Han kom alvorligt til skade i dødsulykke - nu får han støtte af privat fond

Erik Schack har måttet sælge sit hus og flytte i lejebolig, efter han i ni år har ventet på erstatning for den arbejdsulykke, der gjorde ham invalid.

Det har og har haft voldsomme konsekvenser for den tidligere Falck-redder Erik Schack, der kom alvorligt til skade i forbindelse med en ulykke på Strandby Havn for ni år siden.

quote Jeg har været helt nede og kysse rendestenen, men jeg forsøger hver dag at kæmpe videre

Erik Schack, tidligere Falck-redder

Ikke blot fysisk og mentalt har han kæmpet for overlevelse, men også økonomisk har den 60-årige tidligere Falck-redder måttet kæmpe - mod sit forsikringsselskab, der endnu ikke har udbetalt en eneste krone i erstatning.

Nu kommer der imidlertid økonomisk hjælp fra privat side.

Det er den nordjyske Melsen Fonden, der har valgt at støtte op om Erik Schack.

Fonden vil nemlig give ham hele 20.000 kroner hver eneste måned frem til udgangen af 2024.

- Vi har mulighed for at gå ind og støtte, når en person er kommet i økonomisk nød uforskyldt og har behov for hjælp. Og det særlige ved Erik Schack er, at han uforskyldt er kommet i nød ved at forsøge at hjælpe andre mennesker og samtidig vove sit eget liv, siger Anker Laden-Andersen, der er formand for Melsen Fonden.

Ændrer livet til det bedre

Og det er en tydeligt berørt Erik Schack, der modtager beskeden om, at hans ansøgning til fonden er faldet så positivt ud.

- Den her økonomiske håndsrækning laver om på hele mit liv. Det gør, at jeg får mulighed for at leve, som andre mennesker lever,  det er jeg meget glad og taknemmelig for, siger Erik Schack.

Han ser blandt andet frem til at kunne forkæle børnebørnene med flere besøg, samtidig med at han kan sænke skuldrene i lettelse over ikke længere nødvendigvis at skulle vende og dreje hver en krone.  

Melsen Fonden

Melsen Fonden blev etableret i juli 2020 og har fire overordnede formål: at yde økonomisk støtte til personer, som på grund af sygdom eller andre ikke selvforskyldte forhold er i økonomisk trang, til sygdomsbekæmpelse og forskning i samme, til forbedring af dyrs forhold samt til samfundsmæssige og velgørende formål i almindelighed – alt sammen med afsæt i Nordjylland.

Blandt de første var et bidrag til etableringen af Sejlsportens Hus i Hals. Donationen bestod af en årlig driftsstøtte på 3 mio. kr. samt afdøde Svend Melsens enestående 1.125 kvadratmeter store villa beliggende ned til Limfjorden i Hals. Fondens hidtil største donation fandt sted i 2022, hvor Melsen Fonden donerede 20 mio. kr. til neurorehabilitering på Regionshospital Nordjylland.

Erik Schacks liv ændrede sig 4. august 2014 - der var sket en alvorlig ulykke på Strandby Havn – og han kørte til havnen som indsatsleder ved Falck. 

Her var to fiskere omkommet på grund af giftige dampe fra forrådnede skidtfisk i lasten på en kutter – og en tredje person var i livsfare. 

Den tredje person var Nick Vejle, som i over fem år kæmpede for at få erstatning for den hjerneskade, han fik ved ulykken.

Blodprop og halvsidig lammet

Få timer efter redningsaktionen fik Erik Schack en blodprop i hjernen, og han var efterfølgende i koma i 19 dage. 

Siden er fulgt en stribe operationer. I dag er han hjerneskadet, halvsidig lammet og er plaget af daglige smerter. 

 - Jeg har været helt nede og kysse rendestenen, men jeg forsøger hver dag at kæmpe videre, siger Erik Schack.

Og han kæmper på niende år mod sit forsikringsselskab, der ikke vil anerkende hans arbejdsskade.

quote Vi synes, det er helt åbenbart, at han skal have økonomisk hjælp, når man på den måde har vovet sit eget liv for at redde andre

Anker Laden-Andersen, formand, Melsen Fonden

Sagen tager måske halvandet år endnu

Tryg Forsikring, der er Falck Danmarks forsikringsselskab, vil ikke betale erstatning eller godtgørelse til ham.

I 2021 afgjorde Vestre Landsret ellers, at Erik Schack havde været ude for en arbejdsskade. 

Tryg Forsikring har klaget over to afgørelser i sagen, som derfor endnu ikke er afsluttet.

Sagen mellem Erik Schack og forsikringsselskabet Tryg ventes at blive afgjort senest ved udgangen af 2024.


Fonden giver økonomisk ro

Nu har Erik Schack fået økonomisk ro - takket være Melsen Fonden.

Og for formanden for fonden har den tidligere Falck-redders ansøgning gjort et særligt indtryk.

- Vi synes, det er helt åbenbart, at han skal have økonomisk hjælp, når man på den måde som offentlig person har vovet sit eget liv for at redde andre. Og så virker det for os helt uforståeligt, at han først kan have en afklaring på sin situation mange år efter. Det er en belastning for en som person og for familien, siger Anker Laden-Andersen.

Han understreger, at Melsen Fonden ikke ser på, hvordan sagen skal falde ud.

- Vi føler, der er et behov, og Erik har behov for at få ro omkring sin økonomiske situation, lyder det.


Seneste nyt

fra Nordjylland