Frederikshavn opgiver hal: Har ikke råd til renovering
Syvsten Hallen er ved at blive solgt. Glansperioden med ugentlige håndboldkampe på topplan er historie. Nu slår murværket revner. Den hæderkronede håndboldhal råber på renovering, men Frederikshavn Kommune har halmodernisering nederst på budgettet.
Syvsten Hallen skal sælges. Storhedstiden med ugentlige håndboldkampe på topplan er historie. Nu slår murværket revner. Den hæderkronede håndboldhal råber på renovering, men Frederikshavn Kommune har – ligesom de fleste andre kommuner i landet - halmodernisering nederst på budgettet.
Der er tomt og stille på pladsen foran Syvstenhallen. Engang kom de i busfulde fra hele landet og spillede håndbold. Også mange kendte håndspillere, husker de lokale.
- Her kom mange stjerner fra den tid, blandt andre Lotte Kiærskov og Anja Andersen og hele holdet fra Frederikshavn FFI Håndbold. Der blev spillet meget håndbold, og der kom mange tilskuere. Busserne holdt på stribe foran hallen, siger Susanne Houmann Welle Jensen.
Det gik så godt, at det lokale hold, Lyngsaa boldklub, også opnåede at blive Danmarksmester. Nu er glansperioden væk, og hallen er sat til salg. Lotte Pedersen, der gør rent i hallen, er ikke helt tryg ved, at kommunen slipper hallen.
-De private skal jo samle godt ind og have nogle gode sponsorer for at kunne klare renovering, daglig drift i det hele taget og vedligehold, siger Lotte Pedersen.
Formanden for Sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune er også bekymret for Syvsten Hallens fremtid.
-Som SFer synes jeg selvfølgelig, at det er brandærgerligt, når vi ikke kan bevare en hal på egne hænder og løse det som en kommunal opgave. Men med den økonomi, vi har, så er vi nødt til at kigge på den næstbedste løsning, siger Christina Lykke Eriksen.
Privat ejerskab af hallen virker ikke så skræmmende på byrådskollegaen, Anders Broholm, formand for Kultur- og Fritidsudvalget, der var med til at beslutte, at hallen skal sælges.
-Som borgerlig er jeg ikke så bange for det der med at lægge nogle ting ud. Jeg tror det kan skabe noget udvikling, også hvis en hal kommer på private hænder. Men det er selvfølgelig vigtigt, at vi får stillet nogle kriterier op over for en eventuel ny ejer. Vi skal have en fatale om hallens aktiviteter og fremtidsmuligheder.
For Christina Lykke er en hal i et mindre samfund helst en kommunal opgave og lig med fællesskab og folkesundhed.
-Når man kommer ind og mærker duften og lyden i en hal, så giver det jo bare minder fra ungdomsårene og barndommen. En hal er ofte kittet, der holder et lokalsamfund sammen, siger Christina Lykke Eriksen.
Hos mekanikeren i Syvsten går snakken om byens hal.
-Jeg synes kommunen skal beholde hallen og drive den videre, for de gør ikke for meget for de små samfund. Det hele kommer ind til de store byer, men vi betaler jo det samme i skat herude, siger Niklas Sørensen, Syvsten.
Over halvdelen af de danske kommuner kan ikke finde penge til renovering og modernisering af de små idrætshaller. Det viser de seneste tal fra Danmarks Idrætsforbund.
-Det er ikke bare et halfænomen. Vi kender det også fra skoler og andre institutioner. Men det er vigtigt, at vi prøver at tænke nyt som for eksempel i det her konkrete tilfælde, hvor vi prøver at sælge hallen til private. Ellers kan vi ikke bevare noget ude i vores landdistrikter.
Vendsyssel Håndbold har meldt sig som interesseret i at overtage Østvendsyssels legendariske Syvstenhal.