02:27

Kedelig tendens: Fire tøjbutikker i Frederikshavn lukket siden nytår

Siden årsskiftet har hele fire tøjbutikker - alle placeret på gågaden i Frederikshavn - måttet dreje nøglen om. I slutningen af maj drejer butikken Marcus, der har haft til huse i Frederikshavn i mere en 20 år, nøglen om.

Ikke én, ikke to, ikke tre, men hele fire tøjbutikker i Frederikshavn har siden nytår måttet dreje nøglen om.

Og de kedelige nyheder fra Frederikshavn er desværre ikke enestående. På landsplan lukker flere og flere butikker - specielt uden for hovedstaden - ned.

31. maj er også sidste åbningsdag for herretøjsbutikken Marcus, der har haft til huse i gågaden i Frederikshavn i mere end 20 år. Og allerede nu viser butiksfaceden, der er prydet af skilte om ophørsudsalg og store rabatter, at sidste chance for at handle hos Marcus, snart oprinder.

- Huslejen er meget høj og udgifterne hænger ikke sammen med de indtægter, vi har. Kunderne tager til større byer, Aalborg for eksempel, hvor de tager ud i storcenteret og laver en tur ud af det i stedet for at komme ned i gågaden her, forklarer Nicklas Stau David, der er butikschef i Marcus.

Også butikken Solo er lukket ned. Med et skilt i døren annoncerede de fredag, at de havde lukket med øjeblikkelig virkning. Det sker som følge af en konkurs i Solo-kædens moderselskab i midten af marts. Siden har det været uvist, hvad der skulle ske med de enkelte butikker, der har været drevet som selvstændige datterselskaber, men fredag var det altså klart, at der ikke længere var penge til at betale de ansattes løn.

19 procent færre tøjbutikker

De nyeste tal fra Dansk Erhverv viser, at antallet af tøjbutikker på landsplan mellem 2008 og 2017 er faldet med knap 19 procent. Og spørger man Dansk Erhverv, skal årsagen til det faldende antal tøjbutikker primært findes i danskernes brug af internethandel.

Men Dan Kobberup, der er handelschef i Handels- og Virksomhedsforeningen Frederiks, frygter ikke, at kunderne helt fravælger de fysiske butikker.

- Vi skal være klar når kunderne kommer, vi skal yde den bedste service, der findes, du kan mærke produkterne i butikken. Heldigvis vil mennesker gerne handle med mennesker og ikke en skærm. Så det vil aldrig i min optik dø ud, siger han.

Og selvom fire butikslukninger på årets første tre måneder er mange, så mener Dan Kobberup ikke, at det er starten på en lukningsbølge.

- Det er klart, at der er nogen der vil flytte rundt, nu hvor der bliver nogle ledige lokaler nogle bestemte steder. Men hvis vi markedsfører os godt nok og yder en god service, så vil der i en by af Frederikshavns størrelse altid være brug for en gågade.