LIGE NU:

Minister truer med fogedforbud: Aalborg Academy of Science må ikke kalde sig universitet

Uddannelses- og Forskningsministeriet har flere gange bedt Aalborg Academy of Science om at fjerne ordet universitet fra deres hjemmeside. Universitet fremgår dog stadig på akademiets arabiske hjemmeside.

Aalborg Academy of Science blev grundlagt i 2003, men først næsten 15 år senere åbnede det officielt dets akademi i Frederikshavn i 2017. 

Akademiet er en privatuddannelse, og fra kontoret i Kattegat Siloen udbyder de uddannelser på højt niveau. Man kan således få både bachelor-, kandidat- og ph.d.-uddannelse i Frederikshavn. De fleste uddannelser læses online.

quote Indtil videre har der slet ikke været nogen negative bemærkninger

Zaid Al-Nadawy, ejer, Aalborg Academy of Science

Ifølge akademiet selv har omkring 2000 elever bestået eksamen og fået uddannelsesbevis fra den private uddannelse i Frederikshavn.

- De kan stå og tjene samfundet med en viden, som de har fået herfra. Det kan man kun være stolt af og sætte ære i, siger Aalborg Academy of Sciences ejer, Zaid Al-Nadawy, der selv har læst en ph.d. i engelsk litteratur på akademiet.

Ingen kvalitetskrav

I Mellemøsten beskyldes akademiet for at uddele eksamensbeviser, som er mere eller mindre værdiløse, og som privat uddannelse er der som udgangspunkt ingen kvalitetsmæssige krav, som uddannelsen, i modsætning til statslige uddannelser, skal leve op til.

Hvem må kalde sig universitet?

- Jeg synes, at det er et problem, hvis man her fra Frederikshavn sælger såkaldte universitets-ph.d.-uddannelser under helt falske forudsætninger og giver et indtryk af, at man er et førende universitet, når man intet har med de danske universiteter at gøre. Så har vi et problem. Det er misbrug af Danmarks navn, siger Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen.

I følge den danske universitetslov er det forbudt for Aalborg Academy of Science at kalde sig universitet, fordi det i Danmark er en beskyttet titel og kræver godkendelse og akkreditering.

- Indtil videre har der slet ikke været nogen negative bemærkninger om, hvordan arbejdet foregår, siger Zaid Al-Nadawy.

- Løgn og latin

Af en aktindsigt, som TV2 Nord har fået, fremgår det imidlertid, at Uddannelses- og Forskningsministeriet adskillige gange har bedt akademiet fjerne ordet universitet fra deres hjemmeside. Det er senest sket i juli i år.

quote Det er løgn. Løgn og latin. Svindel og humbuk

Karsten Lauritzen, gruppeformand i Venstre

Aalborg Academy of Sciences hjemmeside er på både arabisk og engelsk. På den engelske side optræder ordet universitet ikke længere. Det gør det til gengæld på arabisk.

Her ses linjerne, hvor Aalborg Academy of Science på sin egen hjemmeside, kalder sig for universitet på arabisk.
Her ses linjerne, hvor Aalborg Academy of Science på sin egen hjemmeside, kalder sig for universitet på arabisk.
Foto: Jesper Christiansen

Her skriver akademiet, at de anerkendt som et af de største universiteter i Danmark.

- Det er løgn. Løgn og latin. Svindel og humbuk, siger Karsten Lauritzen.

Aalborg Academy of Science er blot et af en lang række privatdrevne akademier, som gerne vil operere på universitetsniveau og tilbyde folk, at man kan tage en bachelor, kandidat og doktorgrad.

Flere som Aalborg Academy of Science

Lignende uddannelsesinstitutioner er dukket op i Norge, Holland og England, og der findes ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet også flere lignende uddannelser i Danmark.

Fælles for institutionerne er, at de opererer i Europa uden godkendelse og ordentlige akkrediteringer. De udsteder eksamensbeviser, doktor- og kandidatgrader, som myndighederne ikke vil anerkende på lige fod med statslige uddannelsesinstitutioner.

quote Hvis reglerne ikke er gode nok, må vi snakke om, hvad vi kan gøre ved det

Karsten Lauritzen, gruppeformand i Venstre

I Frederikshavn mener Zaid Al-Nadawy, at hans akademi gør en forskel for mange mennesker.

- Jeg har været med til at gøre noget godt og give noget, som er blevet brugt til at udvikle noget, der har gjort at folk kan få hjælp. Det kan hjælpe folk, det kan være til gavn for folk, siger Zaid Al-Nadawy.

I Danmark er der ingen kontrol med private uddannelser. Uddannelses- og Forskningsministeriet har ikke godkendt uddannelsen, og det betyder, at den heller ikke er underlagt kontrol eller skal leve op til en særlig standard for at få lov til at udbyde uddannelser.

- Når man tager Nordjylland, Aalborg og Danmarks navn som gidsel for at sælge nogle papirer, som ikke er det værd, de er skrevet på, så rammer det Danmark. Det kan vi ikke acceptere, og hvis reglerne ikke er gode nok, må vi snakke om, hvad vi kan gøre ved det. Jeg vil bede den ansvarlige minister gå ind i sagen, siger Karsten Lauritzen.

Artiklen fortsætter efter indslaget

Uddannelses- og forskningsministeren vil nu kigge på, hvad der er af mulige sanktioner over for Aalborg Academy of Science. Se mere om det i indslaget i videoen ovenfor.

Påtale for fem år siden

Det er helt galt, når Aalborg Academy of Science gentagende gange kalder sig et universitet på deres hjemmeside, lyder det nu fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

quote Man skal ikke kunne kalde sig et universitet, hvis man ikke er det

Ane Halsboe- Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister, Socialdemokratiet

I 2015 påtalte Uddannelses- og Forskningsministeriet første gang over for Aalborg Academy of Science, at de ikke må kalde sig for universitet. Alligevel kalder akademiet sig på sin arabiske hjemmeside stadig for universitet.

- Det er jo ikke for sjov, at vi har regler. Det er for at beskytte de mennesker, der gerne vil tage en uddannelse, hvor det er gennemskueligt, hvad de går ind ad døren til. Og man skal ikke kunne kalde sig et universitet, hvis man ikke er det, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe- Jørgensen.

Universitetsniveau

Lige nu har Aalborg Academy of Science ifølge dem selv 50 studerende fordelt på forskellige uddannelser.

Zaid Al-Nadawy viser en af de bøger, han siger, han bruger som undervisningsmateriale.
Zaid Al-Nadawy viser en af de bøger, han siger, han bruger som undervisningsmateriale.
Foto: Simon Mølgaard

De studerende kan ifølge Zaid Al-Nadawy læse alt fra en bachelor til en ph.d.

- Lige nu betragtes det som universitetsniveau, siger Zaid Al-Nadawy.

Aalborg Academy of Science må godt fungere som en privat uddannelse, og det har der ifølge Zaid Al-Nadawy ikke været nogle negative bemærkninger overfor.

- Følger du loven punktligt, er der ikke noget skævt i dit arbejde. Følger man så ikke loven, så vanker der nogle konsekvenser, siger Zaid Al-Nadawy.

Må ikke kalde sig universitet

Selvom Zaid Al-Nadawy siger, at akademiet betragtes som universitetsniveau, må de ikke, som de har gjort, kalde sig et universitet, fordi de hverken er et godkendt eller akkrediteret universitet.

quote I sidste ende så er vi ude at må se på et fogedforbud

Ane Halsboe- Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister, Socialdemokratiet

Så når ministeriet nogle gange har sagt til jer, at det må I ikke gøre så?

- Så følger man det. Det er jo en højere myndighed, og de repræsenterer en vis del af loven, svarer Zaid Al-Nadawy.

- Hvis det ikke har virket, og det har det jo tydeligvis ikke, at vi beder dem pille det af, og så gør de det, og så popper det op andre steder, så må vi gå videre og tage fat i nogle af andre instanser, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

I Uddannelses- og Forskningsministeriet er der ingen umiddelbare sanktioner eller for den sags skyld sanktionsmuligheder over for akademiet, fordi der er tale om en privat uddannelse. Men blandt andet forbrugerombudsmanden har mulighed for at sanktionere akademiet for brud på markedsføringsloven.

- I sidste ende er vi ude at må se på et fogedforbud og se på, hvad der er af mulighed for af påbud og bøder, siger Ane Halsboe-Jørgensen.