Hammerslag: Museum køber Skagen-værker for millionbeløb

To interessante værker af P.S. Krøyer og Anna Ancher kommer hjem til Skagen. Sådan lyder det fra direktør for Skagens Kunstmuseer Lisette Vind Ebbesen, efter at man på Bruun Rasmussens Kunstauktion sikrede sig to værker.

1.700.000 kroner lød hammerslaget på, da P.S. Krøyers maleri fra 1898 ”Degn Brøndum siddende i klitten med sin jagthund" var til salg. Det var et af to malerier på Bruun Rasmussens auktion, som Skagens Kunstmuseer ønskede at købe.

- Vi har i forvejen flere forstudier af det maleri på museet i Skagen. Det er et interessant værk at få sikret ind i museets samling, siger museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen.

P.S. Krøyers jagtmaleri af Degn Brøndum er et forstudie til et større maleri med flere jægere, som hænger på Aros i Aarhus.

P.S. Krøyers ”Degn Brøndum siddende i klitten med sin jagthund
P.S. Krøyers ”Degn Brøndum siddende i klitten med sin jagthund

Købet af Krøyer-værket fra 1898 er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og Augustinus Fonden, og med en pris på 1,7 millioner kroner endte værket som det tredje dyreste på auktionen mandag i København. Her var en række værker af Skagen-kunstnere under hammeren.

Ancher solgt for 4,8 millioner kroner

Et værk af Michael Ancher blev solgt for 4,8 millioner kroner, og et værk af Marie Krøyer gik for 2,3 millioner kroner.

Jagtmaleriet, som i fremtiden kommer til at hænge i Skagen, er et fint landskabsmaleri, som portrætterer en vigtig person for Skagen og kunstner i Skagen. Nemlig Degn Brøndum som ejede og drev Brøndums Hotel, da skagensmalerne og kunstnerkolonien omkring dem etablerede sig. Han gav ofte plads til middage og møder.

- Han (red. Degn Brøndum) var en god jagtkammerat til Krøyer. Det er et fint portræt af ham på reden syd for Skagen, og det fortæller fint om fællesskabet i kunstner-kolonien i Skagen, siger Lisette Vind Ebbesen.

Degn Brøndum var også med til at stifte museet i Skagen, og det var ham, der i 1919 overdrog en stor del af Brøndums Hotels gamle have til udstillingsvirksomhed på den grund, der i dag er Skagens Museum.

Maleriet fra 1898 blev erhvervet direkte fra P.S Krøyer af ​​ægteparret Marius og Nielsine Windfeld-Hansen, som var grundlæggeren af ​​Danmarks første bomuldsspinderi. Maleriet har indtil nu været i familiens eje.

Hvornår værket kan ses på museet i Skagen er endnu uvist, og når værket kommer til Skagen skal museets konservatorer tilse værket sammen med Anna Ancher-maleriet og forberede dem til udstilling.

Hovedværk kommer til Skagen

Anna Anchers værk "Altergang i Skagen Kirke", som snart kan ses i Skagen, er fra 1899, og det blev købt på auktionen for 550.000 kroner med støtte fra Ny Carlsbergfondet.

Maleriet illustrerer det religiøse fællesskab, som fyldte en del i Skagen i 1880'erne med indre missions indtog, og som Anchers mor og søstre var en del af, og ifølge Skagens Kunstmuseer, så gemmer netop maleriet viden om både Anna Anchers evner som kunstner og Skagens historie.

Anna Anchers ”Altergang i Skagen Kirke” fra 1899
Anna Anchers ”Altergang i Skagen Kirke” fra 1899

- Det er et forholdsvis stort maleri, og det er et hovedværk indenfor det religiøse, siger Lisette Vind Ebbesen.

Skagens Kunstmuseer har i forvejen flere forstudier til værket.

- Det er et superflot værk af høj kvalitet, og det viser Anna Anchers fantastiske evne til at arbejde med lys, siger museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland