LIGE NU:

Kinesisk besøg kan være starten på et nordjysk eksporteventyr

Frederikshavn Kommune arbejder for at blive omstillet til 100 procent vedvarende energi i 2030. Det har fået 15 topembedsfolk fra Kinas energiministerium til at besøge den nordjyske kommune under deres rundtur i Danmark. Et besøg, som kan være starten på et nordjysk eksporteventyr.

15 kinesiske topembedsmænd fra det Kinas energiministerium er i øjeblikket på en 18 dage lang tur rundt i Danmark for at se forskellige energiprojekter. Energibyen i Frederikshavn er et af de steder, kineserne besøger. Her skal de høre om de fjernvarmeløsninger, der er blevet lavet i Frederikshavn.

- Når vi er lidt på dupperne, så er det selvfølgelig, fordi vi gerne vil have nogle af vores lokale virksomheder sat i spil. MAN Diesel & Turbo har lavet en grøn løsning, og vi har også en lokal virksomhed, der kan levere fjernvarmeløsninger, siger Poul Rask Nielsen, projektchef i Energibyen i Frederikshavn Kommune.

Den kinesiske delegation kører efter oplægget i Energibyen til MAN Diesel & Turbo. Her bliver overskydende energi fra produktionen omdannet til fjernvarme.

- Det er altid rart at få lov at vise, hvad vi gør heroppe, og især vores varmegenvindingsprojekt, som vi er meget stolte af. Det er rart at kunne vise det frem til nogen så langt væk fra som Kina, siger Poul Knudsgaard, vice president ved MAN Diesel & Turbo.

De 15 kinesere er meget interesserede i, hvordan MAN Diesel & Turbo har gjort deres produktion mere grøn.

- Vi kan vise det i størrelse en til en. Det er nemmere at forstå, når det ikke skal oversættes. Her taler tingene for sig selv, siger Poul Rask Nielsen.

- Der var en voldsom spørgelyst. Faktisk så meget, at arrangørerne var nødt til at skubbe lidt på, fordi de havde en stram tidsplan, siger Poul Knudsgaard.

Frederikshavn Kommune har et mål om at være omstillet til 100 procent vedvarende energi i 2030. Den grønne omstilling skal gerne skabe arbejdspladser i kommunen, og lykkes det at eksportere nordjysk teknologi til Kina, kan det blive en rigtig god forretning.

- Der er jo millionbyer over alt dernede, så kan vi bare få en lille bitte bid, så er det stort for os, siger Poul Rask Nielsen.