev tilbudt fast arbejde i Sæby.

De mange nye ansigter er kommet fra hele Nordjylland. Med Jobcenterets Virksomhedsservice Frederikshavn som tovholder har både Hjørring, Jammerbugt, Brønderslev og Aalborg Kommune bidraget med arbejdskraft til slagteriet. Men også kommunerne syd for fjorden, Rebild, Skive og Syddjurs er der kommet folk fra.

Ifølge Steffen Larsen fra Jobcenterets Virksomhedsservice i Frederikshavn har samarbejdet været en kæmpe succes, og det skyldes, at man har været meget dygtig til specielt én ting: Forventningsafstemning.

- Vi har talt meget om, hvad Danish Crown forventer af medarbejderne, og hvad vi i kommunen havde af relevante ledige kandidater til stillingerne, så vi ikke talte forbi hinanden i processen. På introdagene har der været videofilm om arbejdsgangen og individuelle samtaler for at sikre, at der kun kom ansøgninger fra motiverede personer, som også havde de fysiske forudsætninger for at kunne klare jobbet, fortæller Steffen Larsen.

På det seneste hold, Danish Crown havde gennem et praktikforløb, fik 29 ud af 31 tilbudt fast job. Det svarer til et frafald på godt seks procent, og det er en del lavere, end Danish Crown turde håbe på.

Danish Crown landede i 2017 en ny aftale om slagtning af 600.000 grise. Det betød nye arbejdspladser til slagteriet i Sæby.