Vendsyssel Håndbold tjekkede ikke, at frivillig var dømt tidligere for seksuelle krænkelser. Foto: Per Frank Paulsen

Håndboldklub: Frivillige skal måske vise straffeattest

Vendsyssel Håndbold overvejer, om frivillige i klubben fremover skal fremvise en straffeattest, før de får lov til at være hjælpere i klubben.

Læs også Afsløring: 32-årig frivillig hjælper er tidligere dømt for voldtægt

Tiltaget er kommet op til overvejelse, efter TV2 Nord har afsløret, at en frivillig hjælper i klubben for fire år siden fik en dom for at have truet, udnyttet og krænket en række unge kvinder seksuelt. 

- Det bliver et punkt på vores næste bestyrelsesmøde. Her skal vi snakke om, hvorvidt vi fremover skal kræve at se straffeattest fra vores frivillige, siger direktør Jan Hansen fra Vendsyssel Håndbold. 

For at forebygge pædofili har foreninger pligt til at indhente børneattest, når man indgår aftaler med instruktører og andre med lederansvar for børn og unge under 15 år. 

Attesten skal indhentes fra Det Centrale Kriminalregister. 

Direktør i Vendsyssel Håndbold, Jan Hansen, oplyser, at klubben har ophørt samarbejdet med den frivillige.  Foto: Per Frank Paulsen

Tiltalt i ny sag

I Vendsyssel Håndbold krævede hverken direktøren eller bestyrelsen at se den 32-åriges straffeattest, da han vendte tilbage til klubben for to år siden. Han har siden arbejdet frivilligt omkring 1. divisionsholdet. 

Det samarbejde sluttede brat i går, da Jan Hansen og Vendsyssel Håndbold blev bekendt med dommen fra 2015, og at manden er tiltalt i en ny sag om blufærdighedskrænkelse.

- Vi har stoppet, at vedkommende fungerer som frivillig hos os. Det var vedkommende også indforstået med, fordi han ikke ønskede at skade Vendsyssel Håndbold, siger Vendsyssel Håndbolds direktør Jan Hansen. 

Om attester på frivillige

  • Der er ingen regler for hvor tit en person skal tjekkes. Det er lovpligtigt, at en forening gør det én gang - derefter kan man selv beslutte, hvor ofte man vil gøre det. 
  • Loven om børneattester gælder alle trænere, instruktører og holdledere for personer under 15 år. Det gælder også vikarer, ligesom det ikke spiller nogen rolle, om vedkommende får løn eller ej. 
  • Trænere, instruktører og holdledere, der kun har med voksne at gøre, skal ikke tjekkes, ligesom forældre og andre kortvarige hjælpere er fritaget.
  • Der skal ikke indhentes attester på bestyrelesmedlemmer, da loven kun nævner "trænere, instruktører og holdledere". Foreningen skal tjekke personer med opgaver i foreningen, der giver dem "fast tilknytning", som det udtrykkes i loven, til børn og unge under 15 år.

Kilde: DGI