Foto: Rik Refner, Scanpix.

Kina kommer til energibyen Frederikshavn

Delegation fra kinesisk provins kommer til Frederikshavn for at blive inspireret af Energibyen på nærmeste hold.

Energibyen Frederikshavn er kendt for sine ideer inden for grøn og vedvarende energi i alle verdenshjørner, og nu har Kina også fået øjnene op for den grønne by.

Frederikshavn er nemlig rollemodel for arbejdet med energibesparelser, når 25 kinesiske ingeniører i denne uge er i Danmark for at lære om energiplanlægning, produktion og ikke mindst energireduktion.

- Vekselvirkningen mellem at tænke strategisk og handle konkret er en af de løsninger, vi som Energibyen har succes med at fortælle om i udlandet, og det er også en model kineserne kan tage med hjem og overføre direkte, siger projektchef, Energibyen Frederikshavn, Poul Rask Nielsen.

Energibyen vil også komme med eksempler fra hverdagen, som kan være nyttige for Kina, der i dag er en af verdens største CO2 syndere.

- Vi vil vise, hvad der virker i praksis. For eksempel virksomheder der leverer overskudsvarme ind i fjernvarmen. Boligforeningernes ihærdige indsats for at levere sunde og komfortable lejligheder, kommunens egne bygninger, der er rollemodeller, skraldebiler som kører på biogas, energistien og endelig strategiplanen, som er en køreplan for Frederikshavn Kommunes overgang til vedvarende energi, siger Poul Rask Nielsen.

De kinesiske ingeniører skal blandt andet på besøg på Energistien på Knivholt, høre om Frederikshavn Boligforenings energirenoverede boliger i afdelingen Højbo, der har gjort sig bemærket med et ultra lavt energiforbrug og også Forsyningens projekt med overskudsvarme fra MAN Diesel og Turbos testcenter.

Når kineserne forlader Energibyen Frederikshavn, skal de besøge Thisted og Sønderborg, der også har gjort sig energimæssigt bemærket med projekter inden for grøn omstilling.