Fugledød: Svaner smittet med fugleinfluenza

Der er konstateret fugleinfluenza i to af de svaner, som blev fundet døde i sidste uge på stranden i Voerså.

På en strækning på nogle få hundrede meter fra havnen i Voerså og ud til molen blev der fundet 31 døde svaner, seks døde fiskehejre og fem gråænder. De mange døde fugle lå både skyllet op i stenene og var at finde mellem tang og siv langs stranden.

quote - Jeg håber, at det aftager, når der bliver forår og lunt i vejret. Det er det normale mønster.

Torben Pihl, Kredsformand, Dyrenes Beskyttelse.

- Det er absolut en alvorlig situation, fordi mange fugle er døde på et sted, siger Cecilie Nielsen, jordbrugsteknolog i Fødevarestyrelsen.

Det, som myndighederne frygter, er nu en kendsgerning. Prøverne fra de første to døde svaner, som blev indleveret, viser, at svanerne er døde af fugleinfluenza H5N8. Yderligere fire af de døde svaner er sendt til undersøgelse. Her foreligger der endnu svar på prøverne.


Kredsformand: Frygter det spreder sig

Hos Dyrenes Beskyttelse følger man situationen, og kredsformand Torben Pihl frygter at sygdommen har spredt sig til andre fugle end svaner og gæs.

- Der er også rovfugle, som bliver indleveret nu. Jeg håber, at det aftager, når der bliver forår og lunt i vejret. Det er det normale mønster siger han.

quote - Opdager man et større parti på 5-10 døde fugle, så vil vi meget gerne have henvendelse om det.

Cecilie Nielsen, Jordbrugsteknolog, Fødevarestyrelsen.

I alt er der analyseret prøver fra 367 fugle i Danmark i 2021, og i 114 tilfælde var fuglene smittet med fugleinfluenzaen H5 N8.

- Situationen er alvorlig ligenu. Vi kan se, at vi får flere og flere henvendelser om døde fugle og større mængder på et sted. Situationen er værre nu end i december og januar, forklarer Cecilie Nielsen fra Fødevarestyrelsen. 

Svanerne blev fundet døde med få meter mellem sig på en strækning på få hundrede meter. Foto: Jesper Christiansen
Svanerne blev fundet døde med få meter mellem sig på en strækning på få hundrede meter. Foto: Jesper Christiansen

Fugleinfluenzaen er bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan, og flere europæiske lande har rapporteret om fugleinfluenza i både vilde fugle og i fjerkræbesætninger.

Sygdommen spreder sig til Danmark fra Tyskland, men i følge Torben Pihl så har fugleinfluenza været aftagende hos svaner på det seneste, mens man har set, at flere rovfugle er blevet ramt.

Fugleinfluenza trives bedst i store fuglebesætninger, og netop i området ved havnen i Voerså er der ofte store fugletræk, som holder til over det lave vand på begge sider af havnen.

Der er konstateret 25 tilfælde af fugleinfluenza i døde vilde fugle i Nordjylland i 2021. Foto: Jesper Christiansen
Der er konstateret 25 tilfælde af fugleinfluenza i døde vilde fugle i Nordjylland i 2021. Foto: Jesper Christiansen

Virus spredes via luftvejene og gennem afføringen, men alle fugle kan blive smittet. Ved fund af fugleinfluenza i Danmark bliver der omgående oprettet forskellige slags zoner eller områder afhængigt af, om influenzaen har ramt vilde fugle eller tamfjerkræ. Zonerne oprettes for at undgå, at smitten spredes.

I Nordjylland er der i følge Fødevarestyrelsen registreret 25 fugle, som er døde af fugleinfluenza. Sygdommen kan smitte fra dyr til mennesker, og derfor opfordrer myndighederne til, at man undgår at røre ved døde fugle i naturen.

Rør ikke ved døde fugle

På fødevarestyrelsens hjemmeside kan man indrapportere fund af døde fugle i naturen.

  • Finder du døde fugle, så skal man undgå berøring.
  • Det skal du gøre, hvis du opdager døde fugle.
  • Undgå at røre ved vilde fugle, der er døde.
  • Hvis din kat eller hund kommer hjem med en død fugl, skal du kun være opmærksom, hvis du bor i en zone med fugleinfluenza.
  • Du må gerne fodre ænder, men undgå kontakt med dyrene på grund af smitterisiko.
  • Husk ekstra god hygiejne ved håndtering af vilde fugle og fjerkræ f.eks. efter jagt.

Symptomer på fugleinfluenza blandt fjerkræ er pludselig høj dødelig­hed, stop for æglæg­ning, luftvejs­symptomer, øjenbetændelse med tåreflåd, diarré og eventuelt væskeophobninger samt misfarvning af huden, især i hovedet på fuglen.

- Opdager man et større parti på 5-10 døde fugle, så vil vi meget gerne have henvendelse om det, så vi kan få dem undersøgt, og hvis man finder døde fugle tæt på høns, så skal man også underrette os, siger Cecilie Nielsen, jordbrugsteknolog i Fødevarestyrelsen. 


Der mangler stadig svar på test fra yderligere fire døde svaner, som blev fundet ved Voerså. Foto: Jesper Christiansen
Der mangler stadig svar på test fra yderligere fire døde svaner, som blev fundet ved Voerså. Foto: Jesper Christiansen

Seneste nyt

fra Nordjylland