02:53

Video: Jesper Christiansen

Hørby Home Alone: Efterskoleliv på distancen

I snart 6 uger har landets efterskoleelever været sendt hjem på grund af corona-situationen. Al kontakt foregår online, og på Hørby Efterskole mødes lærere og elever til både fagligt og socialt liv på facebooksiden Hørby Home Alone.

Der er stille på gangene på Hørby Efterskole. Værelserne er tomme. Skolens 110 elever blev sendt hjem for 6 uger siden, og det er uvist om de kan vende tilbage til skolen i dette skoleår.

Efterskolelivet går dog videre. Men på en anderledes måde, og selv om det ikke kan erstatte livet og samværet på skolen, så forsøger lærere og elever at holde fast i både det faglige og sociale fællesskab ved at mødes online.

I snart 6 uger har facebookgruppen Hørby Home Alone været deres faste mødested. Ideen til gruppen kom fra lærer Inge Holland, og hver morgen kl. 8.30 siger en fra skolens personale godmorgen til eleverne ved at sende live på facebooksiden.

I dag er det Inge Holland, som er facebookvært for eleverne.

- Godmorgen Malte, godmorgen Mette, siger Inge Holland, når hun kan se, at eleverne logger sig ind på facebooksiden.

Hørby Home Alone hitter

Skolens personale har sendt live fra det sted, hvor de har været, når de har haft liveopgaven. I dag er Inge Holland mødt ind på efterskolen i Hørby, og hun sender live fra skolen.

- Skal vi komme afsted, spørger hun ud til eleverne på facebook.

Eleverne siger ja med hjerter og tommel-op til spørgsmålet.

Inge Holland begiver sig afsted rundt på den tomme skole. Normalt er der fyldt med elever og liv på dette tidspunkt. Nu er her stille, og alle dørene er låst.

- Nu går vi ind og siger godmorgen til hus nummer 4, siger Inge Holland og låser sig ind på det tomme værelse.

Sammen hver for sig

I Frederikshavn sidder Aviaja Bang. Hun går i 10. klasse på efterskolen, og hun følger samværet og undervisningen hjemmefra.

- Det giver en masse sammenhold på skolen, hvor man føler, at man møder de andre på en måde, siger Aviaja Bang.

Aviaja Bang følger undervisningen og det sociale liv hjemmefra. Foto: Jesper Christiansen

Samværet er flyttet ud på distancen, og mere end halvdelen af skolens 110 elever ser med live denne tirsdag morgen.

- Det kalder jeg sammen hver for sig, og så har vi en struktur på dagen. Vi har morgenturen nu, morgensamlingen, noget undervisning og samvær i aften, siger Inge Holland.

Efter et kvarters rundtur på skolen overlader Inge Holland facebooksendingen til forstander Mogens Vestergaard. Han står for den daglige morgensamling, som hver dag byder på et musikalsk indslag og en lille pep-talk fra forstanderen.

Forstander Mogens Vestergaard holder morgensamling for eleverne. Det sker via facebook fra efterskolens kontor. Foto: Jesper Christiansen

- Vores hverdag på en efterskole er bygget op på, at vi skal drive undervisning og samvær. Det foregår nu på distancen, og ved morgenturen og morgensamlingen forsøger vi at holde fast i nogle af de grundsten, som der er på efterskolen, siger Mogens Vestergaard.

Pizza-Kongens værksted

Efter morgensamlingen er der online undervisning på facebook. I denne uge er der emenuge, og i dag skal eleverne bage pizza. To af skolens lærere sender live på facebook fra et udekøkken i Nørresundby. Eleverne skal så bage deres egne pizzaer hjemmefra.

I Frederikshavn er Aviaja Bang i gang i køkkenet.

- Lige nu har vi Pizza-Kongens værksted. Jeg har gang i dejen og noget sovs, forklarer hun.

Undervisningen og det sociale samvær fortsætter de kommende dage og uger på facebook. Det er endnu ikke besluttet, om efterskoleeleverne får lov til at vende tilbage til skolerne i dette skoleår.

I Hørby håber både forstander, lærere og elever, at de snart kan mødes på skolen igen.

- Jeg håber virkelig meget, at vi kommer tilbage. Måske efter 10. maj. Jeg håber, at vi får lov at komme tilbage, for jeg vil ikke afslutte det sådan her, siger Aviaja Bang.