LIGE NU:

Her er han: Guld-Haralds statue afsløret i Frederikshavn

Mandag aften blev en 2,5 meter høj statue af fodboldlegenden Harald Nielsen afsløret foran Arena Nord i Frederikshavn.

Han har allerede fået en plads i hjembyen Frederikshavn opkaldt efter sig - og mandag aften blev kronen på værket afsløret:

Fodboldspilleren Harald Nielsen - også kendt som Guld-Harald - er blevet foreviget med en skulptur i bronze på netop Harald Nielsens Plads foran Arena Nord. 

Harald Nielsens enke, Rudi Nielsen, holdt tale ved afsløringen af statuen.
Harald Nielsens enke, Rudi Nielsen, holdt tale ved afsløringen af statuen.
Foto: Lisbeth Christensen

Skulpturen har været undervejs siden marts 2016, da den lokale billedkunstner Christian Svendsen påbegyndte arbejdet. Og undervejs har den nu afdøde Harald Nielsen fået vokseværk: I levende live målte han "bare" 178 centimeter, men når han i fremtiden får lov til at skue ud over sin plads, er han blevet 2,5 meter høj. 

I alt vil statuen rage fire meter op i luften, da den står på en forhøjning og en sokkel. Statuen forestiller Harald Nielsen i fuld figur og fodboldtøj - og han sparker en bold i retningen af Alfa Diesel, hvor han var lærling som ung.

Den 1,7 millioner kroner dyre statue, som Spar Nord Fonden har betalt, blev indviet og afsløret mandag klokken 18. Den skal stå som evigt monument over den fodboldkæmpe, Nordjylland og resten af den internationale fodboldverden sagde farvel til den 11. august 2015.

Harald Nielsen, der begyndte at spille fodbold i Frederikshavn fI, nåede i løbet af sin karriere som fodboldspiller at trække i landsholdstrøjen for Danmark 14 gange og score 15 mål. I 1961 rejste han til Italien, hvor han med klubben Bologna var med til at vinde det italienske mesterskab i 1964, og han blev topscorer i ligaen i både 1963 og 1964. 

I 1967 skrev Harald Nielsen historie, da han blev solgt til Inter for seks millioner danske kroner - det salg gjorde ham til den dyreste fodboldspiller nogensinde på det tidspunkt.

Privat var Harald Nielsen gift med Rudi Nielsen, der under pigenavnet Hansen vandt Danmarks hjerter som Mie i "Far til fire"-filmene. De fik sammen en søn og en datter. 

En statue af Harald Nielsen blev i dag afsløret i Frederikshavn