Forældre om flere penge til pædagoger: - Vi vil ikke have papirsnormeringer

Forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen i Frederikshavn ser positivt på flere øremærkede millioner til mere pædagogisk personale.

Pernille Christensen er mor til tvillingepiger på tre år. Hun er også talsperson for forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen i Frederikshavn Kommune.

- Jeg har brugt de sidste tre-fire døgn med næsen nede i de tal her, siger hun.

Og der er mange tal at holde styr på. Der er millioner på vej til bedre normeringer fra både folketinget og kommunen.

Syv millioner kroner blev onsdag aften afsat i budgetforliget 2021-2024 til øget normering i dagtilbuddene for de 0-6-årige i Frederikshavn Kommune.

- Forældrebevægelsen værdsætter og anerkender det enorme løft, der er givet til dagstilbudsområdet, siger talspersonen for #hvorerderenvoksen i Frederikshavn, Pernille Christensen.

Byrådet i Frederikshavn Kommune har igennem flere år arbejdet målrettet med at afsætte flere penge til de 0- 6-årige, siger borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen (S).

- Vi ved jo godt, at vi ikke ligger i en særlig skøn ende af kommunerangeringen normeringsmæssigt til 0 -6-området, og det har vi arbejdet med nogle år. Vi var slet ikke i tvivl om, at de, der skulle have mest, var de 0- 6-årige. Skulle de have haft mere? Ja. Men så kunne vi ikke hæve de andre områder, siger borgmester Birgit S. Hansen, der blandt andet hentyder til de fem millioner kroner, der er afsat til Ældre- og Handicapområdet.

quote - Vi vil ikke have papirsnormeringer

Pernille Christensen, talsperson, #hvorerderenvoksen i Frederikshavn

- Vi kan ikke selv løse det

Forældrene i Frederikshavn Kommune skal indstille sig på selv at selv at punge ud for de bedre normeringer.

Når kommunen vælger at bruge flere penge på området, har de nemlig ret til at hæve forældrebetalingen i forhold til det afsatte beløb.

Borgmester Birgit S. Hansen siger, at hun har en forventning om, at man prioriterer penge til normeringer i finansloven.
Borgmester Birgit S. Hansen siger, at hun har en forventning om, at man prioriterer penge til normeringer i finansloven.
Foto: Michael Schmidt Thomsen

Det betyder, ifølge Birgit S. Hansen, at børnene i kommunen kan se frem til at få 17,5-25 flere pædagoger eller pædagogisk personale ind på gul, rød og blå stue.

- Kigger vi på vores beregninger er 17,5 flere pædagoger ikke nok til at nå i mål. Det er nok, når der er en voksen til tre børn i børnehøjde og på gulvet i vuggestuen og dagplejen. Og så skal der være en voksen til seks børnehavebørn, fastslår Pernille Christensen fra #hvorerderenvoksen.

- Det er udstukket fra Christiansborg, og det retter vi ind efter. Jeg er også enig i det. Jeg ved ikke fagligt, om det er de rigtige tal, men det er der nogen, der har besluttet, siger Birgit S. Hansen.

Og borgmesteren afventer samtidig finanslovsforhandlinger på Christiansborg.

- Vi kan ikke selv løse det i Frederikshavn Kommune. Jeg har en forventning om, at man prioriterer det i finansloven. Man kan ikke udstede et diktat i forhold til det kommunale selvstyre uden at sende penge med.

- Vi vil ikke have papirsnormeringer

- Helt konkret kæmper vi for reelle minimumsnormeringer i børnehøjde, svarer Pernille Christensen, da TV2 Nord spørger ind til formålet med forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen.

Og det er svært at sige mere klart, så nu bliver det en smule teknisk.

- Vi vil ikke have papirsnormeringer, siger Pernille Christensen.
- Vi vil ikke have papirsnormeringer, siger Pernille Christensen.
Foto: Privat

Ifølge Pernille Christensen og #hvorerderenvoksen er der forskellige metoder for, hvordan man kan opgøre normeringer.

- Vi vil ikke have papirsnormeringer, siger Pernille Christensen.

En såkaldt papirsnormering er, ifølge #hvorerderenvoksen, en normering, der medregner al personale, der er tilknyttet en given daginstitution. Herunder ledelsen og studenter. Samtidig er alle ansættelsestimer medregnet.

- Hvis en pædagog er ansat på 37 timer, bruger vedkommende jo ikke 37 timer sammen med børnene. Når man trækker administrative opgaver, sygefravær, ferie, omsorgsdage osv. fra, giver det ikke et retvisende billede af, hvem der på gulvet med børnene, forklarer Pernille Christensen.

Reelle normeringer vil i dette tilfælde være den reelle tid, en given pædagogisk medarbejder bruger sammen med børnene.

Christinna Lykke (SF) fik minimumsnormeringer på dagsordenen i byrådet sidste år.

Men ifølge Birgit S. Hansen er fordelingen af tid noget, Folketinget skal opgøre.

- Der er ikke noget, der slår virkeligheden. Regneark og opgørelse slår ikke virkeligheden. Vi har ikke siddet, mens vi har lavet budget, og regnet minutter ud. Vi har haft næsen i sporet til det, som vi synes er det vigtigste - nemlig virkeligheden. At sende flere hænder, skuldrer og knæ ud til det her område.

Men er det ikke vigtigt at vide, at de penge, I har afsat, bliver brugt til gavn for børnene?

- De penge, vi sætter af, skal gå til pædagoger og pædagogisk personale. Det er ikke sekretærer og rengøring. Vores overligger hedder: ’flere pædagoger og pædagogisk personale’.

På vej i mål

Det aktuelle budgetforlig er historisk, da politikere fra samtlige partier for første gang siden kommunesammenlægningen har skrevet under.

Forliget giver samlet et umiddelbart løft på 50 millioner kroner.

Det er også første gang, der er afsat syv millioner kroner øremærket til normeringer i dagtilbuddene, og for borgmester Birgit S. Hansen, er det den rigtige vej at gå.

- Kurven er på vej i den fuldstændigt rigtige retning. Det har vi arbejdet med i flere år og er hjulpet på vej af Folketinget, siger hun.

 
 
Foto: Michael Schmidt Thomsen

Hos forældrebevægelsen #hvorerderenvoksen, der blandt andet har afholdt bamse-demo og foretaget såkaldte ’mail-storms’ målrettet byrådspolitikerne for at gøre opmærksom på deres mærkesag, er der også plads til optimisme.

- Det er svært at svare på, om vi er mål, fordi vi ikke ved, hvad den reelle normering er i kommunen, fordi der ikke er gennemsigtighed, siger talsperson Pernille Christensen.

- Det vigtigste for mig er, at pengene går ud til børnene og de ansatte. De er de største sejrherrer. Skidt med hvem der råbt op. Vinderne er børnene og de ansatte, siger Birgit S. Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland