Seneste nyt:

Indsatte rejser alvorlig kritik af Kragskovhede: Fængslet bærer stort ansvar for indsats død

Talsmand for de indsatte i Statsfængslet på Kragskovhede rejser hård kritik af fængslet i forbindelse med en 40-årig indsats død for 12 dage siden.

Talsmanden Mike er stadig rystet over den episode, som natten til fredag den 17. november kostede en af hans medindsatte livet i Statsfængslet på Kragskovhede ved Jerup nord for Frederikshavn.

- Om natten havde jeg set, da ambulancen kom, og jeg havde holdt lidt øje med det igennem mit vindue. Da der var gået en time og et kvarter, og de stadig ikke var kørt, der tænkte jeg: "Okay. Det var lidt for sent, vi gjorde noget," fortæller Mike, som er talsmand for de indsatte på afdeling 2A i Statsfængslet på Kragskovhede.

quote Metadon er noget af det dødeligste medicin, du overhovedet kan få. For folk, der ikke tager metadon, kan to piller være dødelige.

Mike, talsmand for de indsatte

Mike blev i fredags løsladt til en udslusningspension, men han oplevede på nærmeste hold, hvad der skete i fængslet torsdag den 16. november i timerne op til den 40-årige indsattes død.

- Ifølge ham selv havde han stået ovre til medicinudlevering, og skulle have noget medicin for en tandbyld. Det var sygeplejersken, der uddelte det. Sygeplejerskens telefon ringer, og hun går ind ved siden af og lukker døren. Der kunne han så ikke modstå fristelsen, siger Mike.

De andre indsatte gjorde fængslet opmærksomme på, at den 40-årige mand havde stjålet et glas med metadontabletter, men ledelsen på Kragskovhede reagerede ifølge Mike ikke i første omgang.

- Metadon er noget af det dødeligste medicin, du overhovedet kan få. For folk, der ikke tager metadon, kan to piller være dødelige, siger Mike.

Statsfængslet på Kragskovhede oplyser, at der bliver foretaget en intern undersøgelse af dødsfaldet i fængslet. Institutionschef Lene Theilgaard ønsker ikke at stille op til interview, før undersøgelsen er afsluttet.

 

Den 40-årige indsatte havde eftersigende stjålet omkring 100 metadontabletter, og havde ifølge Mike indtaget mindst 20 piller selv. Om aftenen fortalte Mike hele historien til en af fængslets betjente.

- Han virker egentlig til at lytte rimelig godt efter i og med, at han tager ham over på sygeafdelingen, men der sker så ikke mere derfra, fortæller Mike.

Fængslets personale kigger eftersigende til den 40-årige indsatte en gang i timen. Efter midnat opdager de, at han ikke trækker vejret. En ambulance bliver tilkaldt, men klokken 01.00 bliver den indsatte erklæret død. Nordjyllands Politi udsendte en pressemeddelelse om dødsfaldet.

Institutionschef Lene Theilgaard oplyser til TV2 Nord, at både Kragskovhede, politiet og Folketingets ombudsmand undersøger de nærmere omstændigheder omkring dødsfaldet i fængslet. Hun fortæller, at undersøgelserne på nuværende tidspunkt ikke tilendebragt, og at det derfor er for tidligt at konkludere noget om dødsårsagen.

Nordjyllands Politi bekræfter over for TV2 Nord, at de indsatte gjorde fængslet opmærksomme på, at den 40-årige havde indtaget piller.

Lene Theilgaard oplyser, at fængslet foretager observation af indsatte, når situationen tilsiger det, men Mike mener ikke, at Statsfængslet på Kragskovhede gjorde nok for at redde den 40-årige indsattes liv.

- Jeg synes, de (Statsfængslet på Kragskovhede red.) har en stor del af ansvaret. Specielt, fordi de bliver gjort opmærksomme på det - også på hvor mange piller han som minimum havde spist omkring klokken 19 - og de sætter ham så over i en strafcelle, og holder øje med ham en gang i timen. Det synes jeg er for dårligt. De kunne have valgt at sende ham på skadestuen eller tilkalde en vagtlæge.

Men er I som indsatte ikke blevet taget alvorligt nok?

- Det synes jeg ikke. Slet ikke, mener Mike.

Mikes identitet er redaktionen bekendt. Han optræder kun med fornavn i tv-indslaget og artiklen.