Foto: Bo Greve, Kanal Frederikshavn

Første spadestik er taget til digebyggeri i Elling

Glæden var stor hos borgerne i Elling, da det første spadestik til digebyggeriet blev taget mandag.

- Tak for kampen.

Sådan lød det fra borgmester Birgit Hansen, da hun mandag eftermiddag tog det første spadestik til det længe ventede digebyggeri i Elling. Det oplyser Kanal Frederikshavn.

Det har i den grad også været en kamp at få godkendt digebyggeriet, som har stået højt på ønskelisten siden de massive oversvømmelser i Elling Å i 2014. Politikerne lovede at handle hurtigt, men forskellige forhindringer, som uafsluttede klagesager gjorde, at byggeriet først kommer i gang nu.

Den sidste udfordring er dog ikke ryddet af vejen, men det bliver den formelt på fredag, når Økonomiudvalget samles for første gang efter sommerferien. Her siger politikerne ja til at give en ekstra bevilling på cirka 900.000 kroner. 

Frederikshavn Kommune afsatte i første omgang fem millioner kroner til projektet, men de samlede udgifter løber op i omkring 7,2 millioner kroner. Trigon, der er entreprenør på digebyggeriet, skal have 4,9 millioner kroner og dertil kommer udgifter til erstatning til lodsejere med mere.

Birgit Hansen er bevidst om, at digebyggeriet ikke gør det alene i Elling. Frederikshavn Kommune presser derfor på for at få Vejdirektoratet til at lave en større broåbning under hovedvejen mellem Frederikshavn og Skagen. Det er dog et endnu dyrere projekt end digebyggeriet, da vejbanen skal hæves.

- Men vi kan mærke, at kommunens folk er i dialog med Vejdirektøratet, så vi håber på det bedste, siger Bo Greve, der er medlem af å-gruppen i Elling.

Digebyggeriet ventes færdigt i november.