Foto: Rune Borre

Flere unge kvitter smøgerne i Frederikshavn

I Frederikshavn Kommune lægger flere unge mellem 15 og 25 år smøgerne på hylden.

Et hvæs i smøgen i pauserne er ikke længere førsteprioritet hos de unge i Frederikshavn Kommune. Her vil mere end hver tredje mellem 15 og 25 år gerne droppe osen.  

På godt et år er andelen af unge mellem 15 og 25 år på uddannelserne i Frederikshavn Kommune faldet fra 24 til 21 procent. Det skyldes blandt andet, at der hvert år afholdes mindst et Rygestop Event for de unge. Formålet på kurserne er at forebygge rygningen hos de unge, samt hjælpe dem, der gerne vil kvitte cigaretterne.

Det er rygestopinstruktører, der hjælper de unge med stoppe rygningen. Allerede torsdag afholdes dette års første Rygestop Event, hvor de unge fra MARTEC Søfartskole i Frederikshavn kan få hjælp.  

Læs også Nordjydernes sundhed hjulpet på vej af spørgeskemaer

Instruktørerne laver blandt andet kuliltemålinger, taler med de unge og afholder konkurrencer, der alle skal informere de unge om rygningens konskvenser og hjælpe dem på vej til rene lunger.

Eleverne bliver også tilbudt et skræddersyet forløb, der både kan være individuelt tilrettelagt med tilknytning til sundhedscentret. Der tilbydes også gruppeforløb på uddannelserne, hvis mange elever ønsker at blive rygningen kvit.

Rygestopinstruktørerne oplever, at kurset gør en forskel, og de mærker en stor interesse fra de unge, som gerne vil gøre noget ved deres afhængighed.

Faktaboks

  • Ungeprofilundersøgelsen, som gennemføres blandt de 15-25 årige i Frederikshavn Kommune en gang årligt, viste, at ca. 24 procent af de unge røg cigaretter regelmæssigt* i skoleåret 2015/16, mens tallet er faldet med 3 procent ca. 21 procent i skoleåret 2016/17.( De unge har svaret enten ”Ja, sjældnere end hver unge” eller ”Ja, ikke hver dag, men hver uge” eller ”Ja, hver dag”).
  • Undersøgelsen viser også, at der er sket en stigning i andelen af unge, der bruger snus. I 2015/16 var det ca. 4,5 procent af de unge, der brugte snus regelmæssigt, mens tallet i 2016/17 er steget til næste 11 procent.

Frederikhavns Kommunes sundhedscentre har haft succes med de skræddersyede tilbud om hjælp til rygestop. De events, der afholdes på uddannelserne, er særligt skruet sammen til den unge målgruppe.

De følgende uddannelsessteder får besøg af rygestopinstruktørerne en gang om året:

  • Frederikshavn Produktionsskole

  • Frederikshavn Handelsskole

  • Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus

  • MARTEC Søfartsskole

  • EUC Nord

  • 10. klassecenter Frederikshavn

  • ”Tranåsvej” og Heldagsskolen.