LIGE NU:

Hvor kommer de fra? Tusindvis af søstjerner skyllet i land

Søstjerner i tusindvis var torsdag blevet skyllet i land ved Strandby. Ifølge ekspert kan det skyldes stærk strøm eller forstyrrelser i havbunden.

Bratten Strand lignede langt fra sig selv, da Sussi Møller fra Strandby torsdag slog et smut forbi for at gå en tur. Langs hele vandkanten lå der nemlig søstjerner i tusindvis i et bælte på cirka halvanden meter.

- Hvad skyldes dette, og hvorfor på denne årstid, spurgte hun sig selv og sendte både undren og billeder videre til TV2 Nord.

Og stiller man spørgsmålet til rette vedkommende - i dette tilfælde Simon Madsen, som er formidlingschef og dykker på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals - vil man få at vide, at det er vældige kræfter, der er på spil for at flytte så mange søstjerner på én gang.

- Jeg så faktisk selv noget tilsvarende på stranden lige neden for oceanariet for nogle år siden, og jeg har ledt efter en forklaring lige siden, siger Simon Madsen, der selv tog dette billede:

 
 
Foto: Simon Madsen

I første omgang frygtede han, at der var sket en større forurening, som havde fået søstjernerne til at dø på stribe og blive ført i land med højvandet. Men det udelukkede han dengang, og det er også udelukket i dette nye tilfælde.

- Søstjernerne ser ikke døde, men derimod friske ud, så jeg tror nærmere, forklaringen ligger i vejret, siger Simon Madsen.

Det blæsevejr, Nordjylland oplevede natten til fredag ville måske kunne gøre noget tilsvarende, men formidlingschefen gætter i stedet på, at det er den netop skiftede vind, der er skyld i det.

- Vi har lige haft en lang periode med østenvind, og det gør faktisk, at rigtig meget vand bliver presset ud af Kattegat og Østersøen og lægger sig i Nordsøen i stedet. Når så vinden skifter til vest, som den netop har gjort, så skal vandet tilbage igen, og det er altså rigtig meget vand på én gang, så der er tryk på strømmen, siger Simon Madsen.

- Og det kan godt medføre, at søstjerner, som måske ikke lige har haft held til at suge fast på sten eller klipper, men derimod ligger på sand, hvor de ikke kan stå fast, bliver ført med og derfor kan ende på stranden. Vandet har simpelthen taget alt med sig, fortsætter han.

Søstjerner kan også blive hvirvlet løs, når fiskere eksempelvis gennemtrawler havbunden for muslinger og krebs, men om det medfører så mange søstjerner på stranden på én gang, er svært at sige.

- Men jeg kan dog sige så meget, at det her fænomen sker engang imellem, og det sker jævnligt over hele landet, siger Simon Madsen. 

Så man skal altså ikke lade sig alarmere ved synet af de mange søstjerner - de ryger ud i havet igen ved næste højvande.