02:24

Video: Torben Lykke Larsen

Foto: Torben Lykke Larsen

1 af 2

Kasernegrund har ligget øde i 10 år: Boligforening vil have billige boliger, men kommunen siger nej

Nu skal der være billige, almennyttige boliger på den gamle kasernegrund i Skagen. I hvert fald hvis det står til Boligforeningen Nordlys.

Tonny Carlsen fra Boligforeningen Nordlys er godt træt af, at kasernegrunden i Skagen har udviklet sig til en skamplet, som på tiende år ligger hen som en stor, forfalden byggegrund midt i byen. For ham kan det ikke gå hurtigt nok med at få opført helt almindelige lejemål på stedet.

- Vi har henvendelser flere gange om ugen fra personer - både udenbys og fra folk her fra Skagen, som ønsker at leje en almen bolig. Alt er lejet ud af rækkehuse her i Skagen, så der er virkelig behov for det. Jeg vil tro, at der er plads til en 30-40 boliger på den gamle kasernegrund, siger Tonny Carlsen.

Vi har henvendelser flere gange om ugen fra personer - både udenbys og fra folk her fra Skagen, som ønsker at leje en almen bolig. Alt er lejet ud af rækkehuse her i Skagen, så der er virkelig behov for det.

Tonny Carlsen, Boligforeningen Nordlys

Michael Levin, som bor i Aalbæk vil hellere end gerne bosætte sig i Skagen.

- Vi kunne sagtens finde på at flytte til Skagen, hvis vi kunne få en ny bolig til en fornuftig husleje, som vi ville kunne betale os fra i det område her. Den nye havneudvidelse kommer jo snart. Det betyder flere arbejdspladser og behov for boliger. Men dem mangler vi, i hvert fald boliger til rimelige priser, siger Michael Levin.

Kommune kommer ikke til hjælp

Lige nu skal de to dog ikke vente hjælp fra Frederikshavn Kommune med at få opført almennyttige boliger på kasernegrunden.

- Det bliver ikke kommunen de første mange år, der kommer til at erhverve kasernegrunden, hvis den er til salg, siger Birgit Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.

Det værste, der kan ske, er, at det er nordmænd, der bare får købt grundene og får bygget et fedt sommerhus og kun er her de tre, fire eller fem uger om året.

Michael Levin, Aalbæk

Det er ti år siden den gamle kaserne på Jens Winthers Vej i Skagen blev revet ned. Her skulle opføres 50 feriehuse, hotel og svømmeland. Men investorens planer gik hurtigt i stå, og grunden endte i forfald. Den lokale boligforening foreslår nu boliger med en månedlig husleje på 5-6000 kroner.

Michael Levin frygter, at grunden bliver udbudt som parcelhusgrunde og derefter solgt til folk uden fast bopæl i Skagen.

- Det værste, der kan ske, er, at det er nordmænd, der bare får købt grundene og får bygget et fedt sommerhus og kun er her de tre, fire eller fem uger om året, siger Michael Levin.

Idé er interessant, men kan ikke blive til noget før 2019

Frederikshavns borgmester kalder den almennyttige plan for en interessant og god ide, men lige nu er der ikke penge til de ti procent, som kommunen skal komme med, når en boligforening køber en grund til almennyttige boliger.

- Det er Sæby, der er efterspørgsel på, og derfor har vi sendt det signal til boligforeningerne, at det bliver i Sæby vi de næste par år betaler det kommunale grundkapitalindskud, som man kalder det, når det handler om de her ti procent, som kommunen kommer med i forbindelse med almennyttige boliger. Efter 2019 har vi til gengæld luft til at kigge andre steder, siger Birgit Hansen.

Det lyder af lang tid for Tonny Carlsen fra Boligforeningen Nordlys.

- Der er reelt set ikke nogen ledige almennyttige boliger her i Skagen. Folk må ud og købe huse for at bosætte sig heroppe, siger han.

Investor har grunden til salg - men ikke for enhver pris

Det er Bill Nielsen fra Tuxens ApS, der ejer den gamle kasernegrund i Skagen. Da han overtog grunden byggede han hurtigt det første hun inden projektet gik i stå. Grunden er derfor at betragte som en byggeplads, og så kan man ikke pålægge nogen at rydde op.

Hør hele Bill Nielsens forklaring om, hvorfor grunden står og forfalder i videoen herunder.

01:21 Luk video