- Ikke egnet som menneskebolig! Udsteder forbud mod sundhedsfarlige lejligheder
Det er forbundet med både sundhedsfare og brandfare at opholde sig i den tidligere stationsbygning i Præstbro.
Nu udsteder Frederikshavn Kommune derfor forbud mod at ejendommen må anvendes til bolig.
Tove Sivebæk Poulsen ejer en af de fire lejligheder, som Frederikshavn Kommunes Plan- & Miljøudvalget har nedlagt forbud mod - primært grundet fugt og skimmelsvamp.
- Det er ikke egnet til menneskebolig, og af de billeder som fremgår af den rapport, som vi har fået, kan man se, at det er helt sort indvending med skimmelsvamp, siger Peter E. Nielsen (S), formand for Plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune.
Tove Sivebæk Poulsen føler sig imidlertid magtesløs og mener ikke, at hun kan gøre noget for at ændre på forholdene.
De resterende tre lejligheder ejes nemlig af selskabet MK Ejendomsinvest Aps fra Storvorde, og det selskab er under konkursbehandling.
Umuligt at kontakte ejer
Derfor er der ingen udsigt til at selskabet vil renovere og udbedre de omfattende fugtskader i lejlighederne.
Ifølge Tove Sivebæk Poulsen kan hun ikke komme i kontakt med ejeren af selskabet.
Hun mener også det er nytteløst for hende at gå i gang med at udbedre fugtproblemerne.
- Vi har skrevet til hende, at hun har mulighed for at søge nedrivningspulje, så det kan blive taget ned, og nu har jeg lige fået at vide, at den anden ejer er under konkurs.
- Det skal vi være opmærksom på, hvis lejlighederne kommer på tvangsauktion, for vi har med nedrivningspuljen mulighed for at byde på tvangsauktion, siger Peter E. Nielsen.
I et høringssvar til Frederikshavn Kommune har Tove Sivebæk Poulsen gjort kommunen opmærksom op, at når MK Ejendomsinvest ikke vil gøre noget, står hun i en grim situation.
Lejer klagede til kommunen
Ejendommen, som er opført i 1899, har stået tom i snart et år.
Den rapport, som politikerne nu får fremlagt, er lavet efter at kommunen i september sidste år, besigtigede ejendommen efter en klage om skimmelsvamp fra en lejer i MK Ejendomsinvests lejligheder.
Det konkluderes i rapporten, at der er meget høj koncentration af levedygtige svampesporer i prøverne, og at den høje forekomst skimmelsvamp med er sundhedsfarlig.
I en anden af ejendomsselskabets lejligheder er der spor fra rotter.
I rapporten står der således, at rotter i køkkenet har gnavet hul i afløb, og skaffet sig adgang til boligen. Der ses udbredt omfang af rotteekskrementer i køkkenskabe, og det vurderes, at der er aktiv tilstedeværelse af rotter i boligen.
Plan- og Miløjudvalget har nu vedtaget, at der med omgående virkning nedlægges forbud mod beboelse for ejerlejlighederne 7A, 7B og 7D i henhold til Byfornyelsesloven § 76.
Kan ikke tvangsnedrive
Kommunen har dog ikke mulighed for at kræve ejendommen revet ned.
I den fjerde lejlighed kan der nemlig ikke nedlægges forbud mod at man bor der, da der blot er mindre sundhedsrisiko ved ophold.
For Tove Sivebæk Poulsen er situationen derfor lige nu udsigtsløs. Hendes lejlighed kan ikke rives ned uden samtykke fra den anden ejer af ejendommen, og renovering af ikke aktuelt for et selskab under konkursbehandling.
Derfor frygter hun, at den nu ubeboelige ejendom bliver stående og forfalder mere og mere.